Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Σχέδιο «σκληρής αναδιάρθρωσης» ανάμεσα στα νέα σενάρια για την Ελλάδα

Μια «σκληρή αναδιάρθρωση», είναι ανάμεσα στο νέο εύρος επιλογών που εξετάζουν οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ, για την κρίση χρέους της Ελλάδας.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Dow Jones Newswires, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή, κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι οι ομολογιούχοι θα πληρώνονταν μόνο το 50% της ονομαστικής αξίας των τίτλων που κατέχουν, όμως η χώρα και πάλι θα είχε το υψηλότερο χρέος στην Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με το...
δημοσίευμα, η όλη συζήτηση έγινε στο πλαίσιο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών των χωρών της G20 στο Παρίσι με στόχο στη σύνοδο κορυφής της 23ης Οκτωβρίου να παρουσιαστεί το σχεδιάγραμμα του πακέτου βοήθειας του οποίου ωστόσο οι τεχνικές λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν εβδομάδες αργότερα.
Ένα από τα συνολικά έξι σενάρια που εξετάζονται προβλέπει τη διατήρηση της συμφωνίας του Ιουλίου η οποία ωστόσο εκτιμάται πως θα αυξήσει το δημόσιο χρέος στο 199% του ΑΕΠ, το οποίο είναι αρκετά υψηλότερο από τις επίσημες προβλέψεις της Ε.Ε. Και του ΔΝΤ.
Ένα δεύτερο σενάριο αναφέρεται σε μία περίοδος χάριτος για τους τόκους στα ομόλογα έως το 2016 που αντιστοιχεί σε μία διαγραφή της τάξης του 50%. Τέλος, το χειρότερο για τους πιστωτές σενάριο που εξετάζεται προβλέπει ένα “κούρεμα” 50% το οποίο θα οδηγήσει το χρέος της Ελλάδας στο 112% του ΑΕΠ.
Αξιωματούχοι της Κομισιόν αναφέρουν πάντως ότι η συμφωνία της 21ης Ιουλίου, έχει ουσιαστικά εγκαταλειφθεί καθώς η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι χειρότερη του αναμενομένου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: