Είναι σαφές από κάθε δήλωση και ανακοίνωση του ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει λάβει κανένα από τα αυστηρά μηνύματα της κάλπης.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τέως πρωθυπουργός δεν είναι σε θέση να εντοπίσει ούτε ένα λάθος ή μια παράλειψη της κυβέρνησής του, παρά το γεγονός ότι βλέπει το κόμμα του να «βουλιάζει» στις δημοσκοπήσεις.
Και έτσι συνεχίζει να βαδίζει στον μοναδικό δρόμο που ξέρει, εκείνον της σύγκρουσης, του διχασμού και της απαξίωσης της πολιτικής ουσίας. Δυστυχώς για τον ίδιο, οι έλληνες πολίτες έχουν ωριμάσει...
Η δημοσκόπηση της Marc που δημοσιεύθηκε την Κυριακή κατέδειξε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο τρόπος που προχωρά στην υλοποίηση των δεσμεύσεών της απολαμβάνει ισχυρής υποστήριξης και αποδοχής από ευρύτερα τμήματα της κοινής γνώμης, καθώς και ότι έχει επιρροή πέραν των ορίων της Κεντροδεξιάς.
Προς μεγάλη απογοήτευση του Αλέξη Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στην περιδίνηση της απώλειας εξουσίας και της αναζήτησης βηματισμού την άσκηση της αντιπολίτευσης, χωρίς να καταφέρνει να πείσει, με τα όσα λέει και κάνει αυτό το τετράμηνο, ούτε καν το εκλογικό σώμα που τον προτίμησε στις 7 Ιουλίου.
Μάλιστα προοδευτικά, σε σχέση με το πρώτο διάστημα της διακυβέρνησης, η ΝΔ καταγράφει ανοδική πορεία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καθοδική, με την τακτική της πόλωσης και του διχαστικού λόγου να απορρίπτεται από τη συντριπτική πλειονότητα, που ζητά άλλου τύπου αντιπολίτευση, πιο δημιουργική και πιο ήπια.
Από τα πλέον αποκαλυπτικά ευρήματα της έρευνας είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει καταφέρει να αφοπλίσει την αντιπολιτευτική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ, με τον κ. Αλέξη Τσίπρα να είναι αναγκασμένος να προσέξει ιδιαίτερα τις επόμενες πολιτικές του κινήσεις και το γενικότερο πολιτικό σκηνικό, αλλά και την ιδεολογική και πολιτική φυσιογνωμία του κόμματός του.
Στο ερώτημα «αν εξακολουθούσε να ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, πώς θα πήγαιναν τα πράγματα;», μόνο το 22,1% απαντά «καλύτερα απ’ ό,τι τώρα».
Και το συγκεκριμένο εύρημα δηλαδή φανερώνει ότι η απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ αυτή την ώρα είναι μικρότερη από την εκλογική του επίδοση τον Ιούλιο, όπερ σημαίνει ότι ακόμη ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να συσπειρώσει τον κόσμο που τον επέλεξε στις τελευταίες κάλπες γύρω από την αντιπολιτευτική του γραμμή και την κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση.
Το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο με τις απαντήσεις που δίνονται στο ερώτημα «γενικά ποια φράση αποδίδει καλύτερα τη στάση σας απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ;». «Υποστήριξη» δηλώνει μόλις το 14,8%, ούτε το μισό της εκλογικής του δύναμης δηλαδή.
Ποσοστό 15,9% απαντά «ανοχή», προφανώς γιατί περιμένει να δει από την αξιωματική αντιπολίτευση πιο πειστικά πράγματα, αλλά δεν την αποκηρύσσει. «Απογοήτευση» νιώθει το 35,1% και «θυμό» το 32,2%, ποσοστά που αθροιστικά είναι δυσάρεστα υψηλά για ένα κόμμα που βρίσκεται στην αντιπολίτευση και προσπαθεί να διευρύνει την επιρροή του, βασιζόμενο στη σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση.
Μάλιστα καταγράφεται μια μεγάλη επιφύλαξη έως αρνητική στάση των πολιτών για το πώς πρέπει να είναι η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση.
Μόλις το 16,9% θέλει «πιο επιθετική» κριτική, κάτι που στέλνει μήνυμα στην ηγεσία του κόμματος να μην υιοθετεί ακραίες συμπεριφορές, όπως αυτές που επιδεικνύουν κάποια στελέχη του (Πολάκης, Τζανακόπουλος, Ραγκούσης κ.ά.). Ουσιαστικά απορρίπτονται έτσι και οι υψηλοί τόνοι που χρησιμοποιεί συχνά και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι «πιο δημιουργική» κριτική θέλει το 51,8% των ερωτηθέντων και «πιο ήπια» το 24,3%, αριθμοί που εκθέτουν τη βιασύνη με την οποία η Κουμουνδούρου πήγε στη μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση και τη λογική «όχι σε όλα», που φαίνεται να υιοθετεί. Ακόμα και το 60,9% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ θέλει «πιο δημιουργική» αντιπολίτευση από το κόμμα του και μόλις ένας στους τρεις (33,8%) λέει «πιο επιθετική».
Η διαρκής και ακραία πόλωση που επιβάλλει στην πολιτική αντιπαράθεση ο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον έχει κουράσει και την ίδια την εκλογική του βάση. Τουλάχιστον τώρα στην αρχή της νέας διακυβέρνησης, αφού είθισται να δίνεται από την πλειοψηφία της κοινής γνώμης μια περίοδο χάριτος ακόμα και από τους αντιπάλους.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αδιόρθωτος. Κάτι η έλλειψη της ανάγκης για αυτοκριτική, κάτι οι παλαιές και βαθιά ριζωμένες ιδεοληψίες, αυτό που προκύπτει ως κοινή συνισταμένη είναι η κατ’ εξακολούθηση απαξίωση των θεσμών και ειδικά της Βουλής.
Ο Αλέξης Τσίπρας είχε αποδείξει περίτρανα ήδη από τις ημέρες της πρωθυπουργίας του ότι δεν έχει πρόβλημα να παίζει πολιτικά παιχνίδια που ξεπερνούν τα εσκαμμένα, με αποκορύφωμα τη διάλυση μικρών κομμάτων για χάρη της επιβίωσης της κυβέρνησής του.
Αξιομνημόνευτη στα κοινοβουλευτικά χρονικά θα μείνει η δήλωση υποστήριξης της κυβέρνησης Τσίπρα από βουλευτές των ΑΝΕΛ όταν το κόμμα πλέον είχε εγκαταλείψει την κυβέρνηση και είχε περάσει στην αντιπολίτευση.
‘Ετσι, λοιπόν, δεν είναι που ο Αλέξης Τσίπρας δεν μας έχει συνηθίσει σε πολιτικά παιχνίδια με τη Βουλή. Είναι που ακόμη και τώρα δεν έχει αντιληφθεί πόσο του στοίχισαν. Πόσο στοίχισε στον ίδιο και στον ΣΥΡΙΖΑ η έλλειψη σεβασμού που έδειξε ως πρωθυπουργός στους θεσμούς.
Δυστυχώς, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και από τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο. Συνεχίζει να απαξιώνει τη Βουλή σε κάθε ευκαιρία για ευκαιριακά πολιτικά οφέλη.
«Ωρα του πρωθυπουργού» χωρίς την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ
Μια από τις πιο τρανταχτές εκφάνσεις αυτής της φάσης της απαξίωσης της Βουλής είναι το γεγονός ότι στην «Ωρα του πρωθυπουργού», την Παρασκευή, δεν «πάτησε» ούτε ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο κοινοβούλιο.
«Θα ήθελα να καταγραφεί τουλάχιστον στα πρακτικά της Βουλής το γεγονός ότι δεν υπάρχει ούτε ένας βουλευτής από την αξιωματική αντιπολίτευση, ο οποίος έστω για τους τύπους να συμμετέχει στη συνεδρίαση. Κατά τα άλλα, ενδιαφέρονται κάποιοι για την αναβάθμιση του επιπέδου του κοινοβουλευτικού διαλόγου» σχολίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε προσέλθει για να απαντήσει σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ και εκ των αντιπροέδρων της Βουλής Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Ως γνωστόν, αν και δεν επιτρέπεται εκ του Κανονισμού συμμετοχή στη συζήτηση μέλους της εθνικής αντιπροσωπείας πέραν του ερωτώντος και του πρωθυπουργού, θεσμικά είθισται σε τέτοια διαδικασία να είναι παρίσταται στέλεχος ειδικά από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Στην πραγματικότητα λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν «σνόμπαρε» μόνο τον πρωθυπουργό και τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ που απηύθυνε την ερώτηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά συνολικά την εθνική αντιπροσωπεία και την κοινοβουλευτική διαδικασία της «Ωρας του πρωθυπουργού», την οποία άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός είχε ουσιαστικά καταργήσει.
Την τακτική αυτή έσπευσε να δικαιολογήσει με δήλωσή της την Κυριακή η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, λέγοντας: «Σχετικά με την «αγωνία» την οποία εξέφρασε ο κ. Μητσοτάκης για την απουσία της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ από την «Ωρα του Πρωθυπουργού» την περασμένη Παρασκευή καλό είναι να γνωρίζει ότι δεν συνηθίζουμε να συμμετέχουμε σε στημένες διαδικασίες που προσβάλουν το Κοινοβούλιο».
Μπροστά την αγωνία του, δε, ο ΣΥΡΙΖΑ να υποβαθμίσει το κοινοβουλευτικό έργο του ΚΙΝΑΛ εξαπέλυσε πυρά κατά του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, κάνοντας λόγο για «βοήθεια στην προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να καλλιεργήσει ένα φιλοπεριβαλλοντικό προφίλ»…
Το σόου Πολάκη – Τζανακόπουλου στην Προανακριτική
Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται το «σόου» στην Προανακριτική, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά να μην αντικατασταθούν οι Παύλος Πολάκης και Δημήτρης Τζανακόπουλος από την Επιτροπή, απειλώντας επί της ουσίας με «κούγκι».
Τόσο η επιστολή Τσίπρα, όσο και οι τοποθετήσεις των Πολάκη και Τζανακόπουλου μέσα στην Επιτροπή έστειλαν το μήνυμα ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει σκοπό να κινηθεί θεσμικά στην υπόθεση.
Μετά, δε, την αποφασιστική απάντηση Τασούλα σχετικά με την αντικατάσταση των Πολάκη και Τζανακόπουλου, άλλα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης επανήλθαν την Κυριακή για να διαμηνύσουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αποδεχθεί την απόσυρση των δύο βουλευτών.
Είναι βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτιμούσε να «τινάξει στον αέρα» την Προανακριτική, παρά να της επιτρέψει να συνεχίζει ομαλά το έργο της, ειδικά μετά την αποκάλυψη του εγγράφου Τουλουπάκη για τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες που είχαν εξεταστεί και από το FBI (προσδοκώντας οικονομικές απολαβές), κάτι που ενισχύει σημαντικά το «κατηγορητήριο» για τα περί σκευωρίας.
Αν και πριν από την αποκάλυψη αυτή, πολύ περισσότερο τώρα, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα χρειάζεται τη στήριξη -ή και τον έλεγχο λένε οι «κακές γλώσσες»- βουλευτών του… πολιτικού ταπεραμέντου των Πολάκη – Τζανακόπουλου μέσα στην Επιτροπή.
«Ο Παπαγγελόπουλος ξέρει πολλά» και «μπορεί να καταστεί εξαιρετικά ανεξέλεγκτος υπό καθεστώς πίεσης» είναι κάτι που προβληματίζει συνομιλητές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ερωτήματα για το πώς θα συμπεριφερθεί στη διάρκεια της διαδικασίας υπάρχουν και για τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή.
Δεν είναι απορίας άξιο λοιπόν που ο Αλέξης Τσίπρας προτιμά να προκαλέσει χάος, παρά να συμπεριφερθεί σύμφωνα με τον θεσμικό του ρόλο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου