Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Βαρουφάκης: «Δεν θα σκίσουμε το μνημόνιο. Το 70% θα “μπει” στη συμφωνία-γέφυρα»

ÅÊËÏÃÇ ÐÑÏÅÄÑÏÕ ÔÇÓ ÂÏÕËÇÓ(PHASMA/GIORGOS NIKOLAIDIS)

Συνεχίζονται οι απέλπιδες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να ρίξει γέφυρες διαπραγματεύσεων με τη γερμανική κυβέρνηση, ενόψει και του κρίσιμου Eurogroupτης 11ης Φεβρουαρίου. 

Η ομιλία του Γιάννη Βαρουφάκη στη Βουλή στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης είναι χαρακτηριστική…

Ουσιαστικά ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν θα σκίσει το μνημόνιο αλλά το 70% όσων προβλέπει θα περιλαμβάνεται στο σχέδιο-γέφυρα της κυβέρνησης. «Ούτε εμείς θα σκίσουμε το Μνημόνιο, ούτε εσείς όμως να ζητάτε την τυφλή εφαρμογή του» ήταν το μήνυμα που έστειλε στους Ευρωπαίος εταίρους ο υπουργός Οικονομικών. Ο ίδιος δήλωσε ότι η κυβέρνηση ζητά συμφωνία-γέφυρα από τους δανειστές προκειμένου να έχει χρόνο στις επόμενες εβδομάδες να παρουσιάσει το σχέδιο της, ένα σχέδιο που θα αποτελεί «αμοιβαία επωφελής λύση και για την Ελλάδα και για τους εταίρους της». Μάλιστα, σημείωσε ότι η συμφωνία αυτή θα περιλαμβάνει το 70% των μεταρρυθμίσεων του Μνημονίου με το οποίο«κάθε λογικός άνθρωπος θα συμφωνούσε», επισημαίνοντας πως έχει σφοδρές αντιρρήσεις με το υπόλοιπο 30% και καλώντας την άλλη πλευρά «να σεβαστεί την εντολή που μας έδωσε ο λαός την 25η Ιανουαρίου».
Η κυβέρνηση δεν θα θέσει σε κίνδυνο το πρωτογενές πλεόνασμα
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει καμία κίνηση που θα εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό αλλά και ούτε θα θέσει σε κίνδυνο το πρωτογενές πλεόνασμα του 1,5%. Ο ίδιος τόνισε χαρακτηριστικά«θα προσέλθω στο Eurogroup σκεπτόμενος όλο τον ελληνικό λαό αλλά και το ευρωπαϊκό μας καθήκον», ενώυπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε βαθιές μεταρρυθμίσεις σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, του οποίου ο γ.γ. Άνχελ Γκουρία, θα επισκεφθεί αύριο την Ελλάδα.
Το φάρμακο είναι τοξικό
Πάντως, ο Γιάνης Βαρουφάκης επανέλαβε ότι «το φάρμακο είναι τοξικό και το κακό είναι πως το ξέρει και ο γιατρός», ενώ κατήγγειλε ότι οι συνομιλητές του έχουν αναγνωρίσει πως το πρόγραμμα δεν αποδίδει αλλά μόνο πίσω από κλειστά μικρόφωνα. «Ήρθε η ώρα να ειπωθούν στον δημόσιο ευρωπαϊκό διάλογο όσα λέγονται έως τώρα με τα μικρόφωνα κλειστά. Ακόμα και η Τρόικα παραδέχεται κατ’ ιδίαν ότι το πρόγραμμα δεν αποδίδει. Αλλά το λένε μόνο πίσω από κλειστά μικρόφωνα» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.
«Τρόικα τέλος»
«Τέλος… τρόικα τέλος» είπε επίσης ο κ. Βαρουφάκης, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί με τους εταίρους της (Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ) αλλά όχι με το κλιμάκια τεχνοκρατών που έρχονται στην Ελλάδα «με αποικιοκρατική συμπεριφορά» και οι οποίοι «δεν έχουν καμία εξουσιοδότηση να διαπραγματεύονται με τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση για τη φύση του προγράμματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: