Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Έτσι, λοιπόν, “φούσκωσαν” το έλλειμμα


Αυτό που ανεξήγητα ουδείς αναφέρει
αλλά ήταν η αρχή του κακού που ακολούθησε, είναι ότι προκειμένου να διογκωθεί το έλλειμμα, εμείς με τα δικά μας χέρια συμπεριλάβαμε τα χρέη των νοσοκομείων σ’ αυτό. 
Θυμίζουμε ότι, αυτό δεν ήταν υποχρεωμένη να το κάνει η Ελλάδα, αλλά προφανώς ο τότε υπουργός Παπακωνσταντίνου το θεώρησε «εθνική υποχρέωση». 
Αργότερα ήρθε και η δήλωση περί «Τιτανικού».
Αυτό λοιπόν που επιμελώς απέφυγε να αναδείξει η αντιπολίτευση, το έκανε ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ Αλγίρντας Σεμέτα, απαντώντας σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, σε σχέση με το υπέρογκο δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009 που μας οδήγησε στο Μνημόνιο. ..

Με απόλυτη σαφήνεια ο επίτροπος εξήγησε ότι, η κυβέρνηση Παπανδρέου φούσκωσε το έλλειμμα με τα χρέη των νοσοκομείων του 2008 και του 2009. Και μάλιστα χωρίς να το ζητήσει η Επιτροπή!
Στην απάντηση του, μάλιστα, ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι οι κρατικές δαπάνες πρέπει να καταγράφονται «στη βάση αυτοτελών χρήσεων, όταν προκύπτει υποχρέωση πληρωμής από την αρχή εμπορεύματος ή υπηρεσίας και όχι κατά τη στιγμή του διακανονισμού».
Η απάντηση του Επιτρόπου, αποτελεί τραγική δικαίωση της κυβέρνησης Καραμανλή, που υποστήριζε ότι  οι νοσοκομειακές δαπάνες έπρεπε να καταγράφονται στη βάση αυτοτελών χρήσεων, όταν προκύπτει υποχρέωση πληρωμής από την αρχή εμπορεύματος ή υπηρεσίας και όχι κατά τη στιγμή του διακανονισμού. 
Δυστυχώς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να υπάρχει σχετική υποχρέωση εκ μέρους της Κομισιόν ή της Eurostat, «φούσκωσε» με τα χρέη των νοσοκομείων τα δημόσια ελλείμματα των ετών 2008 και του 2009.
REPORTER
Σχόλιο: 
Δηλαδή, μισό λεπτό. Η Κομισιόν, το διευθυντήριο της ζωής και της καθημερινότητάς μας, έρχεται με τον πλέον επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο και αποκαλύπτει ότι ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε η κυβέρνηση Παπανδρέου την τελική αποτίμηση του ελλείμματος του 2009, προέκυψε… από τον σωλήνα.
Ούτε η Κομισιόν, ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ούτε κανένας άλλος διεθνείς φορέας, οργανισμός ή… ηγέτης, δεν ζήτησε από τον τότε νεοκλεγέντα πρωθυπουργό της Ελλάδας να «πειράξει» τα στοιχεία του ελλείμματος, και να εμφανίσει τη «μαύρη τρύπα» των δημοσιονομικών στοιχείων της χώρας, πολύ πιο… σκοτεινή από ό, τι ήταν στην πραγματικότητα.
Το ερώτημα λοιπόν είναι «γιατί»; Γιατί έγινε αυτό;  
Ο Γιώργος Παπανδρέου το γνώριζε ή ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ενήργησε αυτοβούλως; Μήπως δεν το γνώριζε… ούτε ο πρώην «τσάρος»; 
Δύσκολο, αν ανακαλέσουμε στη μνήμη τις θρυλικές πλέον και εξόχως υπονομευτικές για τη χώρα ατάκες περί «Τιτανικού».
Αν δεν δοθεί από τους ίδιους, τους άμεσα εμπλεκόμενους η απάντηση, προφανώς θα δοθεί από την… πραγματικότητα.  
Σύμφωνα με την οποία, το «φούσκωμα» του ελλείμματος υπηρέτησε δυο στρατηγικές στοχεύσεις
Το να… κακοποιηθεί η κυβέρνηση Καραμανλή, η οποία εκ των πραγμάτων είχε φορτωθεί τη λαϊκή αποδοκιμασία με τη βαριά ήττα στις εκλογές, αλλά και 
το να αιτιολογηθεί επαρκώς το… διάγγελμα στο Καστελόριζο
Δηλαδή, η βιαστική προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης του Μνημονίου, που άνοιξε την Κερκόπορτα της ευρωζώνης για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Δηλαδή, για τους Αμερικανούς.
Ορισμένες φορές, η πραγματικότητα υπερβαίνει τους πρωταγωνιστές της. 
Η δε Ιστορία… σηκώνει τα μανίκια για να ξαναγράψει από την αρχή το σύγχρονο κεφάλαιο περί της εθνικής προσφοράς του ΠΑΣΟΚ στον τόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: