Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Δεν είναι «καραβάνι», αλλά… «ρεμπέτ ασκέρ»!

«Μα αν θέλαμε να πάμε στη δραχμή, θα είχαμε πάει το Καλοκαίρι του '15» έλεγε στο liberal υψηλό κυβερνητικό στέλεχος που βρίσκεται σε άμεση επαφή με τα τεκταινόμενα στα δώματα του Μαξίμου, αντικρούοντας, εκφρασθείσα υποψία μας ότι με την τακτική τους μας οδηγούν κατευθείαν στη δραχμή...


Λογικοφανής η απάντηση, αλλά δεν συνάδει με την όλη συμπεριφορά τους: Με το ατέλειωτο τρενάρισμα της αξιολόγησης, όπου τα υποτιθέμενα αποτελέσματα που προσδοκούν, όχι μόνο αντισταθμίζονται αρνητικά, αλλά ενδεχομένως να χαθούν ολοκληρωτικά. Γιατί η δραχμή δεν θα είναι στρατηγική επιλογή με στόχο την εθνοκεντρικώς αποφασιζόμενη δημοσιονομική και αναπτυξιακή πολιτική, αλλά ένα ασύντακτο (και αλλόφρον όσον αφορά το λαό) στροβίλισμα στην άβυσσο της καταστροφής.
Η κυβέρνηση δίνει την αίσθηση ότι βολοδέρνει ανάμεσα στην φαντασία της να φερθεί όπως νομίζει ότι πρέπει να φερθεί μια κυβέρνηση της Αριστεράς, σε μια χώρα υπό χρεοκοπία, και στην ανυπαρξία κάποιου ευρύτερου και επεξεργασμένου σχεδίου. Ακόμα και η «ευκαιρία» για τη δραχμή, χάθηκε το '15, όταν ο κ. Τσίπρας στην 17ωρη διαπραγμάτευση, πελιδνός συνειδητοποίησε το χάος που θα ερχόταν και το οποίο θα χρεωνόταν.
Φυσικά πέρασε ενάμισι χρόνος από τότε, κάποιοι στην κυβέρνηση ωρίμασαν, αλλά όχι όλοι. Υπάρχουν κυβερνητικά στελέχη και πάρα πολλοί βουλευτές, που δεν έκαναν πολύ δρόμο από την εποχή που ο κ. Φλαμπουράρης, έλεγε: «τι είναι το χρέος, αέρας! Θα τους πληρώσουμε με αέρα». Τελικά το χρέος δεν ήταν αέρας και οι δανειστές δεν δέχονται αέρα! Παρόλα αυτά ο ίδιος προχθές άφησε ανοιχτό τον ενδεχόμενο  καταφυγής εκ νέου… σε δημοψήφισμα (με την σοβαρότητα προφανώς και τη δεσμευτικότητα που αντιμετώπισαν το παλιό). Ερωτηθείς για ένα τέτοιο ενδεχόμενο… φιλοσοφώντας απάντησε: «στις ημέρες που ζούμε δεν αποκλείω τίποτα»!
Αναφερόμενος δε, στη δήλωση Schaeuble ότι αν φύγει το ΔΝΤ, θα πρέπει να υπάρξει λύση με τον ESM και νέο μνημόνιο, ο κ. Φλαμπουράρης τόνισε με ασύγγνωστη απολίτικη ηθικολογία: «Ο Schaeuble δεν είναι επιτρεπτό και ακόμη περισσότερο ηθικό, να επιδιώκει νέο μνημόνιο. Η Ευρώπη με αυτές τις εμμονές δοκιμάζεται» (Μετά από αυτό προβληματίστηκε η Ευρώπη).
Όσον αφορά στο ΔΝΤ, πόσο ωρίμασε ο (ηλικιακά ώριμος) υπουργός, και συμβουλάτορας του πρωθυπουργού, από τις μέρες που έλεγε αλέγρος στα παραθύρια «Θα πληρώσουμε το ταμείο να πάει καλιά του»; Και όταν είχε ερωτηθεί που θα τα βρούμε λεφτά, είχε απαντήσει «θα μας τα δανείσουν οι ευρωπαίοι»!
Ενδεικτική η αναφορά στον υπουργό Επικρατείας, αφού εξακολουθεί να μιλά και να δημιουργεί ειδήσεις. Ούτως ή άλλως η πολιτική ζωή έχει καταστεί λαβύρινθος, στο οποίο δεν υπάρχει… μίτος της Αριάδνης. 
«Αν φέρει νόμο το ΠΑΣΟΚ για απλή αναλογική , θα τον ψηφίσουμε»
Η κυβέρνηση αποδίδει εμμέσως… στο ΠΑΣΟΚ την είδηση ότι σχεδιάζει επαναφορά του νόμου για την απλή αναλογική, ώστε να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές.
Ένας εκ των σοβαρών συνομιλητών του πρωθυπουργού έλεγε στο liberal «Αν φέρναμε ένα τέτοιο νόμο θα ήμασταν καταγέλαστοι. Δεν υπάρχει περίπτωση να ξανακαταθέσουμε. Το συγκεκριμένο θέμα έληξε με τη ψήφισή του». Αλλά συνέχισε: «αν το ΠΑΣΟΚ θέλει ένα τέτοιο νόμο, αντί να προσφεύγει σε δημοσιεύματα, ας κάνε την αυτοκριτική του, που δεν ψήφισε τον προηγούμενο, και ας καταθέσει νέο, με προβλέψεις απλής αναλογικής. Εάν το κάνει εμείς θα το ψηφίσουμε»!
Και αυτού τα συνομιλητή μας η απάντηση λογικοφανής, όσον αφορά στο πρώτο σκέλος «εάν καταθέταμε τέτοιο νόμο θα ήμασταν καταγέλαστοι», αλλά και όχι απολύτως πιστευτή, καθώς την ίδια στιγμή:
Ο καθ' ύλιν αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, με δηλώσεις του επιβεβαίωσε ότι «μελετώνται σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου για να ισχύσει η απλή αναλογική από τις επόμενες εκλογές»! Παράλληλα έριξε οφθαλμόν ελπίδας προς το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας «Εάν έχουμε μία μετατόπιση των πολιτικών δυνάμεων που δεν την υποστήριξαν (την προηγούμενη φορά), έτσι ώστε να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους και να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, θα ήταν κάτι θετικό. Μένει να το δούμε».
Και δεν ήταν μόνο ο υπουργός. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Ξυδάκης, ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε: «Είναι καλό για τη δημοκρατία να εφαρμοστεί η απλή αναλογική από τις επόμενες εκλογές». Σε ερώτηση εάν μπορούν να ξαναδοκιμάσουν μια τέτοια πρωτοβουλία, δεν το απέρριψε, αν και διευκρίνισε ότι δεν είναι δικό του θέμα αλλά του πρωθυπουργού.
Από το ΠΑΣΟΚ πάντως προσέδωσαν στοιχεία ιλαρότητας στην συγκεκριμένη πρόταση (περί νέου εκλογικού νόμου απλής αναλογικής. Μας δήλωναν ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσουν τον πρωθυπουργό «σε τέτοια μικροπολιτικά παιχνίδια».
Τα ανωτέρω ενδεικτικώς, είναι «αποδελτίωση» δηλώσεων μόνο δύο ημερών, και καταδεικνύουν το ασύντακτο του καραβανιού, που μάλλον σε... «ρεμπέτ ασκέρ» μοιάζει.
Το καραβάνι πορεύεται στη έρημο της επιταχυνόμενης φτωχοποίησης, χωρίς χάρτη, χωρίς προδιαγεγραμμένη πορεία, έξω από τα ισχυρά τείχη των ανεπτυγμένων χωρών και με τους ταξιδιώτες να ξεστρατίζουν όποτε και όπως τους καπνίσει.  Τέτοια ασύντακτα καραβάνια, σκορπάνε εύκολα, όταν τα σκυλιά γαβγίζουν…

Του Γιάννη Σιδέρη

Δεν υπάρχουν σχόλια: