Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

ΒΑΤΟΠΕΔΙ: "Δεν προκύπτει ζημία για το Δημόσιο από τις ανταλλαγές της Μονής" !

Πραγματογνωμοσύνες σε ανεξάρτητους οίκους ανέθεσε η προανακριτική

Για την πολυσυζητημένη υπόθεση του Βατοπεδίου στην οποία επικεντρώνεται τα δύο τελευταία χρόνια η πολιτική αντιπαράθεση, ζημία για το Δημόσιο, προς το παρόν δεν έχει προκύψει. 
Την ώρα που με καθυστέρηση η προανακριτική επιτροπή της Βουλής διατάσσει πραγματογνωμοσύνη για να απαντηθεί το ερώτημα ποια είναι η ζημία του Δημοσίου, αποκαλυπτικά είναι τα έγγραφα που υπάρχουν στη σχετική δικογραφία.
Σχετικά με το μείζονος σημασίας θέμα της ύπαρξης ζημίας για το Δημόσιο, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την όποια αξιολόγηση των ευθυνών πρώην κυβερνητικών στελεχών για τα οποία η Βουλή διενεργεί πλέον ποινική έρευνα, ήδη υπάρχουν συγκεκριμένες αποτιμήσεις.
Από τα έγγραφα –τα οποία παρουσιάζονται στη συνέχεια– δίδονται απαντήσεις στα ...
ερωτήματα που προκαλούν σκληρή πολιτική αντιπαράθεση με αντικείμενο την αποτίμηση της ενδεχόμενης ζημίας του Δημοσίου, ενώ μόλις τώρα η προανακριτική επιτροπή ανέθεσε νέες πραγματογνωμοσύνες σε ανεξάρτητους εξειδικευμένους οίκους. Εως σήμερα κι ενώ η Δικαιοσύνη και αρμόδιες επιτροπές της Βουλής –δύο εξεταστικές και μία προανακριτική– ερευνούν τα πάντα γύρω από το Βατοπέδι και τις «ιερές» ανταλλαγές, έχουν συνταχθεί τρεις, συνολικά, αναλυτικές εκθέσεις με τις οποίες αποτιμάται η αξία των ακινήτων που αντηλλάγησαν. Και τα τρία αυτά πορίσματα, μέχρι σήμερα, δεν έχουν ανατραπεί από νεότερη πραγματογνωμοσύνη και ανήκουν στα βασικά έγγραφα της σχετικής δικογραφίας.
Πρόκειται για δύο πολυσέλιδες εκθέσεις που έχουν συνταχθεί από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών (ΣΟΕ) με την τήρηση, όπως αναφέρεται, «των διεθνών επιστημονικών προτύπων εκτίμησης» και έχουν αποτιμηθεί ένα προς ένα όλα τα ακίνητα του Δημοσίου που αντηλλάγησαν.
Οι εκθέσεις αυτές επανελέγχθηκαν από τρίτο ανεξάρτητο εκτιμητικό οίκο, που ανέλαβε την υποχρέωση να κρίνει αν το συμπέρασμα του ΣΟΕ περί μη υπάρξεως ζημίας ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. 
Ο οίκος αυτός («Amerikan Appraisal») προχώρησε σε επανεκτίμηση και κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα.
Στη συνέχεια, όταν η υπόθεση Βατοπεδίου έλαβε τεράστιες διαστάσεις, το ΣΟΕ διενήργησε δύο εσωτερικούς ελέγχους προκειμένου να διαπιστωθεί η ορθότητα των εκτιμήσεών του και η αντικειμενικότητα στην προσέγγιση του όλου θέματος. 
Σε αναφορά που συνετάγη από την Ολομέλεια του Σώματος και απεστάλη στη Δικαιοσύνη αναφέρεται επί λέξει πως «ο έλεγχος ολοκληρώθηκε και από τα τελικά συμπεράσματά του προκύπτει η απόλυτη ορθότητα των εκτιμήσεων του ΣΟΕ»
Πέραν όμως των τριών πορισμάτων, τα οποία αξιολογούνται από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές και η Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης με έγγραφό της προς τη Δικαιοσύνη, σχετικά με το ερώτημα που κλήθηκε να απαντήσει για το αν το Δημόσιο υπέστη ζημία από τις ανταλλαγές, δίνει αρνητική απάντηση και στο πόρισμά της δεν ανατρέπει τα δεδομένα.
«Δεν δυνάμεθα», αναφέρει το πόρισμα Ρακιντζή, «να απαντήσουμε αν τελικά το Δημόσιο ζημιώθηκε και κατά ποιο ποσό από τις εν λόγω ανταλλαγές…». Στη συνέχεια υπήρξαν έγγραφα προς το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να διαταχθεί νέα πραγματογνωμοσύνη για το θέμα της ζημίας του Δημοσίου στην υπόθεση του Βατοπεδίου, δίχως έως σήμερα, παρά τις αλλεπάλληλες συζητήσεις στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και τις πολιτικές αντιπαραθέσεις να έχει προκληθεί νέα επανεκτίμηση που να δίδει άλλη εικόνα για το θέμα.
Ενδεικτική της απουσίας νέας πραγματογνωμοσύνης από το υπουργείο Οικονομικών είναι η αποστροφή στην τοποθέτηση του προέδρου της προανακριτικής επιτροπής, του κ. Τσιρώνη, ο οποίος ανέφερε προσφάτως: «Nα αναθέσουμε σε ένα εξωτερικό συνεργάτη αυτή τη διαδικασία γιατί είχαμε πει να την αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών και μας γύρισε πίσω το μπαλάκι...».
Καθημερινή
Διαβάστε επίσης όλες τις αναρτήσεις μας για το Βατοπέδι, εδώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: