Στην πιο δύσκολη στιγμή, της παγκοσμίου επιπέδου πλέον μεταναστευτικής κρίσης, που η Ελλάδα βρίσκεται στο μάτι του κύκλωνα.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τραγικά ερασιτεχνικούς χειρισμούς, με ιδεοληψίες και αφελείς προσεγγίσεις που μόνο στόχο έχουν την επικοινωνιακή παραμυθία στο εσωτερικό, βουλιάζει...
κάθε ημέρα και κάθε ώρα την χώρα πιο βαθιά, σε οδυνηρά αδιέξοδα, με αποφάσεις που μάλιστα φέρουν την υπογραφή της Αθήνας.Τα Σκόπια, τη Δευτέρα, μέσω του Υπουργού Εξωτερικών Νικολα Ποποσκι δήλωναν ότι απλώς εφαρμόζουν την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Παρασκευής, εκεί που ο κ. Τσιπρας θριαμβολογούσε ότι πέτυχε με την διπλωματική …δεινότητα του να εξασφαλίσει ότι τα σύνορα θα μείνουν ανοικτά 15 ημέρες. Η επιτυχία ήταν τόσο μεγάλη (όπως και πέρυσι το καλοκαίρι όταν έκλειναν οι τράπεζες και έρχονταν το νέο Μνημόνιο ) που τα σύνορα έκλεισαν στα δυο εικοσιτετράωρα.
Η απόφαση για την οποία πανηγύριζε η κυβέρνηση ανέφερε και τα εξής:
«…Θα πρέπει να επανέλθουμε σε μια κατάσταση όπου όλα τα μέλη του χώρου Σένγκεν εφαρμόζουν πλήρως τον κώδικα συνόρων του Σένγκεν και αρνούνται στα εξωτερικά σύνορα την είσοδο σε υπηκόους τρίτων χωρών οι οποίοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις εισόδου ή δεν έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου μολονότι είχαν τη δυνατότητα να το πράξουν..»
«Οι συνεχείς και επίμονες παράτυπες μεταναστευτικές ροές κατά μήκος της οδού των δυτικών Βαλκανίων εξακολουθούν να δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες, απαιτώντας περαιτέρω συντονισμένη δράση και τερματισμό της προσέγγισης της διέλευσης χωρίς διατυπώσεις (wave-through), καθώς και της εφαρμογής μέτρων χωρίς συντονισμό κατά μήκος της οδού, λαμβανομένων υπόψη των ανθρωπιστικών επιπτώσεων για τα θιγόμενα κράτη μέλη..».
Είναι αυτά ακριβώς που επικαλείται ο σκοπιανός υπουργός εξωτερικών Νικολα Ποποσκι απαντώντας στις επικρίσεις της Αθήνας για το κλείσιμο των ελληνοσκοπιανων συνόρων . Ο κ. Πόποσκι δήλωσε ότι η πΓΔΜ «δεν σχεδιάζει να κλείσει τα σύνορά της, αλλά έχει ως στόχο να εμποδίσει τις παράνομες διελεύσεις των συνόρων και να καταγράφει όσους θεμελιώνουν δικαίωμα ασύλου, προκειμένου να συνεχίσουν την πορεία τους προς την ΕΕ».
Με αφορμή το περιστατικό της επιστροφής από την Κροατία 360 Αφγανών στην Σερβία , επειδή αποδείχθηκε ότι δεν προέρχονταν από εμπόλεμες περιοχές αλλά βρίσκονταν για μεγάλο διάστημα και εργάζονταν στην Ελλάδα (για αυτό είχαν καλή γνώση των ελληνικών), τα Σκόπια σε συνεννόηση με την Σερβία «έκοψαν» όλους όσους το προφίλ τους παραπέμπει σε οικονομικός μετανάστες.
«Η “Μακεδονία” θα τηρήσει τις θέσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την προσφυγική κρίση. Αυτό σημαίνει πως δεν θα επιτρέψει τη διέλευση οικονομικών μεταναστών», δήλωσε ο κ. Ποποσκι σύμφωνα με την ιστοσελίδα Plusinfo και πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται η χώρα του να κατασκευάσει κέντρα φιλοξενίας προσφύγων. Σε αντίθεση με τη Ελλάδα…
Συνθήκη του Δουβλίνου
Στη Σύνοδο Κορυφής της 15ης Οκτωβρίου 2015 σημειώνεται ότι η Επιτροπή «συνεργάζεται στενά με την Ελλάδα, μέσω μιας ειδικής ομάδας που λειτουργεί επιτόπου υπό τον γενικό διευθυντή της υπηρεσίας στήριξης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με στόχο να βελτιωθεί η ικανότητα υποδοχής της συγκεκριμένης χώρας και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την αποκατάσταση των μεταφορών στην Ελλάδα βάσει του καθεστώτος του Δουβλίνου..»
Στη Σύνοδο Κορυφής της 15ης Οκτωβρίου 2015 σημειώνεται ότι η Επιτροπή «συνεργάζεται στενά με την Ελλάδα, μέσω μιας ειδικής ομάδας που λειτουργεί επιτόπου υπό τον γενικό διευθυντή της υπηρεσίας στήριξης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με στόχο να βελτιωθεί η ικανότητα υποδοχής της συγκεκριμένης χώρας και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την αποκατάσταση των μεταφορών στην Ελλάδα βάσει του καθεστώτος του Δουβλίνου..»
Πρόκειται περί μιας τραγικής για τα ελληνικά συμφέροντα απόφασης, καθώς η Ελλάδα δεσμεύεται ότι θα κατασκευάσει εγκαταστάσεις για την φιλοξενία των μεταναστών και προσφύγων, γνωρίζοντας ότι αυτή η επιλογή θα ξαναζωντανέψει όλο το εφιαλτικό περιβάλλον που δημιουργεί για την Ελλάδα η Συνθήκη του Δουβλίνου.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση το Δουβλίνο κάθε χώρα της Ε.Ε. μπορεί να επιστρέφει στην Ελλάδα κάθε μετανάστης που συλλαμβάνεται στο έδαφος τους και έχει εισέλθει στην Ευρώπη από τα ελληνικά σύνορα.. Η εφαρμογή του Δουβλίνου είχε ανασταλεί με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που είχε κρίνει το 2011 (σε προσφυγή Σύρου έναντι του Βελγίου) ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές για την φιλοξενία αιτούντων ασύλου,οπότε δεν επιτρέπεται η επιστροφή μεταναστών στην Ελλάδα.
Με την συγκεκριμένη αναφορά η Ελληνική κυβέρνηση αποδέχτηκε ότι οι υποδομές που κατασκευάζονται στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του τρέχοντος προσφυγικού ρεύματος, θα αποτελέσουν την βάση για την ανατροπή της «εξαίρεσης» της Ελλάδας από την εφαρμογή της πολιτικής των επιστροφών βάσει των αρχών του Δουβλίνου.
Δεν είναι τυχαίο ότι η Γερμανία που από το 2011 ανανέωνε για 12 μήνες την αναστολή εκτέλεσης αποφάσεων για επιστροφή μεταναστών στην Ελλάδα βάσει του Δουβλίνου , την 1η Ιανουαρίου ανανέωσε την αναστολή επιστροφών μόνο για έξι μήνες, μια απόφαση που λήγει σχεδόν ταυτόχρονα με το τελεσίγραφο που έχει θέσει για την Ελλάδα η Κομισιόν προκειμένου να ελέγξει τα σύνορα προκειμένου να μην αποκλεισθεί από την Σένγκεν.
Η κυβέρνηση η οποία σήμερα δείχνει να απορεί, στις 25 Οκτωβρίου 2015 στην Συνάντηση που είχε συγκαλέσει η Κομισιόν με την παρουσία των χώρων της «μεταναστευτικής διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων» είχε συνυπογράψει το κείμενο του σχεδίου δράσης των «17 σημείων». Στην συνάντηση συμμετείχαν οι ηγέτες της Αλβανίας, της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της πΓΔΜ, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας και της Σλοβενίας.
Στην απόφαση της Συνόδου αναφέρονταν ότι επιβεβαιώνεται η αρχή της «απαγόρευσης εισόδου σε υπηκόους τρίτων χωρών οι οποίοι δεν επιβεβαιώνουν την επιθυμία τους να υποβάλουν αίτηση παροχής διεθνούς προστασίας (σύμφωνα με το διεθνές και το ενωσιακό δίκαιο για τους πρόσφυγες και υπό την προϋπόθεση του ελέγχου της τήρησης των αρχών της μη επαναπροώθησης και της αναλογικότητας)».
Στην απόφαση της Συνόδου αναφέρονταν ότι επιβεβαιώνεται η αρχή της «απαγόρευσης εισόδου σε υπηκόους τρίτων χωρών οι οποίοι δεν επιβεβαιώνουν την επιθυμία τους να υποβάλουν αίτηση παροχής διεθνούς προστασίας (σύμφωνα με το διεθνές και το ενωσιακό δίκαιο για τους πρόσφυγες και υπό την προϋπόθεση του ελέγχου της τήρησης των αρχών της μη επαναπροώθησης και της αναλογικότητας)».
Επίσης είχε συμφωνηθεί η «αποθάρρυνση της κυκλοφορίας προσφύγων ή μεταναστών στα σύνορα άλλης χώρας της περιοχής χωρίς ενημέρωση των γειτονικών χωρών».
Κυρίως όμως υπήρχε σαφής αναφορά στην δέσμευση της Ελλάδας για να «αυξήσει την δυναμικότητα υποδοχής έως τις 30.000 θέσεις μέχρι το τέλος του έτους, και να υποστηρίξει την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) όσον αφορά την παροχή επιδοτήσεων ενοικίου και την πρόβλεψη προγραμμάτων οικογένειας υποδοχής για τουλάχιστον 20.000 ακόμη — κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την λειτουργία του καθεστώτος επείγουσας μετεγκατάστασης».
Πολύ απλά ο κ. Τσίπρας είχε αναλάβει την δέσμευση για δημιουργία υποδομών φιλοξενίας τουλάχιστον 50.000 ανθρώπων στην Ελλάδα. Δέσμευση που από ορισμένους ερμηνεύεται ως δημιουργία μιας μεσαίου μεγέθους πόλης προσφύγων στην Ελλάδα.
Ο ρόλος του ΝΑΤΟ
Μέσα σε όλο αυτό το καταστροφικό περιβάλλον η Αθήνα αποδεχθέν το τελεσίγραφο της κ. Μερκελ για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για την διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης. Μια επιλογή που ήδη αποδίδει τους πρώτους καρπούς (για την Τουρκιά).
Το ΝΑΤΟ έρχεται και αναλαμβάνει να διαχειρίζεται κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, η Τουρκία αρνείται να εφαρμόσει το βασικό στοιχείο της συμφωνίας ,την επιστροφή δηλαδή μεταναστών και προσφύγων στο τουρκικό έδαφος.
Και η Ελλάδα ξεμένει με την έμπρακτη αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της από τη Τουρκία με την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, με νέα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών που δεν τους δέχεται κανείς στην Ευρώπη, με υποδομές φιλοξενίας που είναι υποχρεωμένες να δεχθούν όσους θα αρχίσουν να μας επιστρέφουν οι ευρωπαϊκές χώρες βάσει του Δουβλίνου και δεκάδες χιλιάδες απελπισμένους τους οποίους δεν αφήνουν να περάσουν τα σύνορα τους οι σκοπιανές αρχές επικαλούμενες μάλιστα τις ευρωπαϊκές αποφάσεις…
Είναι οι μεγάλες καταστροφές, στις οποίες μας οδηγούν συνήθως οι πολλοί μικροί θρίαμβοι…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου