Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Κοντά σε συμφωνία για το “μεγάλο κούρεμα” της Ελλάδας

Η συνεδρίαση του Eurogroup την Κυριακή στις Βρυξέλλες (την Παρασκευή, σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών και δύο μέρες μετά σε επίπεδο αρχηγών κρατών) αναμένεται ότι θα είναι μια από τις κρισιμότερες των τελευταίων ετών.
Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έρχονται στην Αθήνα, τελικώς , το νέο μεγάλο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, φαίνεται ότι οριστικοποιήθηκε.
Κατά πάσα πιθανότητα, ορίζεται κάπου μεταξύ 35% και 40%, με τη σύμφωνη γνώμη και των τραπεζών, που θα κληθούν να το υποστούν.
Συγκεκριμένα ο CEO της Deutsche Bank κ. Γίοζεφ Ακερμαν, ο οποίος φέρεται να...
διαπραγματεύεται το ύψος του haircut, για λογαριασμό των ευρωπαϊκών πιστωτικών ιδρυμάτων, έχει δώσει τη συγκατάθεση του για ένα «κούρεμα» της τάξης ακόμα και του 40%, υπό όρους και προϋποθέσεις που ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστές.
Κι ενδεχομένως να μην γίνουν ούτε την Κυριακή, αν κριθεί ότι απομένουν ακόμα αρκετά προς διερεύνηση. Αυτό τουλάχιστον αφήνει να εννοηθεί το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.
Το σημαντικότερο σε αυτή τη φάση, ωστόσο, δεν είναι αυτό, όπως εκτιμάται από αρμόδιες πηγές, εδώ, στην Αθήνα.
Το κρίσιμο σημείο της διαπραγμάτευσης έχει να κάνει με την εθελοντική συμμετοχή των τραπεζών στο νέο «κούρεμα». Αν επιτευχθεί, τότε αποφεύγεται η χρεωκοπία της Ελλάδας, η οποία θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη στην περίπτωση που οι τράπεζες υποχρεωθούν τελικά να συμμετάσχουν στη διαδικασία.
Γι αυτό και η καμπή, στην οποία βρίσκονται τώρα οι διαπραγματεύσεις, θεωρείται και είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη και γι αυτό οι κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν απ εδώ και στο εξής οφείλουν να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: