Δύο οι δυνατότητες για την Ελλάδα: επέκταση προγράμματος ή εκπλήρωσή του έως τα τέλη Φεβρουαρίου
δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες η Γερμανίδα Kαγκελάριος Angela Merkel."Αν το πρόγραμμα πρόκειται να επεκταθεί, τότε θα ήθελα να δω το αίτημα για αυτή την επέκταση το συντομότερο δυνατό, αν πάλι πρόκειται να ολοκληρωθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου, τότε επίσης θα ήθελα να το δω να ολοκληρώνεται το συντομότερο δυνατό", σημείωσε χαρακτηριστικά η κα Merkel.
H ίδια υπογράμμισε ότι το υπάρχον ελληνικό πρόγραμμα είναι σε ισχύ και θα πρέπει να επεκταθεί, ενώ κάλεσε την Ελλάδα να αποφασίσει σύντομα για τη χρηματοδότηση.
Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις,...
σημείωσε η κα Merkel, για να συμπληρώσει: Είπα στον Τσίπρα ότι είμαι έτοιμη να συνεργαστώ μαζί του, ήταν μία φιλική συνάντηση.
Αναφερόμενη στην Ουκρανία, η κα Merkel τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας, εάν δεν εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία του Μίνσκ για την κατάπαυση του πυρός, ανάμεσα στους Ουκρανούς και τους φιλορώσους αντάρτες.
«Κρατάμε ανοιχτό το ενδεχόμενο, αν η νέα συμφωνία δεν εφαρμοστεί να λάβουμε περαιτέρω μέτρα», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι υφιστάμενες κυρώσεις θα μπορούσαν να αρθούν μόνο όταν συντρέξουν οι κατάλληλοι λόγοι.
Juncker: Ισοδύναμα για τα μέτρα που θα ακυρωθούν
Μια βάση στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα έθεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Jean Claude Juncker: να ακυρωθούν ορισμένα αντικοινωνικά μέτρα, αλλά να αντικατασταθούν με άλλα ισοδύναμης απόδοσης ώστε να μην επηρεαστούν τα έσοδα."Ακούσαμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να ακυρώσει μέτρα επειδή είναι αντικοινωνκά. Πράγματι, μπορεί να είναι αντικοινωνικά. Αλλά από την πλευρά των εσόδων, θα πρέπει να αντικαθίστανται από άλλα μέτρα ισόποσης αξίας", δήλωσε ο Juncker.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται το 70% του προγράμματος στήριξης. "Πρέπει να δούμε με ποιο 70% συμφωνεί και έπειτα να δούμε τι μπορεί να γίνει με το υπόλοιπο 30%".
Ο Juncker επανέλαβε ότι παραμένει ανήσυχος μετά τα αποτελέσματα του Eurogroup της Δευτέρας, προσθέτοντας ότι μένει πολλή δουλειά να γίνει.
F. Hollande: Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τους κανόνες
Ο Έλληνας πρωθυπουργός επιθυμεί να προσαρμόσει το πρόγραμμα με βάση τις δεσμεύσεις προς τους Έλληνες ψηφοφόρους, με βάση τη φωνή της δημοκρατίας, δήλωσε από την πλευρά του ο Γάλλος πρωθυπουργός, Francois Hollande.Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε το περίγραμμα των προθέσεών του, η Ελλάδα πρέπει να καταθέσει πιο συγκεκριμένες προτάσεις, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρωθυπουργός, ενώ υπογράμμισε πως η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τους κανόνες.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως θα υπάρξει ένα μεταρρυθμιστικό περιθώριο, αλλά η στρατηγική θα πρέπει να δίνει την δυνατότητα στους Ευρωπαίους να διασφαλίσουν ότι θα είναι αξιόπιστο.
Υπογράμμισε επίσης πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο γιατί αν το πρόγραμμα επεκταθεί η προσαρμοστεί , θα πρέπει να διασφαλιστεί πως τα εθνικά κοινοβούλια θα έχουν τον απαιτούμενο χρόνο για να το ψηφίσουν.
D. Tusk: Τσίπρας και Dijsselbloem συμφώνησαν σε "τεχνική βοήθεια"
O πρόεδρος του Eurogroup J. Dijsselbloem ενημέρωσε ενδελεχώς τους ηγέτες των ΕΕ για τις διεργασίες και τις συζητήσιες που έχουν προηγηθεί γύρω από το θέμα της Ελλάδας, δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Donald Tusk.Ανέφερε επίσης, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει νωρίτερα, πως ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο επικεφαλής του Eurogroup συμφώνησαν πως χρειάζεται "τεχνική βοήθεια" που θα συνδράμει στο να προετοιμαστεί το έδαφος για την συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Δευτέρα.
Ο ίδιος υπογράμμισε επίσης την ανάγκη διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε εθνικό επίπεδο, ενώ πρόσθεσε πως: θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις, κάναμε βήματα μπροστά.
Διευκρίνισε ωστόσο πως οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν διεξήγαγαν οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σχετικά με οποιοδήποτε θέμα που σχετίζεται με την οικονομική κατάσταση της χώρας. «Οι ηγέτες δεν εισήλθαν σε διαπραγμάτευση για την Ελλάδα», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Stubb: Είμαστε 18 χώρες του ευρώ που έχουν δεσμεύσεις και η Ελλάδα που έχει απαιτήσεις
Ως καλή χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Alexander Stubb τη συζήτηση που είχαν ο πρόεδρος του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της άτυπης ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής για μία πιθανή οδό στην οποία θα γίνουν τα επόμενα βήματα.«Είμαι σίγουρος ότι θα εργαστούν πάνω σε κάποιου είδος πρόγραμμα με τους θεσμούς κατά τις επόμενες ημέρες και θα υποβάλουν μία πρόταση τη Δευτέρα» δήλωσε.
Παράλληλα χαρακτήρισε ως πολύ καλό το κλίμα στην αίθουσα της συνόδου. Ο πρόεδρος του Eurogroup ενημέρωσε για τη χθεσινή συνεδρίαση και ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε την οπτική του για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε ότι ο κ. Τσίπρας είναι ένας εταίρος με τον οποίο μπορούν να γίνουν συνομιλίες.
Ωστόσο κλείνοντας τις δηλώσεις του απερχόμενος από την άτυπη Σύνοδο Κορυφής ο Φιλανδός πρωθυπουργός επισήμανε: «Είμαστε 18 χώρες του ευρώ που έχουν δεσμεύσεις και έπειτα είναι και η Ελλάδα που έχει απαιτήσεις».
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου