Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Να πληρώσουμε εμείς τον λογαριασμό, συμφωνούν Άγκελα και Αλέξης!

Η κυβέρνηση μπορεί να τα βρει με την Ευρώπη, όπως προσπαθεί να μας πείσει γι αυτό η συνιστώσα του ρεαλισμού, αλλά μπορεί και να μην τα βρει, εφόσον επιμένει σε μη ρεαλιστικές προσεγγίσεις.

Αυτό για το οποίο μπορούμε να είμαστε 100% σίγουροι είναι το ποιος θα πληρώσει στο τέλος τον λογαριασμό. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση. 

Διότι το κράτος είναι σαν τον μινώταυρο που θέλει συνεχώς νέο αίμα. Δηλαδή, νέους φόρους. 

Καλά καταλάβατε! 

Κι όσοι νομίζετε ότι έχετε την ασφάλεια των... ελβετικών τραπεζών θα πρέπει να κάνετε και πάλι τους λογαριασμούς σας! 

Τι είναι το περιουσιολόγιο; Ένα πυρηνικό όπλο στα χέρια της κυβέρνησης. Κι όπως συμβαίνει με τα πυρηνικά, μπορούν να προσφέρουν άφθονη και φθηνή ενέργεια, αλλά μπορούν και να αφανίσουν τη ζωή από τον πλανήτη. Είναι θέμα χρήσης! Η προτεσταντική αντίληψη θέλει το σύνολο των Ελλήνων να πληρώνει για το χρέος. Να μην ξεχνάμε ότι η λέξη "χρέος" είναι ταυτόσημη με την "αμαρτία" στην δική τους γλώσσα. Στη δική μας γλώσσα οι φόροι είναι ταυτισμένοι με τη συλλογική κοινωνική δράση με την οποία δεν είχαμε ποτέ στο παρελθόν καλή σχέση. Στη γλώσσα της κοινής λογικής, από την οποία ο σύγχρονος κόσμος μας έχει πάρει εδώ και καιρό διαζύγιο, νέοι φόροι σημαίνει μεγαλύτερη ύφεση! 

Κι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται τη λιτότητα και την ύφεση, δέχεται την τιμωρητική διάθεση των Γερμανών με την επιβολή νέων φόρων! Κι εδώ βρίσκεται ο κοινός τόπος των Γερμανών με την νέα κυβέρνηση. Ο ένας χρειάζεται επιβεβαίωση της ιδεολογικής του υπεροχής στην ευρωπαϊκή ήπειρο και ο άλλος πόρους για να ταΐσει το παμφάγο κράτος. 
Το "μυστικό" βρίσκεται στις καταθέσεις του εξωτερικού! Αν συνεργαστούν οι ευρωπαϊκές χώρες, η ελληνική πλευρά μπορεί να εξασφαλίσει μεγάλα ποσά. Πώς μπορούν να αρνηθούν κάτι τέτοιο οι Γερμανοί, οι οποίοι φωνάζουν συνεχώς για τους πλούσιους Έλληνες που δεν έχουν πληρώσει τους φόρους τους; Ίσως αυτό να εννοούσε ο Αλέξης Τσίπρας όταν δήλωσε ότι αποκλείεται να μην συμφωνήσει η κυρία Μέρκελ! Πως μπορεί να πει όχι σε κάτι τέτοιο; 

Το ερώτημα είναι αν μιλάμε για έλεγχο νομιμότητας ή για έναν ακόμη φόρο κατοχής. 

Το πρώτο είναι κάτι απολύτως δίκαιο, η εφαρμογή του οποίου, ωστόσο, έχει αντικειμενικές δυσκολίες. Κρύβει και μία αδικία! Διότι το σύστημα μπορεί να εντοπίσει μόνο τα χρήματα που υπάρχουν σε ελληνικές και ενδεχομένως σε ευρωπαϊκές τράπεζες. Μόνο που το μαύρο χρήμα κρύβεται σε άλλους "παραδείσους"...

Ότι πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος για να πληρώσουν εκείνοι που δεν έχουν πληρώσει, είναι γεγονός. 

Ότι πρέπει να διαλυθεί η διαπλοκή και η διαφθορά για να μπορέσει να αναπνεύσει η επιχειρηματικότητα είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο. 
Ότι τίποτα από αυτά δεν θα συμβεί κι οι συνήθεις ύποπτοι θα κληθούν και πάλι να πληρώσουν για να συντηρηθεί το αδηφάγο κράτος, είναι το πιο πιθανό σενάριο... 

Σας παρουσιάζουμε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ (με bold) από το πρόγραμμα του 2013. 

Ένα ταξίδι στο μέλλον! 
Τα σχόλια από κάτω είναι δικά μας. 
Μπορείτε, βέβαια, να προσθέσετε και τα δικά σας. Γι αυτό υπάρχει και το forum του Capital! 

"Δημιουργία πλήρους εικόνας κάθε περιουσιακού στοιχείου του φορολογούμενου. Στο Περιουσιολόγιο θα καταγράφεται η αξία της ακίνητης και κινητής περιουσίας των φορολογουμένων στο εσωτερικό και εξωτερικό (ακίνητα, τραπεζικοί λογαριασμοί, χρηματοπιστωτικά προϊόντα, συμμετοχές σε οποιαδήποτε οικονομική οντότητα, ασφαλιστικά-καταθετικά προγράμματα σε ασφαλιστικές εταιρείες, αυτοκίνητα, οικόπεδα-αγροί, σκάφη αναψυχής, ιδιωτικά αεροπλάνα, έργα τέχνης κλπ)". 
Όπως καταλάβατε τα ακίνητα και πάλι θα την "πληρώσουν". Είναι τα μόνα που δεν μεταφέρονται και δεν κρύβονται. Τα υπόλοιπα είναι εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστούν. Για παράδειγμα: Πόσο φόρο μπορούν να βάλουν σε μία ζημιογόνο εταιρεία που έχει μεγάλη ακίνητη περιουσία; Κι αν βάλουν μεγάλο φόρο, μήπως αυτό το γεγονός οδηγήσει την εταιρεία στο λουκέτο και σε απώλεια θέσεων εργασίας. Κατά συνέπεια, θα αρχίσουν οι εκπτώσεις και οι εξαιρέσεις κι έτσι θα επιστρέψουμε εκεί απ΄ όπου ξεκινήσαμε: Στα ακίνητα. 

"Οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο (ακίνητο, λογαριασμοί, χρηματοπιστωτικό προϊόν, συμμετοχή σε εταιρία κλπ, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό) δεν δηλωθεί, οποτεδήποτε εντοπιστεί, κατάσχεται". 

Πολύ σωστά! Εφαρμόζουν εκείνα που ισχύουν και τις ΗΠΑ. Ποιoς μπορεί να διαφωνήσει; Ερώτηση: Τι ήταν εκείνο που εμπόδισε τις προηγούμενες κυβερνήσεις να τα εφαρμόσουν; 

"Κάθε αλλαγή της περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων πρέπει:

• να αποδεικνύεται από νόμιμο παραστατικό
• να δικαιολογείται από τα εισοδήματά τους, όπως αυτά αποτυπώνονται στις ετήσιες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.
• Στα περιουσιακά στοιχεία που δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις επιβάλλονται προσαυξήσεις και ποινές, οι οποίες (στις μεγάλες περιπτώσεις φοροδιαφυγής) θα είναι ακόμη και ισόποσες με την αξία του περιουσιακού στοιχείου".
 

Κι εδώ έχουμε να κάνουμε με την αντιγραφή ξένων προτύπων. Η μεταφορά τους στην ελληνική πραγματικότητα μπορεί να ξενίζει, λόγω έλλειψης φορολογικής παιδείας, αλλά ενισχύει την αίσθηση της Δικαιοσύνης. Το έχουμε ξαναπεί. Η έλλειψη Δικαιοσύνης από τις προηγούμενες κυβερνήσεις έδωσε ηθικό πλεονέκτημα στην αριστερά. 

"Όσοι υπάγονται στη δικαιοδοσία του φορολογικού συστήματος της Ελλάδος εξουσιοδοτούν (με την ετήσια φορολογική τους δήλωση) το Δημόσιο να δεσμεύει οποιαδήποτε κατάθεση, επενδυτικό προϊόν, συμμετοχή σε εταιρεία κλπ διαπιστωθεί οποτεδήποτε στο εξωτερικό, χωρίς να έχουν ενημερωθεί οι φορολογικές υπηρεσίες της Ελλάδας, για την ύπαρξή τους". 

Η εφαρμογή αυτής ειδικά της διάταξης απαιτεί τη συνεργασία των ξένων τραπεζών και των ξένων κυβερνήσεων. Στο σημείο αυτό μπορείτε να κάνετε συνδυασμούς. Να έχετε πάντα κατά νου ότι αυτή η "τιμωρητική" αντίληψη είναι ιδιαίτερα αγαπητή στους Βόρειους. Ίσως γι αυτό ο κ. Τσίπρας ήταν βέβαιος ότι θα συμφωνήσουν οι Γερμανοί με τις προτάσεις του. 

"Αναπροσαρμογή προς τα πάνω των ανώτατων συντελεστών φορολόγησης των φυσικών προσώπων… Ενίσχυση του προοδευτικού χαρακτήρα της φορολογίας, ώστε να ελαφρυνθούν τα χαμηλά και μεσαία κλιμάκια και να μεταφέρει το βάρος στα μεγάλα και πολύ μεγάλα εισοδήματα". 

Εδώ αρχίζουμε τα "ελληνικά". Το πρώτο ερώτημα είναι ποιά θεωρούνται μεγάλα εισοδήματα. Για άλλους μεγάλο εισόδημα θεωρείται εκείνο που ξεπερνάει τις 20.000 ευρώ και για άλλους τις 70.000 ή τις 100.000. Εκείνο που σίγουρα θα πρέπει να θεωρήσουμε όλοι δεδομένο και με βάση την εμπειρία του παρελθόντος είναι ότι το κράτος θα πάρει τελικά τους φόρους που θέλει και ότι οι φόροι βλάπτουν σοβαρά την Οικονομία. 

"Αύξηση των φορολογικών εσόδων στο ύψος του μέσου όρου της ευρωζώνης. Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό του 2013 τα έσοδα από Νομικά Πρόσωπα θα κινηθούν στα 1,6 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 0,8% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος της ευρωζώνης είναι 2,3% του ΑΕΠ". 

Κάποιος θα πρέπει να πει στους συντρόφους ότι στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης δεν έχουν ύφεση. Όταν έχεις περάσει από τις συμπληγάδες του Στουρνάρα και του Χάρη Θεοχάρη, το τελευταίο πράγμα που θέλεις να αντιμετωπίσεις είναι νέοι φόροι. Μοιάζει σαν να ξυπνάς από έναν εφιάλτη και να διαπιστώνεις ότι βλέπεις όνειρο μέσα στο όνειρο. 

"Προοδευτική (χρονικά) αύξηση του συντελεστή φορολογίας για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.

Φορολόγηση όλων των διανεμόμενων μερισμάτων, στην κλίμακα φορολογίας φυσικών προσώπων.

Επανεξέταση των συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας"
 

Είναι αυτό που λέμε αύξηση των θέσεων εργασίας με νέες επενδύσεις. Ούτε στην Κούβα δεν σκέπτονται πλέον με αυτό τον τρόπο. 

"Επιβολή αυξημένης φορολογίας, στα κέρδη επιχειρήσεων εκμετάλλευσης αεροδρομίων, γεφυρών, υποθαλάσσιων σηράγγων, δρόμων κλπ. Στις περιπτώσεις απόσβεσης του κόστους κατασκευής, η φορολογία στα κέρδη τους προσαυξάνεται". 

Εδώ σηκώνει συζήτηση. Οι προηγούμενοι έχουν κάνει όργια και έχουν δώσει το "πάτημα" για νέα εγκλήματα. 

"Φόρος Μεγάλης Περιουσίας ο οποίος θα έχει υψηλά αφορολόγητα όρια για το σύνολο της περιουσίας (π.χ. 300.000 ευρώ ανά άτομο)… και προοδευτική φορολογική κλίμακα". 

Τριακόσιες χιλιάδες; Μιλάμε για ένα διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή, το ρημάδι στο χωριό και ένα χωράφι στον βάλτο! 

"Φόρος Μεγάλης Περιουσίας, (βάσει του περιουσιολογίου), θα φορολογηθεί η κατοχή κτιρίων, οικοπέδων, γαιών, έργων τέχνης, καταθέσεων τραπεζών, επενδυτικών προϊόντων, συμμετοχών κλπ., που βρίσκονται στην Ελλάδα και όσων κάνουν δήλωση στην Ελλάδα και κατέχουν αντίστοιχα περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό (αφού ληφθεί υπόψη και η φορολόγησή τους εκεί)". 

Βλέπε ότι και στην περίπτωση 1. Η αλλιώς, το μυστικό της ανάπτυξης κρύβεται στο εξής τρίπτυχο: Φόροι, φόροι, φόροι. 

"Φόρος μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιάς, δωρεάς κλπ ο οποίος θα έχει επίσης υψηλά αφορολόγητα όρια, προοδευτική κλίμακα και θα στοχεύει στις μεγάλες και πολύ μεγάλες περιουσίες". 

Κάποιος σε αυτό το κόμμα έχει σοβαρό πρόβλημα με τα μεγέθη. Επιμένει στις "πολύ μεγάλες περιουσίες" χωρίς να μας λέει τα κριτήρια με τα οποία μπορούμε να χαρακτηρίσουμε μία περιουσία μικρή ή μεγάλη. 

Θανάσης Μαυρίδης
thanasis.mavridis@capital.gr



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: