Την πρωθυπουργική ατζέντα και τις προθέσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα μελετάει ο αρθρογράφος της Wall Street Journal Σάιμον Νίξον.
Ο αρθρογράφος σημειώνει πως ο πρωθυπουργός έχει θέσει πολύ ψηλά τον πήχη:
Ο αρθρογράφος σημειώνει πως ο πρωθυπουργός έχει θέσει πολύ ψηλά τον πήχη:
«Θεωρητικά μια συμφωνία είναι ικανή να επιτευχθεί αφού κανένας δεν θέλει η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ.
Αλλά ο ομιλία του κ. Τσίπρα την Κυριακή είναι βέβαιο ότι θα σκληρύνει τους φόβους της... Ευρωζώνης οδηγώντας στο συμπέρασμα πως το μεγαλύτερο εμπόδιο για μια βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεση συμφωνία είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανησυχούν ότι ο Τσίπρας έκανε κακή εκτίμηση της Ελλάδας και υποτίμησε τις πολιτικούς, θεσμικούς, οικονομικούς και νομικούς περιορισμούς της ιδιότητας του μέλους στην Ευρωζώνη, κάνοντας μια λύση ακόμη πιο δύσκολη να επιτευχθεί»,
σημειώνει ο Νίξον.
Ο Νίξον διερωτάται: Πόσο μακριά θα πάει την μικροπολιτική του ο Τσίπρας; Είναι προετοιμασμένος να αφήσει το τρέχον πρόγραμμα δίχως κάποιο άλλο να πάρει τη θέση του;
Ο Νίξον διερωτάται: Πόσο μακριά θα πάει την μικροπολιτική του ο Τσίπρας; Είναι προετοιμασμένος να αφήσει το τρέχον πρόγραμμα δίχως κάποιο άλλο να πάρει τη θέση του;
Ο Τσίπρας νιώθει ανακουφισμένος από το γεγονός ότι η ΕΚΤ δεν θα τραβήξει το καλώδιο από τις τράπεζες που θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται από τον ELA, αλλά και αυτό δεν θα κρατήσει επ” αόριστον επισημαίνει η Κεντρική Τράπεζα.
Και συνεχίζει:
Και συνεχίζει:
«Ο Τσίπρας πιστεύει πως μια βραχυχρόνια πίεση μπορεί να οδηγήσει σε μια καλύτερη μακροπρόθεσμη συμφωνία. Ωστόσο οι πολιτικές αναλυτές της Ευρωζώνης φοβούνται πως η στρατηγική του αποκαλύπτει μια εσφαλμένη στρατηγική για την πραγματική θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα του. Η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει την πρόσβαση στις αγορές. Ακόμη και αν πετύχει αναδιάρθρωση του χρέους, η οικονομική ανάκαμψη δεν θα έρθει όσο οι επενδυτές εξακολουθούν να αποφεύγουν την ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με την Τρόικα η Ελλάδα θα ακολουθούσε τα χνάρια της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας και θα έβγαινε στις αγορές, ενώ μετά το υπάρχον πρόγραμμα θα ακολουθούσε η πιστωτική γραμμή. Η τωρινή πολιτική κρίση εξανέμισε τις ελπίδες. Ο Τσίπρας απαιτεί από την Ευρωζώνη να σεβαστεί την εκλογική εντολή, αλλά η πρόκλησή του είναι να κερδίσει το σεβασμό των επενδυτών».
Το ζητούμενο είναι αν η όποια ελάφρυνση του χρέους θα οδηγήσει σε επενδύσεις και ανάπτυξη.«Έτσι και αλλιώς οι Βρυξέλλες μόνο να βοηθήσουν μπορούν, αρκεί να γίνει πιστευτό ότι και η Ελλάδα θέλει να βοηθήσει τον εαυτό της. Ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να μάθει σύντομα πως αυτή είναι η μόνη και πιθανή βάση στην οποία μπορεί να σταθεί ένα μέλος μιας νομισματικής ένωσης».
crash
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου