Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Πάρε κόσμε - εδώ τα καλά δολάρια... Φρέσκα και φτηνά!

Ο Μπέρνακι, πρόεδρος της FED, στο ρόλο του Άτλαντα που στηρίζει την Ευρώπη πατώντας πάνω στον ανεξάντλητο εκτυπωτή δολαρίων του
Ανακοινώθηκε σήμερα ένα ακόμα "σωτήριο" σχέδιο για το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, στο οποίο συμμετείχαν "από κοινού" (λέμε τώρα) όλες οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες της Δύσης. 
Την ίδια στιγμή, και η Κίνα ανακοίνωσε σχέδιο για "μεγαλύτερη παροχή ρευστότητας", αλλά αυτό θα το δούμε σε άλλο άρθρο, ειδικά για τις εξελίξεις στην Κίνα.
Εννοείται ότι οι τράπεζες καταχάρηκαν πάντως από την κίνηση των δυτικών κεντρικών τραπεζών, και οι δείκτες των διεθνών χρηματιστηρίων ανέβηκαν, όπως ανέβηκε βέβαια και η ισοτιμία του χρυσού...
(η ισοτιμία του χρυσού ανέβηκε διότι οι κυβερνώντες έδειξαν για ακόμα μια φορά ότι δεν έχουν σκοπό να αφήσουν τις τράπεζες να χρεωκοπήσουν - αντίθετα έχουν σκοπό να τυπώνουν λεφτά από το πουθενά και σε τεράστιες μάλιστα ποσότητες, ώστε να τα δίνουν στις τράπεζες και αυτές να καλύπτουν έτσι τις τρύπες των ισολογισμών τους. Αυτό όμως πληθωρίζει το νόμισμα, και άρα είναι λογικό η αξία του να πέφτει σε σχέση με το -σταθερό- χρυσό ->η μεταξύ τους ισοτιμία ανεβαίνει).

Πριν σχολιάσουμε παραπέρα, ας δούμε καταρχήν την είδηση αυτή καθεαυτή:

Η συντονισμένη παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών ωθεί ανοδικά τις αγορές
Η δυναμική παρέμβαση των 6 μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών ώθησε ανοδικά τα ευρωπαικά χρηματιστήρια και το ΧΑ . Όπως ανακοινώθηκε, οι σημαντικότερες κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο αποφάσισαν να μειώσουν τα επιτόκια των swaps δολαρίων, κατά 50 μονάδες βάσης.
Η απόφαση αυτή των κεντρικών τραπεζών έχει στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας και θα ισχύσει από 5 Δεκεμβρίου. Στη συμφωνία αυτή κατέληξαν οι Fed, EKT, Βank οf Japan, Bank of England, Swiss National Bank και Βank of Canada. 
Επιθετική παρέμβαση 6 κεντρικών τραπεζών για την ενίσχυση της ρευστότητας - Μειώνουν τα επιτόκια swap δολαρίων
Η απόφαση αυτή των κεντρικών τραπεζών έχει στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας και θα ισχύσει από 5 Δεκεμβρίου. Στη συμφωνία αυτή κατέληξαν οι Fed, EKT, Βank οf Japan, Bank of England, Swiss National Bank και Βank of Canada.
Πιο αναλυτικά, η Fed αποφάσισε να μειώσει το κόστος δανεισμού στους μηχανισμούς swap, καθώς επίσης και να παρατείνει τις ισχύουσες συμφωνίες swap μέχρι το 2013.
Παράλληλα, οι κεντρικές τράπεζες συμφώνησαν στην καθιέρωση διμερών μηχανισμών στα swaps ώστε να είναι διαθέσιμα όλα τα νομίσματα, αν αυτό καταστεί αναγκαίο.
Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Έχουμε δει το πως και το γιατί οι τράπεζες χρειάζονται λεφτά για να αποφύγουν τη χρεωκοπία, και γι' αυτό τα κράτη τυπώνουν χρήμα και τους το δίνουν. Έχουμε επίσης δει ότι στην ευρωζώνη η Γερμανία δεν τυπώνει τόσο όσο χρειάζονται οι τράπεζες. Και έχουμε δει και την κόντρα Γερμανίας-ΗΠΑ, με τη Γερμανία να πιέζει να δώσουν λεφτά οι Αμερικάνοι μέσω του ΔΝΤ, το οποίο χρηματοδοτείται και ελέγχεται κυρίως από τις ΗΠΑ (αν δεν το είδατε, δείτε το σχετικό άρθρο που είχαμε πρόσφατα δημοσιεύσει εδώ).

Τι έγινε λοιπόν τώρα; Τύπωσαν λεφτά οι τράπεζες; Και μάλιστα διαβάζουμε κάτι για "swaps δολαρίων", άρα μήπως τύπωσαν δολάρια οι ΗΠΑ για να καλύψουν τις ζημιές των δυτικών τραπεζών (αν καταρρεύσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, μετά θα καταρρεύσουν και οι αμερικάνικες λόγω της έκθεσης των μεν στις δε);

Όχι. Η συγκεκριμένη κίνηση των κεντρικών τραπεζών ΔΕΝ είναι εκτύπωση φρέσκου χρήματος, και γι' αυτό πολλοί την χαρακτηρίζουν εύστοχα και ως "παυσίπονο", μιας και δε δίνει στις τράπεζες αυτό που πραγματικά χρειάζονται, δηλαδή τρισεκατομμύρια επί τρισεκατομμυρίων εις βάρος μας. Τους δίνει όμως μια ανάσα, και -κυρίως- ανοίγει το δρόμο για έναν γύρο εκτύπωσης χρήματος το 2012.

Συγκεκριμένα, αυτό που αποφάσισε η FED και οι υπόλοιπες μεγάλες κεντρικές τράπεζες της Δύσης, ήταν να προσφέρουν "φτηνά δολάρια" στις τράπεζες. Για να το πούμε και με ένα απλοϊκό τρόπο, είναι σαν να αποφάσισε ένας μαγαζάτορας να κάνει έκπτωση στις τιμές που πουλάει ένα προϊόν - εννοείται ότι οι πελάτες χαίρονται. Έτσι κάπως είναι και εδώ, με τις τράπεζες να χαίρονται, διότι πλέον μπορούν να προμηθεύονται δολάρια σε πιο χαμηλή τιμή.

Αυτή η κίνηση μπορεί καταρχήν να χαρακτηριστεί ως επιτυχία της Γερμανίας, καθώς εξανάγκασε τη FED να αναλάβει αυτή να παρέχει ρευστότητα στις τράπεζες (ή έστω να τους πουλήσει ρευστότητα σε πιο φτηνή τιμή, να τους κάνει δηλαδή...έκπτωση). Η ΕΚΤ δε χρειάστηκε να παρέμβει δηλαδή προς το παρόν (τουλάχιστον όχι περισσότερο απ' ότι έχει ήδη παρέμβει, τυπώνοντας και αυτή ευρώ).

Από την άλλη, η Αμερική δέχτηκε να παρέμβει, παρέχοντας "φτηνή ρευστότητα στις τράπεζες, αλλά το έκανε προφανώς με το δικό της νόμισμα. Γι' αυτό και ναι μεν το δολάριο έπεσε σε σχέση με το ευρώ, αλλά υπάρχει και κάτι "θετικό" για τις ΗΠΑ μέσα από αυτή τη διαδικασία: Ότι οι τράπεζες "εθίζονται" στο δολάριο.

Από τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα κάνουν συναλλαγές σε δολάρια, γίνονται πιο εξαρτημένες σε αυτό το νόμισμα. Έτσι, θα το στηρίξουν λίγο παραπάνω στο μέλλον.

Για να χρησιμοποιήσουμε ένα ακόμα απλοϊκό παράδειγμα, φανταστείτε έναν έμπορο ναρκωτικών, που πουλάει μόνο κοκαΐνη. Και φανταστείτε και μερικούς ναρκομανείς που παίρνουν και κοκαΐνη, και ηρωίνη, και καναδυό ακόμα είδη ναρκωτικών. Αν ο έμπορος που πουλάει μόνο κοκαΐνη καταφέρει να εθίσει τους ναρκωμανείς αυτούς λίγο παραπάνω στην κοκαΐνη, τότε αυτοί δε θα μπορούν να τους γυρίσουν εύκολα την πλάτη, διότι η κοκαΐνη θα έχει γίνει το αγαπημένο τους ναρκωτικό.

Το παράδειγμα είναι βέβαια πολύ απλοϊκό, ωστόσο στο "νομισματικό πόλεμο" που εξελίσσεται, η Γερμανία παίζει το ρόλο ενός "νέου" εμπόρου ναρκωτικών, που πουλάει πχ ηρωίνη αντί για κοκαΐνη, και θέλει οι ναρκομανείς να φύγουν από τον άλλον έμπορο (που το εμπόρευμα του είναι σκάρτο – το δολάριο διαρκώς πληθωρίζεται σε μαζική κλίμακα) και να προτιμήσουν το δικό της νόμισμα. Με τη σημερινή κίνηση, η Γερμανία δε χαρίζει τίποτα στις τράπεζες, ενώ οι ΗΠΑ ναι μεν χαρίζουν κάτι (άρα έχουν απώλεια), αλλά μέσω αυτού του δώρου αυξάνουν (έστω και λίγο) την εξάρτηση των τραπεζών από το δολάριο, παρατείνοντας την υποστήριξη τους προς αυτό.

Την ίδια ώρα, οι λαοί βλέπουν όλες αυτές τις εξελίξεις και τους φαίνονται "κινέζικα" - άσε που ακόμα και αυτά που καταλαβαίνουν (πχ όταν ακούν για "πακέτα σωτηρίας" ύψου; δισεκατομμυρίων και τρισεκατομμυρίων, την ίδια στιγμή που οι λαοί βυθίζονται στη φτώχεια, καταλαβαίνουν ότι τους παίρνουν και τα σώβρακα, έστω και αν δεν καταλαβαίνουν ακριβώς το πως και το γιατί) υπάρχει το πρόβλημα ότι οι λαοί αισθάνονται πολύ "μικροί" για να αλλάξουν την κατάσταση. Και όσο παραμένουν ανοργάνωτοι και χωρίς όραμα ανατροπής, οδηγούνται σε εξόντωση/εξαθλίωση. Άσε που όσο οι λαοί δε μπορούν να απαντήσουν, το σύστημα θα τους δίνει τις δικές του απαντήσεις:

Απλά θα τους πει ότι "είναι οι καλύτεροι" (είστε η Αρεία φυλή), και "ο εχθρός δεν είναι οι βιομήχανοι και οι τραπεζίτες, ούτε βέβαια το σύστημα που τους γεννά και τους συντηρεί ολιγαρχικά στην εξουσία. Αντίθετα, φταίνε οι κομμουνιστές και οι Εβραίοι, ή οι μουσουλμάνοι, ή όποιοι άλλοι τέλος πάντων προκύπτουν στην εκάστοτε ιστορική περίοδο). Και μετά πάμε και για έναν παγκόσμιο πόλεμο για να ξεφορτωθούμε και μερικούς που τώρα "περισσεύουν".

Αλλά τέλος πάντων, περισσότερα για αυτό αύριο, μετά την πορεία, που να δούμε πόσο δυναμική θα είναι, καθώς ο κόσμος "τα έχει λίγο χαμένα", δεν ξέρει δηλαδή πώς ακριβώς να κινηθεί, και αυτό θα μειώσει αρκετά την αγωνιστικότητα του μέχρι να απαντηθεί.

Ως τότε...



Δεν υπάρχουν σχόλια: