Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Η Ευρώπη βρίσκεται σε κίνδυνο -( Europa in periculum est. )

Σχετική εικόνα
Ο γεωγραφικός μας περίγυρος, Αλγερία, Λιβύη, Παλαιστίνη, Συρία και όλη η περιοχή της Μέσης Ανατολής, Καύκασος, Τουρκία, Ουκρανία, σε διάλυση ή αναταραχή.
Η Κριμαία αποσπάστηκε με τη βία ανοίγοντας τον δρόμο για αλλαγές συνόρων.
Η Βαλτική αγωνιά.
Μια μείζων κρίση, ακόμα και στρατιωτική, δεν μπορεί να αποκλεισθεί.
Η ευρωπαϊκή οικονομία λιμνάζει...


Το μεταναστευτικό/προσφυγικό βουλιάζει τον Νότο και διχάζει το σύνολο.
Η κρίση στην Ελλάδα δεν υποχωρεί.
Η Γερμανία "ηγείται"
(πολύ λιγότερο από ό,τι φανταζόμαστε) αλλά στρατιωτικώς είναι ανύπαρκτη.
Ο Τραμπ αμφισβητεί το πλαίσιο ασφαλείας που το ΝΑΤΟ ήταν για την Ήπειρό μας αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι άλλο με το οποίο να αντικατασταθεί. Με τί άλλωστε;
"Διπλή κρίση νομιμοποίησης" (όρος που εισήγαγα πρόπερσι στις ομιλίες μου σε Βρυξέλλες και Βερολίνο) μαστίζει την ΕΕ απ´ άκρου εις άκρον: Τα εθνικά της κράτη δεν μπορούν ως μονάδες να ανταποκριθούν στο πέλαγος των απαιτήσεων της παγκοσμιοποίησης αλλά και η ίδια η ΕΕ ολιγωρεί.
Δεν υπάρχουν εμπνευσμένες ηγεσίες όραμα και στρατηγική.
Αυτό διευκολύνει τον κάθε δημαγωγό να την αμφισβητεί.
Το μεγάλο επίτευγμα της ειρήνης, της ευημερίας και ιδίως τού τέλους των αλληλοσφαγών στην Ήπειρό μας θεωρήθηκε δεδομένο και ξεχάστηκε. 
Μόνον η ανάδυση μιας νέας γενιάς ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ πολιτικών που θα πατάξουν την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία, θα εγκαταλείψουν τη διαχειριστική λογική, θα ξαναζωντανέψουν το όραμα και θα ασκήσουν αποτελεσματική ηγεσία θα σώσει την ΕΕ. 
Αλλά αυτό σήμερα μοιάζει σαν τον μετρίας εμφανίσεως επαρχιώτη μεσήλικα που ονειρεύεται να είχε ερωμένη την Μις Κόσμος...
Europa in periculum est.

Δεν υπάρχουν σχόλια: