Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Σαμαράς: "Συνένοχοι στο δρόμο της χρεοκοπίας δεν θα γίνουμε"

Αποκαλυπτικός, καυστικός και ξεκάθαρος ο Σαμαράς στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό. 
Απέναντι σε έναν Παπανδρέου που δεν είχε αρχή, μέση και τέλος, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε από την αρχή της ομιλίας του ότι η χώρα τελεί σε καθεστώς περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας και δήλωσε ότι "συνένοχοι στον δρόμο της χρεοκοπίας που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση δεν πρόκειται ποτέ να γίνουμε", ρίχνοντας έτσι τις όποιες γέφυρες δήθεν συναίνεσης προσπαθούσε να στήσει το ..ΠΑΣΟΚ.
Αποκάλυψε ότι το ΔΝΤ προβλέπει στην τελευταία του έκθεση πως το Χρέος το 2020 με τα μέτρα που λαμβάνονται σήμερα και αυτά που θα ληφθούν στο άμεσο μέλλον, θα ανέλθει στο 131% και αναρωτήθηκε γιατί ο λαός θα πρέπει να υφίσταται τέτοιες θυσίες από τη στιγμή που το Χρέος σε δέκα χρόνια θα είναι το ίδιο με το περυσινό.
Ο Σαμαράς δήλωσε ότι οι μόνοι τρόποι για να βγει η χώρα από την κρίση είναι να μειωθούν τώρα οι φορολογικοί συντελεστές και να αξιοποιηθεί άμεσα η δημόσια περιουσία. 
Επ΄ αυτού η Ν.Δ. μελετά το μέγευθος της δημόσιας περιουσίας που έχει κάθε υπουργείο.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας
«Αλλάξτε πολιτική τώρα! 
Συναίνεση σε αυτό το μείγμα πολιτικής δεν πρόκειται να δώσουμε. Συνένοχοι στο δρόμο της χρεοκοπίας που έχετε επιβάλλει, δεν πρόκειται να γίνουμε», ήταν το στίγμα της ομιλίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά κατά τη συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού.
Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ βάφτισε το μνημόνιο ως μονόδρομο, για να συγκαλύψει την ιστορική του αδυναμία και τις πρόσφατες ευθύνες του, υπογραμμίζοντας ότι ο προϋπολογισμός του 2011 είναι ο καθρέφτης της αδυναμίας του ΠΑΣΟΚ να διαχειριστεί την κρίση.
Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι σήμερα, Χριστούγεννα του 2010, βιώνουμε μια βαθειά κρίση που συγκλονίζει την κοινωνία και ανατρέπει προγραμματισμούς, ενώ υπογράμμισε ότι υπάρχουν δύο αλήθειες, αυτή που δεν ομολογεί η κυβέρνηση, ότι δηλαδή η μνημονιακή πολιτική δεν ξεπερνά το πρόβλημα και από την άλλη ότι υπάρχει ελπίδα και μια άλλη προοπτική.
Πέραν αυτών ο κ. Σαμαράς είπε ότι από τις αρχές του χρόνου η κυβέρνηση διέσυρε τη χώρα στο εξωτερικό «διαφημίζοντας τη διαφθορά της», και επέλεξε μία προοπτική πού ούτε μονόδρομος σωτηρίας ήταν, ούτε το διαπραγματεύθηκε όσο πιο σκληρά μπορούσε, όπως έκαναν άλλες χώρες και πρόσφατα η Ιρλανδία
Συμπλήρωσε ότι το ατού μας ήταν τότε τα ελληνικά ομόλογα που κατείχαν οι δυτικοευρωπαϊκές τράπεζες, που αν άφηναν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει θα προκαλούνταν τεράστιοι κλυδωνισμοί στην Ευρώπη.
Συνεχίζοντας ο αρχηγός της ΝΔ είπε ότι η κυβέρνηση μιλώντας για σπατάλες περιέκοψε τις συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων, ή περιέκοψε τα πολυτεκνικά επιδόματα, προκειμένου να επιτευχθεί η εσωτερική υποτίμηση, αν και η επιβάρυνση της ανταγωνιστικότητας προέρχεται από το μη μισθολογικό κόστος.
Όπως είπε ο κ. Σαμαράς η ίδια η κυβέρνηση έπεσε έξω στις δαπάνες περικόπτοντας το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ένα λάθος που επεσήμανε και ο καθηγητής Γιάννης Στουρνάρας από το ΙΟΒΕ.
Έπεσε έξω και στα δημόσια έσοδα και στην ύφεση: «Με δύο λόγια το πρόγραμμα της κυβέρνησης έπεσε έξω παντού»
- Το ότι «δεν βγαίνει ο λογαριασμός», ότι «τα μέτρα είναι βαρβαρότητα κι ότι δεν έχουν αναπτυξιακή διάσταση» ή ότι «ο προϋπολογισμός δεν είναι αξιόπιστος, είναι λόγια βουλευτών του ΠΑΣΟΚ σε αυτή εδώ την αίθουσα που έχουν γίνει πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διερωτήθηκε πώς με τέτοια δανειακή επιβάρυνση θα καταστεί δυνατό να βγει η χώρα στην αγορά για να δανειστεί, ενώ έσπευσε να πει ότι εκείνο μπορεί να αλλάξει την οικονομική πολιτική είναι η ανάκαμψη τώρα και η ανάπτυξη αμέσως μετά, σπάζοντας τον φαύλο κύκλο της ύφεσης με μέτρα τόνωσης της οικονομίας και με αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Πρόσθεσε ότι η ΝΔ δεν είναι αντίθετη με τις περικοπές, φτάνει όμως να είναι στοχευμένες και όχι οριζόντιες πλήττοντας τους πάντες, ενώ για την ύφεση που προκαλούν οι περικοπές αντέτεινε τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για να ανασάνει η οικονομία.
Στη συνέχεια να ακολουθήσει αληθινή διαρθρωτική αλλαγή με αλλαγή της φιλοσοφίας του φορολογικού συστήματος και ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το ταχύτερο δυνατό.
Ετσι, είπε ο κ. Σαμαράς, περικοπή φόρων, μέτρα τόνωσης της οικονομίας, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας είναι ένα μείγμα που πρέπει να εφαρμοστεί ταυτοχρόνως για να επέλθει επανεκκίνηση της Οικονομίας και αυτό προτείνει η ΝΔ ειδάλλως θα συνεχίσει να ψηφίζει μόνον μεμονωμένες διαρθρωτικές αλλαγές, που είναι μέρος του δικού της προγράμματος.
«Αν η κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει το διαφορετικό μείγμα, που οδηγεί σε ανάκαμψη εδώ είμαστε, αλλά αυτό δεν σημαίνει συναίνεση στο μνημόνιο, αλλά συναίνεση για μία πολιτική που οδηγεί σε διέξοδο με ανάκαμψη και ανάπτυξη.
Ο κ. Σαμαράς τόνισε την ανάγκη ραγδαίας αλλαγής πολιτικής «γιατί δεν μπορεί να ζει η χώρα με τη διάλυση της κοινωνίας και την παράλυση της οικονομίας», ενώ επισήμανε την ανάγκη πρωτοβουλιών στο χώρο της Παιδείας, της Υγείας, της Άμυνας και των Υποδομών.
Αντ' αυτών, συνέχισε, η κυβέρνηση καταφεύγει σε επικοινωνιακά τεχνάσματα και πυροτεχνήματα: «Πώς θα γίνει συναίνεση εκεί που διαφωνούμε, αφού εσείς δεν την προωθείτε, ούτε για εκείνα που ξέρετε ότι συμφωνούμε. Και βυθίζετε τη χώρα σε όλο και μεγαλύτερα αδιέξοδα στην οικονομία και βυθίζεστε κι οι ίδιοι σε όλο και μεγαλύτερη παράλυση σε όλα τα υπόλοιπα κρίσιμα ζητήματα διακυβέρνησης».
Και κατέληξε: «Αυτή τη μάχη δίνει η ΝΔ, προσφέροντας διέξοδο και ελπίδα ανάπτυξης, αυτό το μήνυμα αισιοδοξίας εκπέμπουμε. Η χώρα δεν έχει ανάγκη να «στηρίξουμε» εμείς τα δικά σας αδιέξοδα. Η χώρα έχει ανάγκη να βγει από τα αδιέξοδα. Αλλάξτε πολιτική τώρα!».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ parapolitika

Δεν υπάρχουν σχόλια: