H "συνιστώσα" του ΟΟΣΑ
Επιτέλους και μια «συνιστώσα» της προκοπής στο ΣΥΡΙΖΑ.Άριστα έπραξε ο κ. Α. Τσίπρας να εντάξει ως «συνιστώσα» συμβουλών στην κυβέρνηση τον ΟΟΣΑ και να τον συνδέσει με τον υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Σταθάκη που έχει την γνώση να καταλάβει τον πολύπλευρο ρόλο του Οργανισμού και ας μην είναι «ροκ υπουργός».
Το αποτέλεσμα θα αποδειχθεί θετικότατο μόνο αν δεν μπλεχτούν στα πόδια τους συνιστώσες Εξαρχείων και γουναράδικων...
Κατά την άποψή μου η επιλογή του ΟΟΣΑ (έστω και ως μήνυμα προς τους δανειστές και το Eurogroup) στη διαμόρφωση προγραμμάτων εκσυγχρονισμού, πάταξης της διαφθοράς και ανασυγκρότησης είναι ορθότατη για τη δημιουργία θετικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος μετά τη γνωστή και μόνιμη αμηχανία που επικρατεί στην αγορά σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.
Απολύτως ορθή ήταν επίσης η πρωτοβουλία του υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Σταθάκη να προσδιορίσει ευθύς εξαρχής τους τομείς συνεργασίας του υπουργείου του με τον ΟΟΣΑ και μάλιστα με χρονοδιάγραμμα στόχων έως τον προσεχή Ιούνιο.
Αξιοπρόσεκτο είναι ακόμη ότι οι κινήσεις του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα να τιμήσει προσωπικά τον Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ κ. Άνχελ Γκούρια και να περάσει μαζί με τον κ. Σταθάκη απευθείας στα θέματα της συνεργασίας με τον υψηλού κύρους Διεθνή Οργανισμό έγιναν σε σωστό χρόνο, καθώς βοηθούν (έστω και κάπως) στην εξισορρόπηση της κυβερνητικής εικόνας μετά τις χθεσινές αριστερίστικες και ανούσιες κραυγές του κ. Π. Λαφαζάνη για τα ποσοστά αναγνώρισης των μνημονίων.
Αριστερές κραυγές που είχαν βεβαίως κατεύθυνση την ίδια την κυβέρνηση και το εσωτερικό του κόμματος.
Και επειδή ο σκοπός αγιάζει τα μέσα... δεν χάθηκε και ο κόσμος αν απορρίφθηκε η εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ της προηγούμενης κυβέρνησης και αν τότε την αντιπολιτευόταν η σημερινή κυβέρνηση.
Ας μην κολλάμε σε αυτά.
Γιατί στην Ελλάδα η προσπάθεια απομάκρυνσης από τη μιζέρια μέσα από μια σύγχρονη ευρωπαϊκή κατεύθυνση έπρεπε να έχει ξεκινήσει χθες.
Δεν υπάρχει καιρός για πισωγυρίσματα. Και πολύ περισσότερο δεν υπάρχει καιρός για πειραματισμούς στην οικονομία με κρατικίστικες επαναστάσεις που μόνο διαφθορά εξασφαλίζουν ως τελική «επιτυχία».
Ας ξεπεράσουμε την αιωνόβια εμφυλιακή Βαλκανική μας οπτική και ας δούμε επιτέλους όσο πιο καθαρά γίνεται προς τα πού πορεύεται ο πλανήτης από τις ΗΠΑ μέχρι την Ευρώπη και από την Ρωσία μέχρι την Κίνα και την Ινδία.
Συνεπώς εύστοχα ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Σταθάκης χάραξε ως άξονες της συνεργασίας του υπουργείου του με τον ΟΟΣΑ την καλύτερη λειτουργία του ανταγωνισμού στην Ελλάδα, το θεσμικό πλαίσιο προμηθειών, την διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, και την αναβάθμιση του συνδυασμού μεταφορών και Logistics.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι θεσμός σύνθετης σημασίας τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για την προστασία των καταναλωτών.
Αρκεί να μην λειτουργεί ως «μπαμπούλας διώκτης» βάσει λίστας... που παραδίδει η εκάστοτε κυβέρνηση όπως έχει γράψει μέχρι σήμερα η συγκεκριμένη ιστορία…
Ευτυχώς που από την Επιτροπή Ανταγωνισμού πέρασαν και σοβαροί επιστήμονες οι οποίοι αρνήθηκαν να παίξουν αυτόν τον ρόλο.
Το θεσμικό πλαίσιο προμηθειών μπάζει από παντού και βγάζει διαφθορά με το τσουβάλι τόσο σε υψηλό πολιτικό επίπεδο όσο και σε υπηρεσιακό συμπεριλαμβανομένου και του (μέχρι σήμερα) κυκλώματος διαφθοράς των κομματικών συμβούλων και μεσαζόντων που τρύπωναν σε όλα τα υπουργεία ακυρώνοντας τις υπηρεσίες για να λειτουργούν τα μαγαζάκια τους...
Η δήλωση του κ. Σταθάκη ότι «...στις αδειοδοτήσεις και στην διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας στόχος της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου το οποίο προετοίμασε η προηγούμενη κυβέρνηση, με τη συμπλήρωση του από μέτρα όπως τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων» δείχνουν πολιτική γενναιότητα και γνώση των αναγκών της αγοράς.
Πολιτική γενναιότητα γιατί οι υπουργοί Ανάπτυξης της προηγούμενης κυβέρνησης προώθησαν και ψήφισαν ένα θετικότατο πολυνόμο ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας με διευκολύνσεις στις αδειοδοτήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως του όχι σε όλα... είχε αρνηθεί να το ψηφίσει.
Μένει ωστόσο πολύ έργο και για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί η εφαρμογή του στην πράξη απαιτεί έναν όγκο Διαταγμάτων, κοινών αποφάσεων και διοικητικών πράξεων που συνήθως παγώνουν από τις νέες κυβερνήσεις.
΄Άρα ο στόχος του υπουργού Οικονομίας να ολοκληρωθούν όλα αυτά μέχρι τον Ιούνιο και με την προσθήκη νέων θεσμών όπως αυτόν των Κέντρων Εξυπηρέτησης Επιχειρηματιών είναι ιδιαίτερα ρεαλιστικός. Μακάρι να προχωρήσει.
Οπότε ανεξάρτητα από το εάν η πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα για άμεση πρόσκληση του ΟΟΣΑ μπορεί να συνδέεται και με τη διαπραγματευτική του τακτική αφού έτσι υπογραμμίζει τις διαβεβαιώσεις του προς τους δανειστές για μεταρρυθμίσεις και αλλαγές αποτελεί ασφαλώς καλό βήμα για το επόμενο σκαλοπάτι της κυβέρνησης που (όπως αμετακίνητα πιστεύω) θα είναι οι αποκρατικοποιήσεις.
Εκτός βέβαια αν επικρατήσουν τα γουναράδικα...
Κώστας Κράλογλου
george.kraloglou@capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου