Νέο παραδικαστικό κύκλωμα φέρνει στο φως πολύμηνη έρευνα της Ελληνικής Αστυνομίας και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.
Στην υπόθεση εμπλέκονται περισσότερα από 50 άτομα, ανάμεσα στα οποία και δικαστές, καθώς και δύο πρόσωπα τα οποία είχαν εμπλοκή και στο προηγούμενο παραδικαστικό, το οποίο εξαρθρώθηκε.
Εγκέφαλος σε αυτήν τη φάση φέρεται να είναι πολιτικός μηχανικός, ο οποίος έχει στο παρελθόν απασχολήσει και πάλι τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές.
Η δικογραφία είχε υποβληθεί στην εισαγγελία τον...
περασμένο Ιούλιο (την δικογραφία χειρίζεται ο κ. Ντογιάκος) αλλά μόλις χθες δόθηκε εντολή να αρχίσουν οι έρευνες σε σπίτια των εμπλεκομένων. Την καταγγελία είχαν κάνει τράπεζες, οι οποίες είχαν εντοπίσει τη λειτουργία κυκλώματος που υφάρπαζε ακίνητα λίγο πριν αυτά πλειστηριασθούν, για χρέη.Οι αστυνομικές επιχειρήσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή και συνεχίστηκαν χθες και διενεργούνται κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας. Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι επρόκειτο να ελεγχθούν συνολικά 22 σπίτια και γραφεία τα οποία λειτουργούσαν ως στρατηγεία του κυκλώματος. Στο κύκλωμα φέρονται να εμπλέκονται συνολικά περισσότερα από 50 άτομα.
Κεντρικό ρόλο στη δράση του, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, διαδραμάτιζαν πολιτικοί μηχανικοί καθώς και δικηγόροι και δικαστές. Η βασική πτυχή της δράσης του κυκλώματος ήταν η διαμόρφωση ευνοϊκών δικαστικών αποφάσεων για όσους κατέβαλλαν χρήματα στα μέλη του κυκλώματος. Η έρευνα άλλωστε των Αρχών που οδήγησε στην αποκάλυψη του κυκλώματος ξεκίνησε έπειτα από καταγγελία που είχε κάνει μέσα στη δικαστική αίθουσα, όπου εκδικαζόταν η υπόθεση του πρώτου παραδικαστικού κυκλώματος, επιχειρηματίας, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι ο πρόεδρος της έδρας χρηματιζόταν και μάλιστα προς επίρρωσιν των ισχυρισμών του είχε παραδώσει στην έδρα CD με ηχογραφημένες συνομιλίες.
Σε εκείνη τη δίκη, ο επιχειρηματίας είχε καταδικαστεί, όπως και ο συγκατηγορούμενός του. Αντίθετα, αθώοι είχαν κριθεί οι υπόλοιποι συγκατηγορούμενοί του, ένας δικηγόρος και κατηγορούμενοι επιχειρηματίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση κατηγορούνται για απάτες εις βάρος ιδιωτών. Τι ακριβώς έκαναν; Προσέγγιζαν ιδιώτες και εμφάνιζαν πλαστούς τίτλους ιδιοκτησίας για σπίτια τους. Στη συνέχεια διεκδικούσαν δικαστικά την κυριότητα των οικημάτων των ιδιωτών και όταν τελικά η υπόθεση κατέληγε στο δικαστήριο, τα μέλη του κυκλώματος κέρδιζαν την υπόθεση αφού ήλεγχαν απόλυτα τη σύνθεση της έδρας. Με τον τρόπο αυτό είχαν καταφέρει να πάρουν στην κυριότητά τους 50 σπίτια, τα οποία ουδέποτε τους ανήκαν.
Το γεγονός αυτό όμως ήταν που προκάλεσε την αντίδραση των τραπεζών, οι οποίες ζήτησαν την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, για να διερευνήσει την υπόθεση. Επιπλέον, φέρονται να σχετίζονται με εμπόριο χρυσού και πολύτιμων λίθων, δίχως να έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για τη συγκεκριμένη πτυχή της υπόθεσης. Οι πληροφορίες εμπλέκουν τα μέλη του κυκλώματος και με απάτες κατά του Δημοσίου και τραπεζών.
Τέλος, οι εμπλεκόμενοι φέρονται να είχαν συστήσει περί τις 60 εταιρείες «μαϊμού», τις οποίες χρησιμοποιούσαν σε διαφορετικές υποθέσεις, όπου είχαν εμπλοκή. Οι έρευνες από τις διωκτικές αρχές συνεχίζονται.
Πηγή:
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (Του Γιαννη Σουλιωτη)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου