Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Αλέξη κάνε το μεγάλο βήμα!

Τα πράγματα μπορούν να εξελιχτούν καλά. Αρκεί η νέα κυβέρνηση να προσγειωθεί στον κόσμο του ρεαλισμού και να μπορέσει να εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα περιθώρια συμβιβασμού που προσφέρει αυτή τη στιγμή η Ευρώπη. 

Είναι πιθανό στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας να βγούμε κερδισμένοι. 

Το μεγαλύτερο κέρδος για τη χώρα, όμως, είναι η προάσπιση του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Δεν είναι η Ευρώπη ο εχθρός μας. Είναι το σπίτι μας! ...

Ο πολιτικός κόσμος έχει καλλιεργήσει υπερβολικές προσδοκίες στον κόσμο κι αυτός είναι ο πραγματικός κίνδυνος. Το δύσκολο είναι πώς θα πουν τώρα την αλήθεια σε αυτό τον κόσμο που πίστεψε σε αυτά που του έλεγαν, ότι υπάρχει μία άλλη λύση, ένας άλλος δρόμος. Πώς θα τον πείσουν τώρα ότι το αίτημα για παράταση είναι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος. Ότι θα πρέπει να πληρωθούν οι φόροι, όπως είπε και η κυρία Βαλαβάνη κι ότι πρέπει να ξεχάσουμε το κίνημα "δεν πληρώνω". Ότι είναι ώρα να αρχίσουμε να μιλάμε σοβαρά για το μέλλον της χώρας, δηλαδή για το μέλλον των παιδιών μας. 

Είναι τεράστια η ευθύνη της αντιπολίτευσης σε αυτή τη φάση. Να μην νομίσουν ότι δημιουργείται μία ευκαιρία για τη δικαίωσή τους! Οι λόγοι για τους οποίους έχασαν τις εκλογές δεν ήταν μόνο ο λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κι η δική τους ανικανότητα να αντιμετωπίσουν με ουσιαστικό τρόπο τα προβλήματα της χώρας. 

Το έχουμε πει πολλές φορές! Δεν πρόκειται η χώρα να σωθεί ούτε με νέα μνημόνια, ούτε με νέα δάνεια. Η βοήθεια της Ευρώπης είναι καλοδεχούμενη και μπορεί να μας βοηθήσει να κερδίσουμε χρόνο. Από εκεί και πέρα μόνο εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε αποτελεσματικά τους εαυτούς μας. Αρκεί να μάθουμε να συζητάμε και να σχεδιάζουμε μαζί το μέλλον. 

Μοιάζει ρομαντικό και ουτοπιστικό! Δεν είναι όμως! Η κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλίσει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και η αντιπολίτευση να στηρίξει αυτή την επιλογή. Δίχως εγωισμό, δίχως διάθεση για παιγνίδια μικροπολιτικής. 

Αυτή είναι η ευκαιρία της χώρας. Να μπορέσουν μια φορά οι παραγωγικές δυνάμεις να πουν την δική τους άποψη για το πως μπορεί να αναπτυχτεί η χώρα. Να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος σε όλη την χώρα για την επόμενη ημέρα. 

Γι αυτό τον λόγο πρέπει να στηριχτεί τώρα ο Αλέξης Τσίπρας. Για να μην κάνει πίσω. Για να αντέξει τις εσωκομματικές του πιέσεις. Για να του δοθεί η δυνατότητα να κάνει την μεγάλη υπέρβαση, να συνομιλήσει ουσιαστικά με τους πολιτικούς του αντιπάλους και να διαμορφωθεί έτσι το πλαίσιο για ένα εθνικό πρόγραμμα. 

Άλλη λύση δεν υπάρχει. Όσο κι αν ψάξουν! Με το να λέει ο κ. Βαρουφάκης ότι συμφωνεί με το 70% των μεταρρυθμίσεων του μνημονίου, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ψηφίσει τόσα χρόνια στην Βουλή ούτε μία. Με το να λέει η κυρία Βαλαμβάνη στον κόσμο να πληρώσει τώρα τους φόρους του, όταν επί σειρά ετών έλεγαν τα ακριβώς αντίθετα. Δεν κάνουν κάτι άλλο από το να αναπαράγουν ένα αποτυχημένο μοντέλο διακυβέρνησης. Εκείνο που η νέα κυβέρνηση κάνει όσα την προηγούμενη ημέρα θεωρούσε αδύνατον να συμβούν! Είναι καιρός να σπάσει επιτέλους αυτός ο φαύλος κύκλος! 

Στηρίξτε τον κ. Τσίπρα. Διότι το μέλλον της Ελλάδας είναι η Ευρώπη. 

Θανάσης Μαυρίδης 

thanasis.mavridis@capital.gr



Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: