Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

"Άρχισαν τα όργανα, λάβρος κατά του μνημονίου" και ο Πρετεντέρης!


«Να φάµε παντεσπάνι!» 

ΠΡΟ ΤΕΣΣΑΡΩΝ µηνών συνιστούσα σε όλους να διαβάσουν το Μνηµόνιο. Αντιλαµβάνοµαι ότι δεν είναι το πιο ευχάριστο ανάγνωσµα αλλά έτσι θα είχαν τουλάχιστον αντιληφθεί τι έχει συνοµολογήσει η χώρα και δεν θα εκπλήσσονταν δυσάρεστα σε κάθε βήµα υλοποίησης των συµπεφωνηθέντων.

ΜΕ ΤΗΝ ίδια θέρµη συνιστώ τώρα να διαβάσουν την Εκθεση Αξιολόγησης του ΔΝΤ (First Review under the Stand-by Αrrangement), η οποία εγκρίθηκε από το Εκτελεστικό Συµβούλιο του Οργανισµού την περασµένη Παρασκευή. Να τη διαβάσουν όχι µόνο γι' αυτά που λέει αλλά, κυρίως, γι' αυτά που εννοεί.

Η ΕΚΘΕΣΗ αξιολογεί το πρόγραµµα δηµοσιονοµικής προσαρµογής όπου ...καταγράφει το ήδη γνωστό: οι δηµόσιες δαπάνες έχουν γενικά περιοριστεί αλλά τα έσοδα υστερούν ενώ έχουν ξεφύγει οι δαπάνες των νοσοκοµείων και της Αυτοδιοίκησης. Αρα, λέει το ΔΝΤ, «δεν δικαιολογούνται επιπλέον δηµοσιονοµικά µέτρα».

ΕΝΝΟΕΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ «έκτακτα δηµοσιονοµικά µέτρα» διότι τα «επιπλέον δηµοσιονοµικά µέτρα» προβλέπονται ήδη από το Μνηµόνιο και θα ενσωµατωθούν στον προϋπολογισµό 2011, ο οποίος θα τεθεί προς έγκριση της τρόικας...

ΑΥΤΑ, ΟΜΩΣ, είναι λίγο - πολύ γνωστά. Διάβασα µε προσοχή την αξιολόγηση για να δω αν τους απασχολεί το γεγονός ότι η χώρα βυθίζεται στην ύφεση. Ε, λοιπόν, τρία πουλάκια κάθονται! Αναφέρονται γενικώς σε µια «τόνωση της ανάπτυξης» (πού τη βρήκαν την ανάπτυξη για να συζητούν την τόνωσή της;), η οποία αναµένεται να προκύψει από τις ιδιωτικοποιήσεις (ποιες;) και την κατάργηση των γραφειοκρατικών επιβαρύνσεων στον τουρισµό.

ΟΜΟΛΟΓΩ ΟΤΙ έχω διαβάσει πολλά οικονοµικά κείµενα στη ζωή µου αλλά ποτέ δεν βρήκα κείµενο τόσο µακριά νυχτωµένο ή, για την ακρίβεια, τόσο αποµακρυσµένο από την πραγµατικότητα και τις ανάγκες της χώρας. Σε µια χώρα που βυθίζεται στην ύφεση, που γονατίζει από τους φόρους, που βλέπει την αγορά να καταρρέει και τις επιχειρήσεις να βάζουν λουκέτο, το ΔΝΤ συνιστά «να φάτε παντεσπάνι!».

ΔΙΟΤΙ Η έκθεση µπορεί να οµιλεί για «µεγαλύτερη συµµόρφωση στις φορολογικές υποχρεώσεις», πράγµα σωστό, αλλά ο πρώτος που το υποσχέθηκε ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, το 1981. Κι όσο δεν προκύπτει η «µεγαλύτερη συµµόρφωση», τότε η διεύρυνση των φορολογικών βαρών αφορά κυρίως τους δυστυχείς που ήδη φορολογούνται.

ΚΙ ΟΣΟ τα εισοδήµατα αυτά συρρικνώνονται από την ύφεση και αποδυναµώνονται από τον πληθωρισµό, τότε η όποια περαιτέρω φορολογική επιβάρυνσή τους δεν αποτελεί απλώς ανυπόφορη κοινωνική αδικία αλλά και καραµπινάτη οικονοµική ανοησία. Πώς θα πάρεις από αυτούς που δεν έχουν; ΑΣ  ΦΑΜΕ, λοιπόν, παντεσπάνι! Μόνο που πολύ φοβούµαι ότι το παντεσπάνι αποκλείεται να ανατρέψει τον φαύλο κύκλο της ύφεσης. Απλώς το ΔΝΤ προεξοφλεί ότι τουλάχιστον θα πεθάνουµε υγιείς.

Σε µια χώρα που βυθίζεται στην ύφεση, που γονατίζει από τους φόρους, που βλέπει τις επιχειρήσεις να βάζουν λουκέτο, το ΔΝΤ συνιστά «να φάτε παντεσπάνι!»
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=136&artID=4594468

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

anemistiras.blogspot.com

ρίξτε μια ματια. Αξίζει