Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Τι ζητά η αγορά από τον Αλέξη Τσίπρα - Τι περιμένουν οι επιχειρηματίες στις προγραμματικές δηλώσεις

Τι ζητά η αγορά από τον Αλέξη Τσίπρα - Τι περιμένουν οι επιχειρηματίες στις προγραμματικές δηλώσεις ΣΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, όπου θα αποτυπωθούν οι βασικοί άξονες της οικονομικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης.
Παρά τις διαφοροποιήσεις που υπάρχουν από κλάδο σε κλάδο, το μεγάλο ζητούμενο για την αγορά παραμένει η τόνωση της ρευστότητας και η επίσπευση των μεταρρυθμίσεων. Εξίσου κρίσιμη θεωρείται η αποκλιμάκωση της φορολογίας και η υιοθέτηση ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου, το...
οποίο θα αποτελεί «μαγνήτη» για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων που τόσο χρειάζεται η χώρα για την οριστική έξοδο από την κρίση.
Πριν απ' όλα, πάντως, απαραίτητη προϋπόθεση θεωρείται η επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους μας για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και η αποφυγή οποιασδήποτε ρήξης που θα έχει καταστροφικές συνέπειες. Η παραμονή στην Ευρωζώνη, επισημαίνουν άνθρωποι της αγοράς, δεν πρέπει επ' ουδενί να τεθεί σε αμφισβήτηση, και καλούν την κυβέρνηση να δείξει σύνεση και ρεαλισμό.
Τι ζητά η αγορά από τον Αλέξη Τσίπρα - Τι περιμένουν οι επιχειρηματίες στις προγραμματικές δηλώσεις
Ήδη, η αβεβαιότητα που υπάρχει έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στις συναλλαγές των ελληνικών επιχειρήσεων με τους ξένους συνεργάτες τους και λειτουργεί αποτρεπτικά για την υλοποίηση νέων επενδύσεων. Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση σύμφωνα με ένα μεγάλο μέρος του επιχειρηματικού κόσμου δεν πρέπει να υπονομεύσουν την πορεία εξυγίανσης των δημοσιονομικών, που επετεύχθη τα προηγούμενα χρόνια χάρη σε μεγάλες θυσίες.
Φάρμακα
Τι ζητά η αγορά από τον Αλέξη Τσίπρα - Τι περιμένουν οι επιχειρηματίες στις προγραμματικές δηλώσεις
Για επανεξέταση της συνολικής πολιτικής στην υγεία και το φάρμακο κάνει λόγο η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανία (ΠΕΦ), με τον πρόεδρο της Θεόδωρο Τρύφων να τονίζει πρόσφατα πως «μετά από τέσσερα χρόνια, οι αριθμοί αποδεικνύουν ότι το σύστημα απέτυχε». Στο πλαίσιο αυτό, η ΠΕΦ προτείνει τον άμεσο επαναπροσδιορισμό ενός ελάχιστου στόχου της φαρμακευτικής δαπάνης στα 2,3 δισ. ευρώ, «ώστε να μπορεί να διασφαλιστεί ένα στοιχειώδες επίπεδο φαρμακευτικής περίθαλψης και για τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας» και ζητά «τον έλεγχο όλων των κέντρων κόστους στην υγεία και δη στα νοσοκομεία απ' όπου μπορούν να εξασφαλιστούν ακόμη σημαντικές εξοικονομήσεις».
Στον τομέα αυτό, σύμφωνα με τον κ. Τρύφων πρέπει να ληφθούν υπόψη τα οικονομικά δεδομένα των ταμείων, η πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα και οι μειωμένες συμμετοχές αυτών που έχουν ανάγκη, αλλά και η προστιθέμενη αξία της εγχώριας παραγωγής φαρμάκου.
Εξαγωγείς
Τι ζητά η αγορά από τον Αλέξη Τσίπρα - Τι περιμένουν οι επιχειρηματίες στις προγραμματικές δηλώσεις
Ρευστότητα και επιθετική προβολή
Η αποκατάσταση της ρευστότητας και η απλοποίηση των διαδικασιών παραμένουν ζητούμενα για τους Έλληνες εξαγωγείς, οι οποίοι παρά τις δυσκολίες συνεχίζουν τις προσπάθειες ανάπτυξης στο εξωτερικό. Σύμφωνα με την πρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη, η ενίσχυση της ρευστότητας μπορεί να προέλθει μέσα από τη σύσταση νέας αναπτυξιακής τράπεζα αλλά και από την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, το οποίο μπορεί να στηρίξει με σημαντικά κεφάλαια τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Τι ζητά η αγορά από τον Αλέξη Τσίπρα - Τι περιμένουν οι επιχειρηματίες στις προγραμματικές δηλώσεις
Την ίδια ώρα, αναγκαία θεωρείται η επιθετικότερη προβολή και προώθηση των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές μέσα από σύγχρονους τρόπους marketing και δικτύωσης, αλλά και η μεταφορά τεχνογνωσίας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω ειδικών προγραμμάτων συμβουλευτικής.
Τέλος, εκ των ουκ άνευ είναι η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων για την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και των διαδικασιών εξωτερικού εμπορίου προκειμένου να απελευθερωθεί παραγωγικό και επενδυτικό δυναμικό. Υπολογίζεται πως η μείωση γραφειοκρατίας θα οδηγήσει σε αύξηση εξαγωγών κατά 30% ή κατά 16 ακόμα δισ. ευρώ, ώστε να προσεγγίσουν και να υπερβούν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που δημιουγεί η πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα, τα έσοδα από εξαγωγές αγαθών εκτιμάται ότι αυξήθηκαν κατά 4% σε σχέση με το 2013.
Τι ζητά η αγορά από τον Αλέξη Τσίπρα - Τι περιμένουν οι επιχειρηματίες στις προγραμματικές δηλώσεις
Βιομηχανία
Μείωση του κόστους ενέργειας
Έκκληση να μειωθεί το κόστος που επιβαρύνει την παραγωγική διαδικασία απευθύνουν οι εγχώριες βιομηχανίες, οι οποίες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα από την κάμψη της κατανάλωσης στην εσωτερική αγορά. Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, τα μέτρα που ελήφθησαν τα προηγούμενα χρόνια στο φλέγον ζήτημα του ενεργειακού κόστους δεν απέδωσαν τα αναμένομενα, καθώς η ακριβή ενέργεια εξακολουθεί να υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας, με αποτέλεσμα να χάνει έδαφος από ανταγωνίστριες χώρες που έχουν πολύ μικρότερο κόστος (π.χ. η Μέση Ανατολή και κάποιες χώρες της Ασίας).
Τι ζητά η αγορά από τον Αλέξη Τσίπρα - Τι περιμένουν οι επιχειρηματίες στις προγραμματικές δηλώσεις
Εξίσου κρίσιμη θεωρείται η τόνωση της ρευστότητας. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς (ΣΒΑΠ), Δημήτρης Μαθιός σε έκτακτη σύσκεψη του Συνδέσμου που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα χαρακτήρισε τη ρευστότητα για την αγορά θέμα ύψιστης προτεραιότητας, ενώ πρόσθεσε ότι «εάν δεν οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα συνέχισης της δανειοδότησης της χώρας και πλήρους κάλυψης της κεφαλαιακής προστασίας των τραπεζών, οι επιχειρήσεις δεν θα είναι σε θέση ούτε να αξιολογήσουν ούτε να κοστολογήσουν την προσαρμογή τους σε νέα μέτρα που μπορεί να επιβαρύνουν την παραγωγή».
Λιανεμπόριο
Απελευθέρωση αγορών και προϊόντων
Τι ζητά η αγορά από τον Αλέξη Τσίπρα - Τι περιμένουν οι επιχειρηματίες στις προγραμματικές δηλώσεις
Η περαιτέρω απελευθέρωση των αγορών και η μείωση της γραφειοκρατίας για το άνοιγμα νέων καταστημάτων βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του λιανεμπορίου. Παράγοντες του κλάδου θεωρούν πως η νέα κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση, όπως η άρση των εμποδίων πώλησης προϊόντων από τα σούπερ μάρκετ π.χ. οι παιδικές τροφές, αλλά και το άνοιγμα των καταστημάτων κάποιες Κυριακές τον χρόνο και η απελευθέρωση των προσφορών, που συνέβαλαν στην τόνωση της αγοράς αλλά και στη μείωση των τιμών.
Μείζον ζήτημα αποτελεί και η μείωση της γραφειοκρατίας, η οποία παραμένει τροχοπέδη στην επέκταση και ανάπτυξη των μεγάλων αλυσίδων. Υπολογίζεται πως για να λειτουργήσει ένα νέο σούπερ μάρκετ απαιτούνται κατά μέσο όρο περίπου τρία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των εργασιών ανέγερσης αλλά και της συλλογής των απαραίτητων εγγράφων και αδειών, κάτι που επιβαρύνει το κόστος των προϊόντων.
Τεχνολογία
Κίνητρα και ευελιξία στις πατέντες
Η παροχή φορολογικών κινήτρων και η στήριξη της χρηματοδότησή τους από το κράτος είναι μερικά από τα διαχρονικά αιτήματα των νεοφυών επιχειρήσεων (start-ups), προκειμένου να διευκολυνθεί η ανάπτυξή τους και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Κρίσιμη, σύμφωνα με τον κ. Ε. Αχιλλόπουλο, στέλεχος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών, θεωρείται η θέσπιση ειδικού επαγγέλματος στα πρότυπα του εξωτερικού (αντίκλητος ευρεσιτεχνιών ή patent attorney), που θα ασχολείται αποκλειστικά με την κατοχύρωση πατεντών. Σήμερα, αρκετοί επιστήμονες φεύγουν εκτός Ελλάδας για να κατοχυρώσουν τις πατέντες τους, αφού εδώ η διαδικασία είναι κοστοβόρα. Υπολογίζεται πως το κόστος για την κατοχύρωση μιας πατέντας στην Ελλάδα είναι 36 φορές μεγαλύτερο, ανά κάτοικο, από ό,τι στις ΗΠΑ.
Ακίνητα
Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και ενιαίος συντελεστής
Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του από πραγματικά ενιαίο φόρο για κάθε ακίνητο, χωρίς εξαιρέσεις και με χαμηλό συντελεστή που θα μπορούν να πληρώνουν όλοι οι φορολογούμενοι χωρίς να κινδυνεύουν από πλειστηριασμούς ή φυλάκιση λόγω αδυναμίας πληρωμής των φόρων ζητά η ΠΟΜΙΔΑ.
Με επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων επισημαίνει την ανάγκη αποκλιμάκωσης της φορολογίας στα ακίνητα, προκεμένου ο χώρος να πάρει βαθιά «ανάσα» και καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις, μεταξύ των οποίων τη καθιέρωση ενιαίου χαμηλού φορολογικού συντελεστή 1ο/οο, ξεχωριστή φορολόγηση κάθε ακινήτου, όπως ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, σύνδεση της φορολογίας με το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των φορολογουμένων και τέλος μείωση των αντικειμενικών τιμών ζώνης κατά 30% και των συντελεστών «εμπορικότητας» των ακινήτων κατά 50% στο τμήμα τους πάνω από τη μονάδα.
Η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει ότι τυχόν αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από Φόρο Ακίνητης Περιουσίας με το αφορολόγητο και τους συντελεστές που πιθανολογούνται, θα οδηγήσει σε πενταπλασιασμό της επιβάρυνσης ανά φορολογούμενο και θα αποτελέσει τη χαριστική βολή τόσο για τη μεσαία τάξη όσο και για τα δημόσια έσοδα, αφού τέτοιου μεγέθους φόροι είναι αδύνατο να καταβληθούν από τους ιδιοκτήτες.
Πετρελαιοειδή
Περισσότεροι έλεγχοι στις αντλίες
Εντατικοποίηση της εφαρμογής του υφιστάμενου πλαισίου για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ζητά ο κλάδος της εμπορίας πετρελαιοειδών, προκειμένου να υπάρξει εξυγίανση της αγοράς. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος, Γιάννης Αλιγιζάκης χαιρέτησε τη δέσμευση της νέας κυβέρνησης να εργαστεί για την πάταξη του φαινομένου που βρίσκεται σε έξαρση τα τελευταία χρόνια, στερώντας πολύτιμα έσοδα από τα ταμεία του κράτους.
Στα αιτήματα του κλάδου είναι και η επανεξέταση της μείωσης τόσο του ειδικού φόρου κατανάλωσης όσο και του ΦΠΑ, ως μέσο για την τόνωση της ζήτησης και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Η Ελλάδα είναι μέσα στις πέντε ακριβότερες χώρες της Ευρώπης στα καύσιμα, και αυτό όπως εξηγούν άνθρωποι του χώρου «είναι μια δυσαναλογία που δεν πρέπει να συνεχίζεται». Υπολογίζεται ότι από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα, η κατανάλωση στις βενζίνες και στο πετρέλαιο κίνησης έχει υποχωρήσει κατά 40%.
Καπνικά
Μέτρα για το λαθρεμπόριο
Προσεκτική επανεξέταση του φορολογικού καθεστώτος που διέπει τα καπνικά ζητά ο κλάδος των καπνικών προϊόντων, υποστηρίζοντας πως μια πιο ισορροπημένη φορολόγηση θα συμβάλει στην ανάσχεση του λαθρεμπορίου, θα τονώσει τα δημόσια έσοδα και θα βελτιώσει τις προοπτικές βιωσιμότητας των επιχειρήσεων του κλάδου.
Προσεκτική επανεξέταση του φορολογικού καθεστώτος που διέπει τα καπνικά ζητά ο κλάδος των καπνικών προϊόντων, υποστηρίζοντας πως μια πιο ισορροπημένη φορολόγηση θα συμβάλει στην ανάσχεση του λαθρεμπορίου, θα τονώσει τα δημόσια έσοδα και θα βελτιώσει τις προοπτικές βιωσιμότητας των επιχειρήσεων του κλάδου. Όπως έχει επισημάνει ο κ. Νίκος Νεχαμάς, γενικός διευθυντής του Ελληνικού Συνδέσμου Καπνικών Εταιρειών Ευρώπης (ΕΣΚΕΕ) η υπέρμετρη φορολογία που επεβλήθη στα καπνικά τα προηγούμενα χρόνια έχει φέρει αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και τονίζουν πως οι φόροι στα τσιγάρα έχουν φτάσει και ξεπεράσει τα όριά τους.
Μάλιστα, επικαλούνται έρευνα του ΙΟΒΕ, σύμφωνα με την οποία το διάστημα 2009-2013 οι διαφυγόντες φόροι από τα καπνικά ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ, ενώ το 2014 εκτιμάται ότι υπερέβησαν τα 700 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο ποσό που καταγράφηκε τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της έρευνας της AC Nielsen, τον Νοέμβριο του 2014 έφτασε στο 20,8% από 19,5% στην αντίστοιχη μέτρηση του 2013, με τα μεγαλύτερα προβλήματα να εντοπίζονται στην Αθήνα, το Περιστέρι, τη Λάρισα, τον Βόλο, το Ηράκλειο, την Καλαμαριά στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.
Αλκοολούχα ποτά
Αποκλιμάκωση Ειδικού Φόρου
Για την ανάγκη σταδιακής αποκλιμάκωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά 10% σε ετήσια βάση για τα επόμενα τρία χρόνια, προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με τον μέσο όρο της Ε.Ε, κάνουν λόγο στελέχη του κλάδου των αλκοολούχων ποτών.
Μια τέτοια κίνηση, σύμφωνα με τον κ. Τάσο Ευάγγελου, διευθυντής της Diageo Western Europe, αναμένεται να ενισχύσει αναπτυξιακά έναν κλάδο που έχει σημαντική συμμετοχή στη φιλοξενία και στο τουριστικό προϊόν, και παράλληλα θα μειώσει σταδιακά τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο που έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις. Σε κάποιες μάλιστα, περιοχές της Βορείου Ελλάδας το 60% του αλκοόλ που πωλείται εκτιμάται πως είναι προϊόν παράνομης εισαγωγής από τη Βουλγαρία, η οποία έχει 4 με 5 φορές χαμηλότερο ειδικό φόρο. Υπολογίζεται πως μετά την αύξηση του ειδικού φόρου κατά 125% μέσα στη κρίση, υπήρξε μια πρόσκαιρη αύξηση των κρατικών εσόδων, η οποία όμως πολυ γρήγορα εξανεμίστηκε.
Εκτός όμως από τη μείωση του ΕΦΚ, για την πάταξη του λαθρεμπορίου ο κλάδος μιλάει για την ανάγκη λήψης και άλλων μέτρων κατασταλτικού χαρακτήρα, όπως η αγορά ειδικών μηχανημάτων με ακτινές Χ και η τοποθέτησή τους στα τελωνεία, τα οποία θα ελέγχουν εξονυχιστικά τι εισάγεται στην Ελλάδα.
Tα βασικά αιτήματα της αγοράς από τη νέα κυβέρνηση
  • Tόνωση της ρευστότητας και μείωση των επιτοκίων
  • Aποκλιμάκωση των φόρων και κίνητρα για επενδύσεις
  • Mείωση της γραφειοκρατίας και απλοποίηση διαδικασιών
  • Aυστηρότεροι έλεγχοι για πάταξη του λαθρεμπορίου
  • Eπίσπευση μεταρρυθμίσεων και απελευθέρωση αγορών
  • Pύθμιση των επιχειρηματικών δανείων με δίκαιο τρόπο
  • Του Γιώργου Μανέττα - ΗΜΕΡΗΣΙΑ
    gmanettas@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: