Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Το αγροτικό ζήτημα και το λάθος των μπλόκων

Θα κάνω μία απλή ερώτηση προς τους φίλους αγρότες: Ποιο ουσιαστικό πρόβλημά τους έχει λυθεί με την πολιτική των μπλόκων; 

Έχουν βρει λύσεις κλείνοντας τους δρόμους; 

Έχει βελτιωθεί η ζωή τους; 

Ο διάλογος είναι ο μόνος πραγματικός δρόμος.

Δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση; 
Ας απαιτήσουν διάλογο με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων...
 
Το αγροτικό είναι πολύ σοβαρό θέμα για να κλείσουμε για άλλη μία φορά τα μάτια και να προσποιηθούμε ότι δεν συμβαίνει κάτι. Η αγροτική παραγωγή έχει συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια και η ελληνική γη δεν μπορεί να προσφέρει βασικά προϊόντα. Είναι αδιανόητο, αλλά πολλά είδη τα εισάγουμε από χώρες της Νοτίου Αμερική ή την Τουρκία!

Η πολιτική των μπλόκων έχει κουράσει την κοινωνία, αλλά και τους ίδιους τους αγρότες.
Με τον άλφα ή βήτα τρόπο θα ανοίξουν και πάλι τα μπλόκα, όπως συνέβη και στο παρελθόν. Οι αγρότες θα γυρίσουν στα σπίτια τους και την επόμενη χρονιά θα είναι και πάλι στον δρόμο! Αυτήν τη φορά, όμως, θα βρίσκονται σε δυσχερέστερη θέση από αυτή που βρίσκονται σήμερα.

Τα προβλήματά τους δεν πρόκειται να λυθούν, αν πληρώσουν λιγότερους φόρους ή έχουν λίγο χαμηλότερο κόστος στο πετρέλαιο από τους άλλους επαγγελματίες. Και στην υπόλοιπη Ευρώπη οι αγρότες έχουν χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές. Να δούμε, λοιπόν, τι ισχύει σε άλλες χώρες και να το εφαρμόσουμε. Ομοίως συμβαίνει και με το κόστος της ενάργειας κι όχι μόνο με τους αγρότες. Να δούμε κι εκεί τι ακριβώς συμβαίνει και να γίνουμε… Ευρωπαίοι!

Αλλά και πάλι! Τα προβλήματα της πρωτογενούς παραγωγής είναι πιο ουσιαστικά. Έχουν να κάνουν με τους μικρούς κλήρους, με την έλλειψη στρατηγικής και οργάνωσης από την πλευρά του κράτους, με τεράστια κενά στον τομέα της χρηματοδότησης καινοτόμων ιδεών και των νέων αγροτών, με το marketing των προϊόντων, με την καθίζηση του συνεταιριστικού κινήματος στην χώρα μας. Από πού να ξεκινήσει κανείς και που να τελειώσει. Θα μπορούσαμε να μιλάμε για ώρες, αφού κάθε θέμα που αγγίξαμε είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για τον αγροτικό κόσμο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ «ζορίζεται» από τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Επειδή άλλα υποσχέθηκε και άλλα κάνει. Σύμφωνοι! Από την άλλη πλευρά, ο αγροτικός κόσμος θα πρέπει να καταλάβει ότι η χώρα δεν βρίσκεται στην περίοδο των Χατζηγάκηδων για να πετάει εκατοντάδες εκατομμύρια από τα παράθυρα. Η Ελλάδα έχει τεράστια περιθώρια να αυξήσει την πρωτογενή της παραγωγή, αλλά αυτό χρειάζεται μία νέα στρατηγική. Έναν νέο τρόπο αντιμετώπισης του θέματος απ' όλους. Κι από την κυβέρνηση κι από την αντιπολίτευση και από τους ίδιους τους αγρότες.

Ο αγροτικός κόσμος έχει κακομάθει από την πολιτική των επιδοτήσεων. Η χώρα δεν εκμεταλλεύτηκε τις ευκαιρίες που της προσφέρθηκαν. Ας ανατρέψουμε αυτήν την πραγματικότητα, επιδεικνύοντας όλοι γενναιότητα. Τα μπλόκα θα πρέπει να τελειώσουν. Και την ίδια ώρα να καθίσουν όλοι στο τραπέζι του διαλόγου. Με θέληση και ειλικρίνεια θα μπορέσουμε να αντιστρέψουμε την κατάσταση στην ελληνική επαρχία, προς όφελος όλων μας. Με οδοφράγματα και συνθήματα δεν υπάρχει πιθανότητα να φτάσουμε κάπου. Ούτε καν στα μπλόκα της… επόμενης χρονιάς…

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: