Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Εκλογές με λίστα;

Αποτέλεσμα εικόνας για λιστα εκλογηςΕίναι ίδιον των ευφυών ανθρώπων να διδάσκονται από τα λάθη των άλλων. 

Των ανθρώπων με κοινό νου να διδάσκονται από τα δικά τους λάθη και

των ηλιθίων, να μην διδάσκονται ούτε από τα δικά τους λάθη ούτε από τα λάθη των άλλων.

Τείνω να προσχωρήσω στην άποψη πως η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κάνει το πάν για να ενταχθεί στην...
τρίτη κατηγορία. 
Αμετανόητη, δεν κλείνει την αξιολόγηση και για μια ακόμα φορά ονειρεύεται πολιτική διαπραγμάτευση.  Φαίνεται πως δεν κατανόησε τι έγινε το καλοκαίρι του 2015. Έτσι, σήμερα προχωρεί σε βαθυστόχαστες αναλύσεις για την διεθνή κατάσταση των προσεχών μηνών και κρίνει πως είναι ευνοϊκή για τους σχεδιασμούς της.
Ποιοι είναι όμως οι σχεδιασμοί αυτοί; 
Αν κλείσει η αξιολόγηση στο minimum των παραχωρήσεων από ελληνικής πλευράς, τότε η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του Ντράγκι, θα είναι δεδομένη. Και πάνω σε αυτό το γεγονός θα οικοδομηθεί το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ, που θα προσπαθήσει να το «πουλήσει» στην κοινωνία. 
Όμως, επειδή αυτό το σενάριο συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες επιτυχίας, υπάρχει και το εναλλακτικό. 
Μεθόδευση ρήξης με τους εταίρους και άμεση προσφυγή στις κάλπες. Είναι διάχυτη η εντύπωση πως ο ΣΥΡΙΖΑ τους απειλεί με εκλογές, ποντάροντας στο ήρεμο πολιτικό κλίμα που επιθυμούν να επικρατήσει στον Ευρωπαϊκό χώρο, λόγω των εκλογικών αναμετρήσεων σε Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία.
Ενδεχομένως όμως, οι ευρωπαίοι εταίροι μας να κρίνουν πως η απομάκρυνση του ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία είναι θετική για το εσωτερικό των χωρών τους, καθώς εξουδετερώνει τα επιχειρήματα των ευρωσκεπτικιστών για τα χρήματα που δαπανώνται άνευ αντικρίσματος, στην Ελλάδα.
Σε αυτήν την περίπτωση, στην απειλή του Α. Τσίπρα « θα κάνω εκλογές» η απάντηση των εταίρων μας θα είναι: « κανένα πρόβλημα. Κάνε». Και αν μεν υποχωρήσει η Ελληνική κυβέρνηση, επειδή ο εκβιασμός της δεν πέρασε, τότε θα αναγκαστεί να υπογράψει ό,τι της ζητήσουν.
Αν όμως προχωρήσει στην υλοποίηση της απειλής της, τότε η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να επιλέξει τον χρόνο των εκλογών. Πότε είναι προτιμότερο να διεξαχθούν; 
Σαφώς πριν τις Ολλανδικές εκλογές ( 15 Μαρτίου) και βέβαια πριν τις Γαλλικές( Απρίλιος-Μάιος ) καθώς από αυτές—όπως δείχνουν τα πράγματα – θα προκύψουν κυβερνήσεις ελάχιστα φιλικές προς την Ελληνική κυβέρνηση.
Επιπροσθέτως, θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε και το γεγονός, πως η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα θέλει να ελέγξει τις εσωκομματικές εξελίξεις μετά τις εκλογές. 
Με δεδομένο πως θα είναι δεύτερο κόμμα, θά έχει στις τάξεις του περίπου 60 βουλευτές. Αυτό σημαίνει πως 80 περίπου βουλευτές δεν θα εκλεγούν. Η γκρίνια και εσωκομματικές αντιδράσεις θα είναι δεδομένες, κάτι που καθιστά αναγκαίο τον έλεγχο τους. 
Αυτό μπορεί να γίνει μόνον αν οι εκλογές θα διεξαχθούν με λίστα—μέχρι τον Μάρτιο—καθώς η ηγετική ομάδα με ευκολία θα ορίσει την σειρά των υποψηφιοτήτων.
Συνεπώς, η εκτίμηση πως μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει εκλογές μετά τον Μάρτιο, πάσχει ως προς την απώλεια του πλεονεκτήματος της λίστας.

Θα ήθελα να διευκρινίσω, πως ο πολιτικός σχολιασμός δεν γίνεται με όρους προφητείας. Απλώς ο σχολιαστής επεξεργάζεται, λογικά, στοιχεία και πληροφορίες και προχωρεί στις εκτιμήσεις του για την δράση των υποκειμένων, ατομικών ή συλλογικών. 
Εκείνο που κρίνεται, δεν είναι αν εκτίμησε σωστά ή λάθος, αλλά αν τα κείμενα του διακρίνονται για την λογική πληρότητα τους και την έλλειψη αντιφάσεων.

Του Σάκη Μουμτζή

Δεν υπάρχουν σχόλια: