Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Εκδήλωση για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη

Με μεγάλο ενδιαφέρον το ακροατήριο παρακολούθησε την προ περασμένη Κυριακή στο «Σταθάκειο», την ομιλία του καθηγητή Πολιτικής Οικονομίας στο Μέριλαντ, Θεόδωρου Καρυώτη, με αντικείμενο την ελληνοτουρκική διαφορά στο Αιγαίο και τη σημασία για την Ελλάδα να οριοθετήσει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ)
Την εκδήλωση διοργάνωσε η επιτροπή εθνικών θεμάτων της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης. 
Ο Θόδωρος Καρυώτης υπήρξε μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και επιμελήθηκε του βιβλίου “Greece and the Law of the Sea”...

Ο πρόεδρος της επιτροπής Εθνικών Θεμάτων της Ομοσπονδίας, Θεόδωρος Παυλάκος (α) κι καθηγητής Θεόδωρος Καρυώτης.
Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος της επιτροπής, Θόδωρος Παυλάκος, ενώ μετά το τέλος της παρουσίασης ο κ. Καρυώτης απάντησε στα ερωτήματα του ακροατηρίου.
Ο κ. Καρυώτης στην αρχή της ομιλίας του ανέφερε ότι ο κύριος λόγος της ελληνοτουρκικής διαφοράς είναι η ύπαρξη πετρελαίου στο Αιγαίο, όμως παρά τούτο, οι ελληνικές κυβερνήσεις ουδέποτε ζήτησαν οριοθέτηση της ΑΟΖ στο Αιγαίο!  
Μετά την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να ξεκινήσει της οριοθέτηση της δικής της ΑΟΖ με τον Λίβανο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, η κυπριακή αυτή πρωτοβουλία έφερε στο προσκήνιο όχι μόνο αυτή τη μεγάλη ελληνική παράλειψη, αλλά και σε πολύ δύσκολη θέση και την Τουρκία η οποία δεν επιθυμεί κάποιος να εγείρει θέμα ΑΟΖ που τόσο πολύ βλάπτει τα συμφέροντά της στη Μεσόγειο.
Ο κ. Καρυώτης υπογράμμισε ότι η δημιουργία ΑΟΖ στις Ελληνικές θάλασσες δικαιολογείται για τους ακόλουθους λόγους:
Α. Υπάρχουν σήμερα 137 παράκτια κράτη που διαθέτουν ΑΟΖ. 
Η Σύμβαση του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας αναφέρει ρητά στο Άρθρο 121, παράγραφος 2, ότι όλα τα νησιά και οι νησίδες, με εξαίρεση τους βράχους που δεν μπορούν να έχουν δική τους οικονομική ζώνη,  διαθέτουν ΑΟΖ  και ότι η ΑΟΖ ενός νησιού καθορίζεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που καθορίζεται και για τις ηπειρωτικές περιοχές. Αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας γιατί η Τουρκία δεν μπορεί να προβάλει τα ίδια επιχειρήματα που χρησιμοποιεί για δεκαετίες τώρα για την υφαλοκρηπίδα των νησιών του Αιγαίου. 
Δηλαδή ότι τα νησιά μας δεν διαθέτουν υφαλοκρηπίδα ή ότι βρίσκονται πάνω στην «υφαλοκρηπίδα» της Ανατολίας
Β. Στις 10 Μαρτίου 1983 ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν υπέγραψε διακήρυξη βάσει της οποίας  η Αμερική δημιούργησε ΑΟΖ 200 ν.μ. πέρα από τις ακτές της. H πράξη αυτή της Αμερικής ήταν πολύ χρήσιμη για την Ελλάδα διότι η Αμερική διατήρησε, σύμφωνα με την Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, ΑΟΖ για όλα ανεξαιρέτως τα νησιά της. 
Έτσι, για την αμερικανική κυβέρνηση θα είναι πολύ δύσκολο να αρνηθεί στην Ελλάδα τη δημιουργία  ελληνικής ΑΟΖ που δεν θα διαφέρει καθόλου από την αμερικανική ΑΟΖ.
Γ. Στα τέλη του 1986 η Τουρκία υιοθέτησε ΑΟΖ στη Μαύρη Θάλασσα και κατέληξε  σε συμφωνία με την τότε Σοβιετική Ένωση για τις επικαλυπτόμενες περιοχές χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της “μέσης γραμμής”. 
Αργότερα, η Τουρκία άρχισε συνομιλίες με την Βουλγαρία και την Ρουμανία για το ίδιο θέμα που κατέληξαν σε συμφωνίες παρόμοιες του τύπου που είχε συνάψει με τους Σοβιετικούς. Ουδέποτε, βέβαια, η Τουρκία πρότεινε στην Ελλάδα και σε άλλα γειτονικά κράτη να κάνουν το ίδιο στη Μεσόγειο. Δ. 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επίσης αποδεχθεί την ΑΟΖ και πολλά παράκτια κράτη-μέλη της έχουν υιοθετήσει ΑΟΖ 200 μιλίων. Έτσι, είναι απορίας άξιον γιατί όχι μόνο η ΕΕ δεν παρεμβαίνει υπενθυμίζοντας στη Τουρκία ότι όλα τα κράτη-μέλη της έχουν δικαίωμα να υιοθετήσουν ΑΟΖ στις παράκτιες περιοχές τους, αλλά και να υποχρεώσει όλα τα κράτη-μέλη της, που δεν έχουν ήδη ΑΟΖ, να προκηρύξουν τέτοια ΑΟΖ.
Ο κ. Καρυώτης αναρωτήθηκε γιατί η Ελλάδα αποφεύγει να αναφερθεί και να θέσει η ίδια, στο τραπέζι των συνομιλιών την ΑΟΖ που ανησυχεί τόσο πολύ τη Τουρκία.
«Η μόνη πιθανή εξήγηση που μπορεί κανείς να δώσει είναι η ακόλουθη: Στη δεκαετία του 1980, η Ελλάδα αποτάθηκε στην Τουρκία με κάποιες μυστικές συνομιλίες και της ζήτησε να φέρουν στο τραπέζι των συζητήσεων το θέμα της ΑΟΖ. Δυστυχώς, η τουρκική αντιπροσωπεία αντέδρασε έντονα λέγοντας ότι το θέμα αυτό δεν μπορεί ποτέ να προστεθεί στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων διότι  θίγονται μεγάλα συμφέροντά της στο Αιγαίο. Ζήτησε, μάλιστα, από την ελληνική πλευρά να μην επαναφέρει αυτό το θέμα ποτέ πια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κάτι που, εκ των πραγμάτων, φαίνεται ότι έγινε δεκτό από όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις!».
Ανέφερε ακόμη πως ότι πριν μερικά χρόνια η κυπριακή πλευρά προσέγγισε την ελληνική κυβέρνηση και της ζήτησε να προχωρήσουν στην οριοθέτηση της ΑΟΖ των δυο κρατών, η Ελλάδα δεν άδραξε μια τόσο μεγάλη ευκαιρία που θα δημιουργούσε και ένα προηγούμενο για το Καστελόριζο.
Ο κ. Καρυώτης χαρακτήρισε τη άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να οριοθετήσει την δική της ΑΟΖ με αυτή της Κύπρου αποτελεί μία πράξη μεγάλης απερισκεψίας, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να το πράξει σύντομα.
Ο ομιλητής αναφέρθηκε και στο ερώτημα που εγέρθηκε πρόσφατα στον Ελληνα πρωθυπουργό, γιατί η κυβέρνηση δεν συνδέει και το θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στα ελληνοτουρκικά.
“Αναμφίβολα η υφαλοκρηπίδα και η αποκλειστική οικονομική ζώνη συνδέονται. Το θέμα μάς έχει απασχολήσει και θα το φέρω προς συζήτηση με τον Ερντογάν στην  επόμενη επίσκεψή του στην Αθήνα.”
Παρότι έχουν περάσει πολλοί μήνες από τότε, ουδέποτε το θέμα εγέρθηκε, είπε.
http://www.greeknewsonline.com/?p=14263

Δεν υπάρχουν σχόλια: