Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΠΕΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ : Τι συμφωνήθηκε στην διάσκεψη των «10» – Πλήρη στήριξη στην ΠΓΔΜ !


Να συμμαχήσουν για την μείωση της προσφυγικής ροής από την Βαλκανική οδό προς την Ευρώπη αλλά και να στηρίξουν εξ ολοκλήρου την ΠΓΔΜ στο προσφυγικό, συμφώνησαν 10 Βαλκάνιες χώρες, με ηγέτιδα την Αυστρία, και απούσα την Ελλάδα, την οποία δεν προσκάλεσαν στην Διάσκεψη της Βιέννης. 
Η μοναδική αναφορά στην Ελλάδα συνοψίζεται σε μια πρόταση στο κοινό ανακοινωθέν και στην ακόλουθη φράση:...
«Η συνεργασία με την Ελλάδα για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών κατά μήκος του διαδρόμου των δυτικών Βαλκανίων παραμένει σημαντική. Κρίνεται απαραίτητη και ενθαρρύνεται η περαιτέρω επικοινωνία και ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ».
Κατά τη Διάσκεψη οι 10 συμμετέχοντες χώρες δεν έθιξαν το ζήτημα κλεισίματος των ελληνικών συνόρων, ενώ συμφωνήθηκε η λήψη από κοινού μέτρων για μία σημαντική μείωση της συνεχιζόμενης προσφυγικής ροής προς την Κεντρική Ευρώπη.
Στη σύσκεψη μετείχαν οι εκπρόσωποι της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Σλοβενίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας, του Κοσόβου, του Μαυροβουνίου, της ΠΓΔΜ και της Σερβίας.
Οπως ανακοίνωσε η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάννα Μικλ-Λάιτνερ, συντόνισαν τις ενέργειές τους στην προσφυγική πολιτική, με σκοπό μία κοινή στάση και μία από κοινού άσκηση πίεσης για μία ευρωπαϊκή λύση, κατά την αυριανή Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Στο κοινό ανακοινωθέν τονίζεται πως «θα πρέπει να μειωθεί δραστικά η μεταναστευτική ροή κατά μήκος της Διαδρομής των Βαλκανίων», ενώ η ίδια, η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, έκανε λόγο για την ανάγκη διακοπής των μεταναστευτικών ροών, και ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε η πλήρης και εξ ολοκλήρου υποστήριξη της ΠΓΔΜ, καθώς επίσης ότι θα αυξηθούν σε 20 οι Αυστριακοί αστυνομικοί στα σύνορά της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα.
Σύμφωνα με την Μικλ-Λάιτνερ, θα μπορούν να συνεχίζουν το ταξίδι τους στη Βαλκανική οδό μόνο όσοι έχουν ανάγκη προστασίας και η διάκριση ως προς το ποιος ανήκει σε αυτή την ομάδα, θα είναι στη δικαιοδοσία των επί μέρους χωρών, ενώ εκείνοι που θα εισέρχονται με πλαστά έγγραφα θα απωθούνται. Στη Διάσκεψη συμφωνήθηκαν επίσης κοινοί κανόνες για την καταγραφή των προσφύγων.
Από την πλευρά του ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, τόνισε εκ νέου στη συνέντευξη Τύπου, πως όλες οι χώρες που συμμετείχαν στη Διάσκεψη θα προτιμούσαν μία κοινή ευρωπαϊκή λύση, εξαιτίας όμως της έλλειψης μιας τέτοιας, είναι αναγκασμένες για λύσεις σε εθνικό επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: