Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

"Οι λύσεις δεν μπορούν να προκύψουν από επανάληψη πολιτικών που απέτυχαν"



Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης είναι μια από τις πλέον μειλίχιες φωνές στο κυβερνητικό στρατόπεδο, δεν δημιουργεί θόρυβο γύρω από το όνομά του, δεν τσακώνεται, τόσο που αναρωτιέται κανείς τι… δουλειά έχει στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ!
Παράλληλα μιλάει ευθαρσώς για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων καθώς όπως λέει «οι λύσεις που χρειαζόμαστε δεν μπορούν να προκύψουν από την επανάληψη πολιτικών που και επισήμως αποδείχτηκαν αποτυχημένες, αλλά από τη στήριξη των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, των κοινωνικών αναγκών, την αλληλεγγύη και τη δημοκρατία»...

Συνέντευξη στον Γιάννη Σιδέρη
Κε Αμανατίδη, δε σας έχω δει ποτέ να φωνασκείτε και να τσακώνεστε στα παράθυρα, σαν άλλους συριζαίους. Μήπως δεν είστε πολύ… αγωνιστής;
Κύριε Σιδέρη, δεν έχω απουσιάσει από τους κοινωνικούς αγώνες, προέρχομαι από τα κινήματα και τη δημόσια εκπαίδευση κι έχω μάθει να δίνω μάχες.
Αλλά, οι μάχες γίνονται με επιχειρήματα και πιστέψτε με, δεν μας λείπουν στην κυβέρνηση.
Άλλωστε, επιμένουμε ως κυβέρνηση στο διάλογο, διατηρούμε το κοινωνικό μας πρόσημο και την ανοιχτή γραμμή μας με την κοινωνία και δίνουμε τους αγώνες για όλους και πρώτα για τους πιο αδύναμους.
Όσο για τα «παράθυρα», πιστεύω ότι στο δημόσιο διάλογο οφείλουμε να ενημερώνουμε τους πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν.
Έχετε πει στη Βουλή «Οι θρησκευτικές αξίες και πρακτικές επηρεάζουν τους τρόπους και το ύφος του πολιτικού βίου καθώς και τη λειτουργία των πολιτικών θεσμών». 
Δεν είναι η θρησκεία το όπιο του λαού;
Οι νομικές σχέσεις μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας στην Ελλάδα ακολούθησαν την εξελικτική πορεία αντίστοιχων σχέσεων, που υφίστανται σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη σε συνάρτηση, βέβαια, με την κοινωνική και πολιτιστική ιδιαιτερότητα του τόπου.
Έτσι, ο εξορθολογισμός των διακριτών ρόλων έχει εξυπηρετηθεί σημαντικά από την ελληνική νομοθετική παραγωγή των τελευταίων σαράντα ετών και την ενσωμάτωση της νομολογίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων διεθνών οργανισμών. Άλλωστε οι θρησκευτικές αξίες διατρέχουν τις κοινωνίες και αποτελούν ένα μείζον στοιχείο αυτοπροσδιορισμού τους.
Ως εκ τούτου, δεν μπορούμε να ενεργούμε αγνοώντας τες, αλλά χρειάζεται να αξιοποιούμε όλες τις συνεισφορές, ώστε να βελτιώνουμε την ποιότητα του πολιτικού βίου και των θεσμών μας.
Θα πρέπει να γίνει χωρισμός κράτους-εκκλησίας;
Σε θεωρητικό επίπεδο από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα στον χώρο της ευρύτερης Αριστεράς έχουν συζητηθεί πολλά πρότυπα σχέσεων της Πολιτείας με την Εκκλησία. Για να έχουμε, όμως, ένα βιώσιμο μοντέλο οφείλουμε να λαμβάνουμε υπόψη τόσο τη λαϊκή βούληση όσο και τις τοπικές ή εθνικές ιδιαιτερότητες του κάθε κράτους. Σεβόμαστε τον ιδιαίτερο ρόλο της Ορθοδοξίας για τον Ελληνισμό εντός και εκτός Ελλάδας. Επιπλέον, στη σημερινή συγκυρία της ανάγκης αντιμετώπισης της άνευ προηγουμένου ανθρωπιστικής κρίσης οι κοινωνικές δράσεις και πρωτοβουλίες της Εκκλησίας μπορούν να συγκλίνουν με εκείνες μιας αριστερής, προοδευτικής διακυβέρνησης, μέσα σε ένα εξορθολογισμένο θεσμικό πλαίσιο συνεργασίας των δύο οργανισμών, με δεδομένους τους διακριτούς τους ρόλους.
Οι φωνές να κλείσουν τα σύνορα οφείλεται  μόνο στην ξενοφοβία των Βίζεγκραντ και γενικώς στα δεξιά ρεύματα που δημιουργούνται στην ΕΕ, ή η κυβέρνησή σας έβαλε το χεράκι της με την διεθνιστική πολιτική των ανοιχτών συνόρων; 
Η κυβέρνησή μας ήταν αυτή που αντιλήφθηκε πρώτη και σε ανύποπτο χρόνο το μέγεθος του προβλήματος. Σας θυμίζω ότι ήταν τον Απρίλιο του 2015 όταν ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας ζητούσε από κοινού με τον ιταλό ομόλογό του, Ματέο Ρέντσι έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την προσφυγική κρίση.
Από εκεί και πέρα, οι ακραίες φωνές εκπορεύονται από συγκεκριμένα κέντρα και αποσκοπούν κατά τη γνώμη μου σε εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες. Η λύση σε μια τέτοια κρίση πρέπει να είναι και θα είναι ευρωπαϊκή και σε αυτήν την κατεύθυνση εργάζονται και εκφράζονται κορυφαίοι ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Πρόεδρος του ΕΚ, Μάρτιν Σούλτς, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ και άλλοι.
Από τη θέση σας έρχεστε επαφή με τους έλληνες της διασποράς. Τους έχει επηρεάσει το χάλι της πατρίδας μας;
Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι σε πολλές περιπτώσεις το ενδιαφέρον και η κινητοποίηση των Ελλήνων της Διασποράς για την πατρίδα και τα τεκταινόμενα μας εκπλήσσουν και μας συγκινούν.
Επιπλέον, μετά το ζοφερό οικονομικό πλαίσιο της τελευταίας πενταετίας είναι σαφές ότι η Ελλάδα χρειάζεται να κινητοποιήσει τους Έλληνες της Διασποράς. Τους χρειάζεται όχι μόνο γιατί είναι οι πιο πιστοί υπερασπιστές της, αλλά γιατί ενσαρκώνουν το πρότυπο του ευρηματικού και ακούραστα εργαζόμενου Έλληνα στη σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη πραγματικότητα.
Παρότι έχουμε σχεδόν μια Ελλάδα έξω από τα σύνορα της χώρας, δεν θα έλεγε κανείς ότι έχουμε ισχυρά λόμπυ στα μεγάλα κέντρα αποφάσεων, όπως ας πούμε οι ισραηλινοί. 
Έχετε εντοπίσει την αιτία;
Από τη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι μέλημα μας είναι η εφαρμογή πολυμερούς διπλωματίας, η οποία αποτελεί  την πλέον σύγχρονη και ραγδαία αναπτυσσόμενη τάση στην εξωτερική πολιτική. Η παρουσία της Ελλάδας στα διεθνή fora έχει σημαντική ιστορική διάσταση (ιδρυτικό μέλος ΟΗΕ, παλαιό μέλος Ε.Ε και ΝΑΤΟ) και προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία, όπως είδατε και στη Διάσκεψη των Αθηνών του υπουργείου Εξωτερικών για τον θρησκευτικό και πολιτιστικό πλουραλισμό, μια πρωτοβουλία του Υπουργού κ. Κοτζιά με πολύ σημαντική απήχηση. Και αυτό γιατί βασικό συστατικό της εξωτερικής πολιτικής μας είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που αποτελούν τα θεμέλια της διεθνούς κοινότητας.
Ταυτόχρονα, για εμάς η κινητοποίηση του Ελληνισμού της Διασποράς προς μια δυναμική κατεύθυνση συνιστά προτεραιότητα. Επιθυμούμε και σχεδιάζουμε την ενεργοποίηση των ομογενών μας στο επαγγελματικό και κοινωνικό τους περιβάλλον, την αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού ελληνικής καταγωγής και την ενδυνάμωση των κοινωνικών και άλλων δικτύων που έχει αναπτύξει η ελληνική ομογένεια.
Η κυβέρνησή σας κινείται προς μια τέτοια κατεύθυνση, ή είναι έξω από τις προτεραιότητές της;
Ήδη εργαζόμαστε πάνω σε αυτήν την προοπτική και σύντομα θα έχετε νεότερα.
Προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί οποιαδήποτε  ενέργεια μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη αποτελεσματικής και βιώσιμης συνεργασίας με κράτη και οργανισμούς, που δύνανται μέσω της εμπειρίας τους και των ισχυρών οικονομικών τους ερεισμάτων να οδηγήσουν τη χώρα μας στην έξοδο του τούνελ της κρίσης. Στην κατεύθυνση αυτή, άλλωστε, κινήθηκαν οι επισκέψεις του Πρωθυπουργού τόσο στο Ισραήλ, όσο και στο Ιράν.
Κάνατε μια προσπάθεια να κινητοποιήσετε την ομογένεια στο θέμα των επενδύσεων.  Φυσικά θα σας ρώτησαν γιατί να φέρουμε τα ωραία μας λεφτά  σε αυτή τη χώρα;
Κύριε Σιδέρη, η χώρα μας αποτελεί σήμερα την πύλη εισόδου των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας προς την Ευρώπη. Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία των τελευταίων ετών η Ελλάδα παραμένει ένα πεδίο σημαντικών επιχειρηματικών και επενδυτικών ευκαιριών για τους Έλληνες Ομογενείς.
Είναι, παράλληλα, ο χώρος στον οποίο οι ομογενειακές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να εγκαταστήσουν το στρατηγείο και τα ερευνητικά κέντρα τους, προκειμένου να διεισδύσουν στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Βαθιά πεποίθηση μας είναι ότι η παρουσία και η ουσιαστική συμβολή των Ομογενών, στην προσπάθεια αυτή, θα είναι ιδιαίτερα σημαντική. Και θα είναι σημαντική γιατί οι Έλληνες της Διασποράς έχουν λόγο στα ελληνικά δρώμενα και είναι αδιανόητο να μην συμμετέχουν στη χάραξη της μελλοντικής πορείας της χώρας.
Παρότι ανήκατε ιδεολογικά στην Αριστερή πλατφόρμα ψηφίσατε «ναι» στο μνημόνιο. Τι πρυτάνευε γι αυτή την επιλογή;
Ψήφισα μια συμφωνία, η οποία για πρώτη φορά περιλαμβάνει ένα αναπτυξιακό σκέλος, που εγγυάται την έξοδο της χώρας από την κρίση. Μια συμφωνία που προβλέπει ρητά την ψήφιση ενός αναπτυξιακού νόμου και πρωτίστως που οδηγεί μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στην αναδιάρθρωση του χρέους. Και αυτό δεν το λέω εγώ, το λέει ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ που έθεσε δημόσια το αίτημα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, όπως και πολλοί ακόμη κορυφαίοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι και οικονομικοί αναλυτές.
Η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους και  συνακόλουθα της αλλαγής σελίδας για την ελληνική οικονομία είναι αποτέλεσμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και για αυτό εργαζόμαστε συστηματικά.
Κε υπουργέ, συγνώμη για το λαϊκό της έκφρασης που θα ακολουθήσει, αλλά μόνο έτσι μπορώ να το εκφράσω: Έχετε χαρακτηρίσει δικαιολογημένη την  αγανάκτηση του κόσμου. Προφανώς θα συναινείτε με το τμήμα εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ που καλούσε σε διαδηλώσεις οι οποίες ήταν κατά του ΣΥΡΙΖΑ για να βοηθήσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς οι υπόλοιποι γιατί να μην σκεφτούμε  ότι ως κόμμα, είτε  παραλογίζεστε , είτε μας δουλεύετε;  
Ύστερα από πέντε χρόνια εφαρμογής σκληρών δημοσιονομικών μέτρων, που άλλαξαν ριζικά τη ζωή όλων των Ελλήνων, είναι εύλογο να υπάρχει κοινωνική και οικονομική κόπωση. Όπως, επίσης, είναι εύλογο οι πολίτες να είναι ενεργοί και να κινητοποιούνται διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον.
Όμως, κύριε Σιδέρη, οι λύσεις που χρειαζόμαστε δεν μπορούν να προκύψουν από την επανάληψη πολιτικών που και επισήμως αποδείχτηκαν αποτυχημένες, αλλά από τη στήριξη των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, των κοινωνικών αναγκών, την αλληλεγγύη και τη δημοκρατία.
Εμείς είμαστε για τα δύσκολα, δίνουμε λύσεις για όλους και όχι για λίγους και αντιμετωπίζουμε μετωπικά όλα όσα οι προηγούμενοι πρώτα δημιούργησαν και μετά έκρυψαν κάτω από το χαλί.

www.liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: