Παρέμβαση του επίτιμου αρχηγού ΓΕΣ Χρίστου Μανωλά για το προσφυγικό.
Ανησυχώντας για τις διαστάσεις που λαμβάνει η κρίση, ο στρατηγός ε.α. Χρίστος Μανωλάς υποστηρίζει πως η χώρα μας πρέπει να ζητήσει επίσπευση της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό και την ενεργοποίηση του Άρθρου 4 του ΝΑΤΟ, προκειμένου να έρθει η Αυστρία και η ΠΓΔΜ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να τους ασκηθεί πίεση από τη Συμμαχία για αλλαγή στάσης στα σύνορα.Η πλήρης δήλωση είναι η ακόλουθη:
Η κατάσταση όπως εξελίσσεται με το προσφυγικό/ μεταναστευτικό ήδη έχει αρχίσει και επηρεάζει το εσωτερικό μας περιβάλλον σε θέματα ασφαλείας, αλλά και σε θέματα διοικητικης φύσεως.
Για την αντιμετώπιση της καταστάσεως ήδη έχουν δοθεί εντολές για δημιουργία περισσοτέρνω καταυλισμών.
Οι αριθμοί όμως και η πραγματικότητα είναι αδυσώπητη. Η τάση είναι αυξητική και η πίεση πέφτει στη χώρα μας. Εκτός από τα εσωτερικά μέτρα τα οποία λαμβάνονται και τα οποία ίσως θα πρέπει να δούμε με περισσότερη λεπτομέρεια, όπως πχ έλεγχος μετακινήσεων, ασφάλεια μετακινήσεων, τοποθεσίες κατασκευής καταυλισμών κλπ είναι σημαντικό να αναλάβουμε τώρα αν όχι χθες πρωτοβουλίες στο εξωτερικό για να βελτιώσουμε την κατάσταση στο εσωτερικό.
Τέτοια μέτρα μπορεί να είναι η αίτηση επισπεύσεως της συνόδου κορυφής που είναι προγραμματισμένη για τις 7 Μαρτίου, να γίνει νωρίτερα λόγω των δυναμικών που αναπτύσσονται.
Επειδή δεν έχουν τηρηθεί τα συμφωνηθέντα, οι δυναμικές που αναπτύσσονται δημιουργούν έλειμα ασφαλείας και προϋποθέσεις πιθανής αποσταθεροποίησης, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει την επίσπευση της συνόδου κορυφής για το προσφυγικό. Η κατάσταση είναι έκτακτη.
Ενα δεύτερο σημείο που πρέπει να κάνουμε, είναι να επικαλεστούμε από το ΝΑΤΟ να ενεργοποιήσει το άρθρο 4 της Συμμαχίας το οποίο επιτρέπει σε μια χώρα μέλος να ζητήσει τη διεξαγωγή διαβουλεύσεων πάνω σε οποιοδήποτε ζήτημα που την απασχολεί και να προσκαλέσει και χώρες εκτός Συμμαχίας με τις οποίες θα διεξάγουν διαβουλεύσεις. Με αυτό τον τρόπο το ΝΑΤΟ θα μπορέσει να καλέσει για διαβουλεύσεις χώρες όπως η Αυστρία, η ΠΓΔΜ οι οποίες είναι PSP χώρες και να τις πιέσει διπλωματικά να βοηθήσουν στην επίλυση του προσφυγικού προβλήματος αναλαμβάνοντας ένα πιο πιεστικό ρόλο από αυτόν που έχουν επιδείξει μέχρι σήμερα.
Ταυτόχρονα να ενταθούν οι σχέσεις με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και η ανταλλαγή συνδέσμων με τις ΜΚΟ που δρουν αυτή τη στιγμήσ τη χώρα για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των παρουσιαζομένων προκλήσεων. Είναι σημαντικό να δράσουμε τάχιστα, αποφασιστικά και αποτελεσματικά τώρα.
Η οποιαδήποτε καθυστέρηση μπορεί να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου