Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Ζακ Ντελόρ: “Μαθαίνουν στην Ελλάδα πώς να πεθάνει θεραπευμένη”


Ζακ Ντελόρ: “Μαθαίνουν στην Ελλάδα πώς να πεθάνει θεραπευμένη”

Σκληρά λόγια για τις μεθοδεύσεις που χρησιμοποιούνται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο από το δίδυμο Μέρκελ – Σαρκοζί αλλά και για τη «θεραπεία» στην οποία υποβάλλεται η Ελλάδα, από τον «ιστορικό» πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ.
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου της εφημερίδας Le Monde στην οποία παραχώρησε συνέντευξη, για τη «θεραπεία» στην οποία υποβάλλεται η Ελλάδα, ο κ. Ντελόρ υποστηρίζει ότι ασκείται η «παλαιά μέθοδος του ΔΝΤ» δηλαδή «μάθετε στις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες να πεθαίνουν θεραπευμένες»
Και προσθέτει:
 «Μέσα σε τρία χρόνια η Ελλάδα έχει χάσει πάνω από το 10% του ΑΕΠ της. Πώς θα μπορέσει υπό αυτές τις συνθήκες να μειώσει το έλλειμμα; Απαιτούμε από την Ελλάδα ιδιωτικοποιήσεις αλλά ποιος δεν γνωρίζει πως λειτουργούν οι γύπες της αγοράς; Πώς μία χώρα σε αδυναμία θα διαπραγματευτεί με συμφέροντά τρόπο;».
Ο εκ των πρωτεργατών του κοινού νομίσματος υποστηρίζει ότι σήμερα το ευρώ βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου, πράγμα που δεν θα είχε συμβεί αν είχε δημιουργηθεί αυτά τα χρόνια και μία «οικονομική ένωση» πέραν της νομισματικής.
Όπως τονίζει τα αίτια του αδιεξόδου έχουν να κάνουν και με την παγκόσμια κρίση αλλά κυρίως με το γεγονός ότι δεν υπήρξε ποτέ ένα σύμφωνο συντονισμού των οικονομικών πολιτικών των συμμετεχόντων στο ευρώ.  
Προσθέτει πως περίμενε οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου να κινητοποιήσουν την Ευρώπη για γρήγορη δράση, ωστόσο οι ιθύνοντες «έκαναν πολύ λίγα και έδρασαν πολύ αργά, μέσα σε ένα περιβάλλον κακοφωνίας». Όσον αφορά τη συζήτηση μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας για τις τράπεζες και το μεγαλύτερο «κούρεμα», μιλά για μεγαλύτερο στοίχημα που βάζουν Μέρκελ και Σαρκοζί, χωρίς προηγουμένως να έχουν κερδίσει αυτό των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.
Στην ερώτηση για το αν η δράση του γαλλογερμανικού άξονα βοηθά το ευρώ, ο κ. Ντελόρ υποστηρίζει ότι «στην περίπτωση που έχει επιτυχία θα καθησυχάσει σε έναν βαθμό τις αγορές». Όμως βλέπω ότι οι άλλες χώρες έχουν αρχίσει να διαμαρτύρονται για την πολιτική… Μερκοζί, πρόσθεσε κάνοντας ένα λογοπαίγνιο με τα ονόματα των Μέρκελ και Σαρκοζί.
Πάντως ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν βλέπει θετικά την πρόθεση της γερμανίδας καγκελαρίου για μία «νέα ευρωπαϊκή συνθήκη», ώστε να υπάρξει καλύτερος συντονισμός μεταξύ των εταίρων αλλά και ισχυρότερες κυρώσεις για όσους δεν τιμούν την συμφωνία. «Βάσει της νέας συνθήκης πρέπει να είναι εφικτή η έξοδος μίας χώρας από την Ευρωζώνη αν μία πλειοψηφία 75% ταχθεί υπέρ αυτής της επιλογής» αναφέρει και προσθέτει ότι αν υπήρχε η δυνατότητα κυρώσεων η Φινλανδία και η Σλοβακία θα σκέφτονταν δύο φορές πριν κωλυσιεργήσουν στη λήψη αποφάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: