Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Η "νοικοκυρεμένη" Ελλάδα των ταπεινωμένων

Την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται για νέες περικοπές των δημόσιων δαπανών στην Υγεία, στην Παιδεία και στις ΔΕΚΟ και για νέα μείωση θέσεων εργασίας σε αντίστοιχες υπηρεσίες, επικαλούμενη την εξυγίανση, το κράτος εξακολουθεί να σπαταλά και να χάνει τεράστια ποσά, καθημερινά, εξαιτίας παραλήψεων, άστοχων επιλογών ή για την εξυπηρέτηση κομματικών συμφερόντων, σε βάρος του δημόσιου οφέλους.  
Πάμπολλα τα παραδείγματα, ένα από αυτά, αφορά...
την πρώην Ολυμπιακή.
Οι απολυμένοι εργαζόμενοι στην εταιρεία εξακολουθούν να μην έχουν λάβει τις αποζημιώσεις που τους υποσχέθηκαν, ωστόσο δεκάδες χιλιάδες ευρώ "δαπανά" το ελληνικό κράτος ημερησίως, εδώ και ενάμιση χρόνο, στο ενοίκιο του χώρου στάθμευσης τεσσάρων αεροσκαφών του πρώην εθνικού αερομεταφορέα που παραμένουν απούλητα.
Παράλληλα, αλαλούμ επικρατεί στις περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες της χώρας, όπου ενόψει των συγχωνεύσεων που εξήγγειλε η κυβέρνηση, επίσης επικαλούμενη την εξυγίανση, τα "δόντια" φροντίζουν για τη μετάταξη των εκλεκτών σε καλές θέσεις, ανεξάρτητα από τις πραγματικές ανάγκες ή τις ικανότητές τους. 
Η περαιτέρω υποβάθμιση των παρεχόμενων, δημόσιων υπηρεσιών έχει τη σφραγίδα  της αναξιοκρατίας,  αποδεικνύοντας ότι οι δεσμεύσεις δήθεν για "διαύγεια" και "φως" στη λειτουργία του Δημοσίου αποτελούν... παραμύθια για μικρά παιδιά.
Η "κυβέρνηση της τρόικας" αναγνωρίζει ως "λίπος" που πρέπει να "καεί" εργασιακά δικαιώματα, μισθούς και κοινωνικές παροχές, αλλά αδιαφορεί για τις πραγματικές κρατικές σπατάλες.  
Επιπλέον, οι επιλογές της θέτουν στο στόχαστρο το δημόσιο χαρακτήρα αγαθών όπως η εκπαίδευση, οι υγειονομικές υπηρεσίες, οι δημόσιες μεταφορές ή η ενέργεια. Αντίθετα, στο απυρόβλητο παραμένουν η φοροδιαφυγή, καθώς και οι διεφθαρμένες και αναξιοκρατικές πρακτικές που απαξιώνουν το Δημόσιο.
Το "νοικοκυρεμένο" κράτος του Γ. Παπανδρέου έχει περισσότερους άνεργους, φτωχότερους και ταπεινωμένους εργαζόμενους, διαλυμένες ή συρρικνωμένες κοινωνικές υπηρεσίες και τεράστιες απώλειες από φοροδιαφυγή.
της Ειρήνης ΚΟΣΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: