Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

«Ο Βενιζέλος πήρε μπροστά…»

Τον… άλλο δρόμο του ΠΑΣΟΚ θέλει να εκφράσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και ήδη έχει αρχίσει να τον «χαράσσει», κινούμενος όμως με πολύ διαφορετικούς χρόνους σε σχέση με το αξέχαστο για τον ίδιο φθινόπωρο του 2007

Όλοι θυμούνται στην εκλογική ήττα του ΠΑΣΟΚ το 2007 την κίνηση που έκανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος από το Ζάππειο που δήλωσε παρών! 
Αυτή τη «γρήγορη» κίνηση, όπως έδειξε η ιστορία, την καταδίκασαν οι ψηφοφόροι του Κινήματος.  
Τρία χρόνια μετά, ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν είναι «γρήγορος». 
Από την ημέρα που το ΠΑΣΟΚ οδηγήθηκε στην εξουσία, έδωσε ψήφο ... εμπιστοσύνης, παρείχε υποστήριξη στις πρωτοβουλίες του Γιώργου Παπανδρέου, υποστήριξε επί μακρόν το μνημόνιο. Όλα όμως έχουν ένα τέλος. Και το τέλος φαίνεται πως έχει έρθει, έστω και αν κάποιοι σήμερα μιλούν για σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Ήδη οι πιέσεις προς το πρόσωπό του να αναλάβει ρόλο στη δύσκολη συγκυρία που περνάει το κόμμα, κυρίως από βενιζελικούς βουλευτές, είναι έντονες και εκείνος «αρχίζει να παίρνει μπρος…».
Σε συζητήσεις που γίνονται τις τελευταίες ημέρες στους διαδρόμους της Βουλής, η στάση του Ευάγγελου Βενιζέλου δεν έχει περάσει απαρατήρητη. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ για ακόμα μια φορά είναι διχασμένη και αυτό φαίνεται περίτρανα στις ομιλίες των βουλευτών ενόψει της ψήφισης του προϋπολογισμού. Ο καθένας εκπροσωπεί την «γραμμή» της ομάδας όπου ανήκει και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τις τοποθετήσεις και τις επιθέσεις σε συγκεκριμένα πρόσωπα, είτε αυτά ανήκουν στο προεδρικό περιβάλλον, είτε ανήκουν στο βενιζελικό μπλογκ.

Ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει δείξει, όπως προαναφέρθηκε, πως βρίσκεται στο πλάι του Γιώργου Παπανδρέου. Δεν είναι τυχαίο πως το βράδυ των Περιφερειακών και Δημοτικών Εκλογών, του πρώτου γύρου, οι δύο άνδρες μιλούσαν για πολλές ώρες στην Ιπποκράτους για το εκλογικό αποτέλεσμα και έκαναν τις δικές τους εκτιμήσεις.

Από εκείνη την ημέρα όμως, κάτι άλλαξε στον υπουργό Εθνικής Άμυνας. Τα γεύματα ξεκίνησαν, ο ίδιος πρωταγωνιστούσε αλλά δεν έδινε την εντύπωση πως ετοιμάζει «εκπλήξεις» στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνέχεια, βγήκε μπροστά όταν τα ΜΜΕ άρχιζαν να «διακινούν» ονόματα για… αντικαταστάτες του Γιώργου Παπανδρέου, όταν εκείνος αποφασίσει να εγκαταλείψει το ΠΑΣΟΚ, ανάμεσα σε αυτούς ο Ανδρέας Λοβέρδος. Και στη συνέχεια, άρχισε να κάνει παρεμβάσεις μέσα στο υπουργικό συμβούλιο, θέλοντας να δείξει πως έχει διευρυμένο ρόλο και πως «καλοβλέπει» την θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. Τίποτα όμως από αυτά δεν ισχύει.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, προχωράει αργά αλλά σταθερά σε έναν δρόμο που έχει διαλέξει ο ίδιος, μετά από πιέσεις συντρόφων του. Έναν δρόμο που θέλει να «περάσει» στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, θέλοντας ο ίδιος να είναι ο πρωταγωνιστής στη συναίνεση του Κινήματος με την κοινωνία. Αυτό άλλωστε ανέφερε ο ίδιος στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας, όταν είπε μεταξύ άλλων τα εξής: «Περισσότερη σημασία έχει το πως απευθυνόμαστε στην κοινωνία, και όχι το πως απευθυνόμαστε στις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις».

Το ίδιο με… άλλο τρόπο επισήμανε, μιλώντας την Τρίτη στην παρουσίαση του λευκώματος «Ελλάς Άνωθεν», στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη: «Για αυτό μιλάμε για συναίνεση, για αυτό μιλάμε για ενότητα, γι΄αυτό μιλάμε για την ανάγκη συστράτευσης. Αυτό δεν είναι αντικείμενο μιας διακομματικής διευθέτησης, να συμφωνήσει το ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία και άντε να μετάσχουν και άλλα μικρότερα κόμματα, παλαιότερα ή νέα, προκειμένου να διαμορφώσουμε ένα μέτωπο συναντίληψης. Εδώ χρειάζεται μια άλλη στάση της κοινωνίας απέναντι στο πρόβλημα. Άρα πολύ μεγάλη σημασία για εμάς ως Κυβέρνηση, όχι ΠΑΣΟΚ αλλά ως κυβέρνηση Εθνικής ανάγκης και Εθνικής κρίσης, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να θέσουμε το ζήτημα με ειλικρινή τρόπο απευθείας στην κοινωνία και να την καλέσουμε να αντιληφθεί πόσο μικρά είναι τα περιθώρια, αλλά και πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη αυτά να τα αξιοποιήσουμε».

Αλλά δεν στάθηκε μόνο εκεί, καθώς στη συνέχεια έδωσε μια άλλη πτυχή του… μνημονίου: «Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα; Είναι το Μνημόνιο η λύση; Είναι το Μνημόνιο το σχέδιο; Το Μνημόνιο είναι η προκριματική εξέταση, προκειμένου να γίνουμε αξιόπιστοι απέναντι στους εταίρους μας, απέναντι στους δανειστές μας και απέναντι σε ανελέητες αγορές που κινούνται με μόνο κριτήριο το δικό τους συμφέρον, με πολύ σκληρό και πολλές φορές αδίστακτο τρόπο...».
Είναι σίγουρο πλέον πως οι δημόσιες παρεμβάσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου θα συνεχιστούν. Αργά αλλά σταθερά…
Του Σπύρου Νάννου
 VORIA.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: