Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Η Τρόικα «τελείωσε», η «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ επιστρέφει, για να την αντικαταστήσει!

Και… τεχνογνωσία για αναδιάρθρωση χρέους κομίζει ο Γκουρία

Καταφτάνει στη χώρα μας ο γ.γ. του Οργανισμού Οικονομικής Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης μετά από πρόσκληση του νέου πρωθυπουργού 

Τεχνογνωσία για αναδιάρθρωση χρέους κομίζει ο Γκουρία

- Ο κ.Γκουρία θα γευματίσει το βράδυ της Τρίτης με τον κύριο Βαρουφάκη, ενώ το μεσημέρι της Τετάρτης θα δει τον πρωθυπουργό

«Τεχνογνωσία» από το Μεξικό για επαναδιαπραγμάτευση του δημοσίου χρέους αλλά και... την «σφραγίδα» του ΟΟΣΑ σε δέκα μεταρρυθμίσεις – "έκπληξη", όπως λένε στην κυβέρνηση, που ετοιμάζεται να προτείνει η Αθήνα για να αντικαταστήσει το 30% των «σκληρών» μέτρων του Μνημονίου που δεν εφαρμόστηκαν αναμένεται να ζητήσει ο Γιάννης Βαρουφάκης από τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, ο οποίος καταφτάνει απόψε στη χώρα μας.

Ο κύριος Γκουρία όμως, σε προηγούμενες επισκέψεις του στην Αθήνα,  κόμιζε και σειρά προτάσεων για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις,  την οποία παρήγγειλε η προηγούμενη κυβέρνηση στον ΟΟΣΑ (έναντι σχετικής αμοιβής) και αφορούσαν, μεταξύ άλλων, την απελευθέρωση της αγοράς γάλακτος, των φαρμακείων, του ωραρίου των καταστημάτων και εκατοντάδες άλλες μικρές και μεγάλες ρυθμίσεις.
 
Την φορά αυτή όμως ο κ.Γκουρία έρχεται μετά από πρόσκληση του νέου πρωθυπουργού, «με σκοπό να συζητήσει με το οικονομικό επιτελείο τις προτάσεις της κυβέρνησης περί ριζικών μεταρρυθμίσεων, να προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες στο θέμα αυτό, και, τέλος, να αναφερθεί στην δική του εμπειρία βέλτιστων πρακτικών αναδιαπραγμάτευσης του δημόσιου χρέους ως  Υπουργού Οικονομικών του Μεξικού κατά την θητεία του οποίου το δημόσιο χρέος της χώρας του απομειώθηκε σημαντικά» -όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης.
 
Ο κ.Γκουρία θα γευματίσει το βράδυ της Τρίτης με τον κύριο Βαρουφάκη, πριν αυτός αναχωρήσει για το έκτακτο Γιούρογκρουπ για την Ελλάδα. Εκεί ο κύριος Βαρουφάκης θα προϊδεάσει τους ευρωπαίους εταίρους για μία δέσμη μεταρρυθμίσεων που θα εκπονήσει η Αθήνα, σε συνεργασία και με τον ΟΟΣΑ, για να «καταργήσει» μέτρα του Μνημονίου που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Ωστόσο, από τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ έχουν παραμείνει σε εκκρεμότητα πια οι πλέον ανώδυνες.
 
Αν και η κυβέρνηση πάντως ανακοίνωσε επισήμως ότι δεν θα επιστρέψει η Τρόικα ξανά στην Αθήνα, η έλευση του κυρίου Γκουρία συνοδεύτηκε από την ανακοίνωση την Έκθεση του διεθνούς Οργανισμού για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας «Going for Growth»,  στην οποία επισημαίνει για την Ελλάδα ότι θα πρέπει να σώσει προτεραιότητα στη διασφάλιση της πλήρους εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που προωθήθηκαν, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η ύφεση, εστιάζοντας μάλιστα στην αγορά εργασίας!
 
Ο Οργανισμός μάλιστα υπεραμύνεται  των αλλαγών που έγιναν στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών- όπως το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές- συστήνοντας την προώθηση ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και αξιολόγηση υπαλλήλων στο Δημόσιο, βάσει ατομικών στόχων.
 
Η συνάντηση του κ.Γκουρία με τον Έλληνα πρωθυπουργό θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Τετάρτης, μία μόλις ημέρα πριν την κρίσιμη σύνοδο Κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου, όπου ο κύριος Αλέξης Τσίπρας θα έχει το πρώτο επίσημο «τετ-α-τετ» με την καγκελάριο Μέρκελ και τους άλλους αρχηγούς κρατών της Ευρώπης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: