Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Είναι η Αριστερά αγνή και αμόλυντη;

Τηλεοπτικές άδειες και Siemens είναι οι δύο κεντρικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπαράθεσή του με την αντιπολίτευση. 

Από τη μία οι άφθαρτοι και αμόλυντοι και από την άλλη οι… συνέταιροι της διαπλοκής. Ή τουλάχιστον έτσι νομίζουν. 

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, να ξετυλίγουμε το κουβάρι. Σύντροφοι, σας λέει κάτι το όνομα Περικλής Κοροβέσης;
Ο Περικλής Κοροβέσης, λοιπόν, υπήρξε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και το καλοκαίρι του 2009 προκάλεσε σοκ με δηλώσεις του...

σύμφωνα με τις οποίες η Αριστερά πήρε κι εκείνη χρήματα από τους Γερμανούς, στην περίοδο της Οικουμενικής! Η ακριβής δήλωσή τους είναι η ακόλουθη: «ήταν να προκηρυχθεί ένας διεθνής διαγωνισμός για τα (ψηφιακά) τηλέφωνα (του ΟΤΕ) και όλα τα κόμματα που μετείχαν στην οικουμενική κυβέρνηση –Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ο ενιαίος Συνασπισμός, η ΕΑΡ (Ελληνική Αριστερά) δηλαδή του Λεωνίδα Κύρκου– πήρανε χρήματα και δεν αντιδράσανε».

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Κανάλι 1 του Πειραιά, ο κ. Κοροβέσης δήλωσε πως «η υπόθεση Siemens είναι ένα δομικό σκάνδαλο του μαφιόζικου καπιταλισμού». Στη συνέχεια τόνισε ότι «το μέγα σκάνδαλο είναι ότι έχουν πάρει χρήματα και το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ, ύστερα από τις πληροφορίες που έχουμε, την περίοδο της οικουμενικής Κυβέρνησης Τζανετάκη και αυτά τα δύο κόμματα δεν έχουν αντιδράσει. Άρα λοιπόν πρόκειται για μία διαφθορά όλου του πολιτικού συστήματος και δυστυχώς είναι μέσα και η Αριστερά».

Η διαπλοκή, οι σχέσεις του επιχειρηματικού κόσμου με τα κόμματα είναι ένα μεγάλο θέμα και δεν αντιμετωπίζεται με φθηνές ατάκες μικροπολιτικής. Οι δηλώσεις του Περικλή Κοροβέση δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως άλλοθι στις όποιες ανομίες έλαβαν χώρα σε μία χώρα που η διαφθορά του πολιτικού συστήματος ήταν ο κανόνας επί σειρά δεκαετιών. Σίγουρα, όμως, ανατρέπει τα στερεότυπα που επιχείρησαν να περάσουν οι αριστεροί περί «ηθικού πλεονεκτήματος». Η Αριστερά συμμετείχε στην εξουσία μέσα από το ΠΑΣΟΚ. Κι ακόμη πιο καθαρά στην Οικουμενική. Έμεινε αμόλυντη;

Η αντιμετώπιση της διαπλοκής, λοιπόν, προϋποθέτει κανόνες λειτουργίας που ταιριάζουν σε χώρες της Δύσης και όχι σε χώρες με τριτοκοσμικές αντιλήψεις, όπως είναι η Ελλάδα. Κι είναι και μία συζήτηση που δεν μπορεί να γίνει σε προεκλογική περίοδο, όταν ο λαϊκισμός ξεχειλίζει από τα ακριβά κουστούμια των Ελλήνων πολιτικών κι ανεξάρτητα από το αν αυτοί φοράνε γραβάτες ή όχι. Κάποια στιγμή, όμως, πρέπει να την κάνουμε.

Πάμε στις τηλεοπτικές άδειες! Είναι αστείο να διαμαρτύρεται σήμερα η Αριστερά ότι το σημερινό καθεστώς των αδειών είναι προϊόν διαπλοκής μεταξύ της δεξιάς και των καναλαρχών. Και τα κανάλια, όπως και τα ψηφιακά του ΟΤΕ, δόθηκαν από εκείνη την Οικουμενική! Από την κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε και η Αριστερά! Κι όχι μόνο αυτό, αλλά κανάλι πήρε και η Αριστερά! Αν οι ίδιοι δεν μπορούσαν να διαχειριστούν μία επιχείρηση, αυτός δεν είναι λόγος για να επιστρέφουμε συνεχώς στην αφετηρία!

Ούτε τα ψηφιακά, ούτε οι τηλεοπτικές άδειες έγιναν με τον σωστό τρόπο. Να συμφωνήσουμε σε αυτό. Αλλά η διαπλοκή δεν είναι προνόμιο μόνο της δεξιάς ή του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Είναι προνόμιο της εξουσίας. Κι όταν δόθηκαν οι τηλεοπτικές άδειες και τα ψηφιακά, στην εξουσία συμμετείχε και η Αριστερά. Όταν η εξουσία, λοιπόν, δεν ελέγχεται θεσμικά από τους πολίτες, είναι θέμα χρόνου να βρουν ζωτικό χώρο τα οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα.

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: