Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Το σχέδιο Σαμαρά, το όνειρο Παπανδρέου, το αδιέξοδο Παπαδήμου

Του Γιώργου Ε. Χριστοφορίδη

Alea jacta est. Στη Συγγρού, ο κύβος ερρίφθη.  
Τα έβαλαν κάτω και αποφάσισαν ότι θα τα δώσουν όλα για να πάνε τη χώρα στις κάλπες την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012. Αντε, μέχρι και καμιά βδομάδα μετά…
Το σκεπτικό του Αντώνη Σαμαρά και του επιτελείου του είναι απλό. Και σωστό -για τον ίδιο και τη Ν.Δ., τουλάχιστον: Θέλουν να δώσουν όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο στο ΠΑΣΟΚ.
Τώρα που το κόμμα και ο αρχηγός του, Γιώργος Παπανδρέου, είναι πεσμένοι στο καναβάτσο, η γαλάζια πλευρά δε θέλει να τους παράσχει την πολυτέλεια να σηκωθούν ξανά.  
Ιδανικά, ο Αντώνης θα προτιμούσε να αντιμετωπίσει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές πριν προλάβει καν να αλλάξει αρχηγό.  
Θεωρεί -και όχι άδικα- ότι, με τον Γιώργο απόλυτα απαξιωμένο, η βραδιά των εκλογών θα είναι πολύ πιο εύκολη...
Ακόμη, όμως, κι αν ο ένοικος της Ιπποκράτους αλλάξει (ή το ΠΑΣΟΚ αποφασίσει να προχωρήσει με διττό σχήμα: πρόεδρο τον Γιώργο και άλλον υποψήφιο πρωθυπουργό), η Ν.Δ. θέλει να δώσει όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο στη νέα πράσινη ηγεσία.
Να μην προλάβει να χτίσει ξανά τις γέφυρες με την κοινωνία. Το ζήτημα, βέβαια, είναι αν θα περνά από το χέρι του Αντώνη να προκαλέσει εκλογές, κόντρα στα «θέλω» των δανειστών μας. Οι οποίοι έχουν αποδείξει ότι ξέρουν να του κάνουν το βίο αβίωτο.
Όπως είναι φυσικό, στην Ιπποκράτους σκέφτονται ακριβώς τα αντίθετα. 
Όπως λέει χαρακτηριστικά υφυπουργός με μακρά εμπειρία στο κόμμα, «πρέπει να δώσουμε χρόνο στον κόσμο να ξεθυμώσει μαζί μας». 
Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη (σχεδόν) κανείς από τους δελφίνους δεν τολμάει να ξεμυτίσει. «Δεν τολμάνε να απλώσουν τα πόδια τους μακρύτερα, γιατί ξέρουν πως ο κόσμος είναι θυμωμένος και θα τους τα κόψει» εξηγεί ο ίδιος άνθρωπος και προσθέτει πως κάνουν λάθος όσοι θεωρούν τον Γιώργο «καμένο χαρτί», καθώς δεν έχει πει την τελευταία του λέξη.
«Ιδιαίτερα σε περίπτωση που η κυβέρνηση Παπαδήμου αρχίσει να φέρνει αποτελέσματα και ο κόσμος συνειδητοποιήσει ότι, ουσιαστικά, εφαρμόζει πολιτική Παπανδρέου». Παράλληλα, βέβαια, πρέπει και ο ίδιος ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ να το χειριστεί έξυπνα και να βγάλει τον εαυτό του έξω από το κάδρο για λίγο καιρό. Να μην προκαλεί με κινήσεις όπως η σύγκληση «πράσινων» υπουργικών συμβουλίων, προτάσεις για επίλυση του Σκοπιανού εδώ και τώρα και άλλα τέτοια, ευφάνταστα! 
Με άλλα λόγια, να αφήσει τον κόσμο να τον ξεχάσει. Για λίγο. Αυτό, βέβαια, είναι το -μάλλον φιλόδοξο- σχέδιο των προεδρικών. Αν -όπως είναι και το πιθανότερο- δεν τους βγει, μένουν ο Βαγγέλης και ο Ανδρέας.
Ο Βενιζέλος υφίσταται την καθημερινή φθορά της άσκησης κυβερνητικής εξουσίας και μάλιστα από την πλέον καθοριστική θέση, του υπουργού Οικονομικών. 
Ο Λοβέρδος, από την άλλη, έχει καθαρό προφίλ, αλλά όχι την ίδια επιρροή στο κόμμα. 
Δεν είναι μια μάχη με προκαθορισμένο αποτέλεσμα, όπως θέλουν ορισμένοι να νομίζουν…
Οσο περνούν, λοιπόν, οι εβδομάδες, τόσο όλοι θα πιέζουν. 
Η Ν.Δ. για εκλογές. 
ΠΑΣΟΚ και δανειστές για παραμονή της «μεταβατικής» κυβέρνησης στην εξουσία. 
Και τόσο η ζωή του Λουκά Παπαδήμου θα γίνεται δυσκολότερη.
Newscode

Δεν υπάρχουν σχόλια: