Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση επιχείρησε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι ο σχεδιασμός της για την οικονομία προχωρεί με επιτυχία.
Ως Έλληνας πολίτης, πραγματικά θα ευχόμουν να ήταν έτσι.
Ωστόσο η πραγματικότητα είναι, δυστυχώς, διαφορετική.
Η διαχείριση των δημοσιονομικών, δεν προχωρεί όπως θα έπρεπε. Το σημειώνει η ίδια η τρόικα.
Υπάρχουν σοβαρές καθυστερήσεις στα έσοδα αλλά και υπερβάσεις στις δαπάνες (ιδίως στα νοσοκομεία).
Ακόμα περισσότερο, λείπει ένας σαφής πυλώνας Ανάπτυξης από την κυβερνητική πολιτική.
Και σε αυτό το σημείο πρέπει να σταθούμε.
Διότι ακόμα και αν επιτύχει η κυβέρνηση στο δημοσιονομικό τομέα, χωρίς ανάπτυξη κινδυνεύουμε να πούμε στο τέλος «η εγχείριση πέτυχε αλλά ο ασθενής απεβίωσε».
Για την ανάπτυξη θέλω να σταθώ σε πέντε σημεία:
Το πρώτο αφορά τα αναπτυξιακά εργαλεία (ΕΣΠΑ, ΠΔΕ, ΤΕΜΠΜΕ) που έχουμε στη διάθεσή μας.
Στο ΕΣΠΑ, όπως τόνισε και η τρόικα, η κυβέρνηση καθυστερεί σημαντικά με μια σειρά από προγράμματα να βρίσκονται περίπου εκεί που τα άφησε η ΝΔ. Στον επενδυτικό νόμο, το προσχέδιο που παρουσιάστηκε πρόσφατα, παρά τις προσπάθειες εντυπωσιασμού, φαίνεται ότι δεν εισάγει κάποια ουσιώδη καινοτομία. Εν τω μεταξύ, οι δημόσιες επενδύσεις έχουν περιοριστεί στο πρώτο επτάμηνο του 2010 κατά 36%. Παράλληλα, αυξάνεται η επιβάρυνση των επιχειρήσεων με το φορολογικό νόμο, με τις καθυστερήσεις στις πληρωμές του δημοσίου και με τη μη επιστροφή ΦΠΑ. Όσον αφορά δε στο ΤΕΜΠΜΕ, μετά από τρεις μήνες εφαρμογής των δύο νέων προγραμμάτων (Ιούνιος-Αύγουστος 2010) έχουν δανειοδοτηθεί μόλις 193 επιχειρήσεις. Πέρυσι, στο αντίστοιχο διάστημα, είχαν δανειοδοτηθεί – από τη Β’ φάση του προγράμματος ΤΕΜΠΜΕ – περίπου 19.500 επιχειρήσεις. Δηλαδή, περίπου 100 φορές περισσότερες! Και με όρους πολύ πιο ευνοϊκούς από αυτούς που ισχύουν σήμερα.
Δεύτερον, το ζήτημα της απελευθέρωσης των αγορών.
Η τρόικα πειθαναγκάζει την κυβέρνηση να αλλάξει στρατηγική και να προχωρήσει στο άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων. Η Νέα Δημοκρατία είχε προτείνει από το Φεβρουάριο το άνοιγμα των αγορών και των κλειστών επαγγελμάτων. Σημασία αυτή τη στιγμή έχει να γίνει αυτή η απελευθέρωση με το σωστό τρόπο. Να προχωρήσει η κυβέρνηση από εδώ και πέρα χωρίς τις παλινδρομήσεις, τις παλινωδίες και τους ερασιτεχνισμούς που είδαμε το τελευταίο διάστημα. Η εικόνα της κυβέρνησης στο ζήτημα των φορτηγών, όπου μέσα σε δύο μήνες πέρασε από το ένα άκρο στο άλλο, δεν πρέπει να επαναληφθεί.
Τρίτον, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Στον τομέα αυτό η κυβέρνηση, πέραν κάποιων δηλώσεων, δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής τίποτε το χειροπιαστό. Η Νέα Δημοκρατία κατ’ επανάληψη έχει μιλήσει για τη χρήση συμβάσεων παραχώρησης και ΣΔΙΤ στα λιμάνια, τα περιφερειακά αεροδρόμια και τις μαρίνες, ώστε να μετατραπούν από απλό προορισμό για ταξιδιώτες και εμπορεύματα σε σημαντικές πλουτοπαραγωγικές πηγές. Έχει μιλήσει, επίσης, για το μεγάλο κεφάλαιο της ακίνητης περιουσίας του ελληνικού δημοσίου, που αποτελείται από περισσότερα από 30.000 ακίνητα και που μπορεί να αξιοποιηθεί με διάφορες μεθόδους, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της πώλησης και επαναμίσθωσης (sale & lease back).
Τέταρτον, οι αποκρατικοποιήσεις με αναπτυξιακό χαρακτήρα.
Αν και δε μετράνε στο έλλειμμα, συμβάλλουν στη μείωση του χρέους. Επίσης, δίνουν ένα αναπτυξιακό μήνυμα τόσο στην εγχώρια όσο και στις διεθνείς αγορές. Στις αρχές του έτους, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η κυβέρνηση προέβλεπε την είσπραξη 2,5 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις το 2010. Αργότερα, στο μνημόνιο, περιορίστηκε σε 1 δις ευρώ, και πρόσφατα, αφού ανακοίνωσε κάποιες γενικές αρχές, το όλο ζήτημα μένει στη σφαίρα της θεωρίας, χωρίς συγκεκριμένα αποτελέσματα και κυρίως χωρίς συγκεκριμένα έσοδα.
Πέμπτον, η διαμόρφωση ενός υγιούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Το Μάρτιο η ΝΔ κατέθεσε πρόταση νόμου για την απλούστευση ίδρυσης επιχειρήσεων. Ο νόμος που πέρασε στη συνέχεια από την κυβέρνηση, βασίστηκε σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στη δική μας πρόταση. Τον Ιούλιο καταθέσαμε επίσης πρόταση νόμου για τα επιχειρηματικά πάρκα, προκειμένου να εκσυγχρονιστεί το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα. Από εκεί και πέρα, όλοι μαζί πρέπει να δουλέψουμε για ένα πιο απλό καθεστώς για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων (υγειονομικές, περιβαλλοντικές κλπ. διατάξεις). Ειδικά στον τομέα αυτό πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει με πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά βήματα. Γιατί σήμερα περισσότερο από ποτέ, η χώρα μας έχει ανάγκη από επενδύσεις και πρέπει να δώσει τον απαραίτητο ζωτικό χώρο στην υγιή επιχειρηματικότητα προκειμένου να αναπτυχθεί.
Η αναπτυξιακή διάσταση, λοιπόν, στην πολιτική της κυβέρνησης πρέπει να πάψει πλέον να υπάρχει περισσότερο ως επικοινωνιακό τρικ.Πρέπει επιτέλους να περάσουμε ως χώρα από τη θεωρία στην πράξη.
Η χώρα μας διέρχεται μια σοβαρή οικονομική κρίση. Το πολιτικό μας σύστημα αντιμετωπίζει μια κρίση αξιοπιστίας που επιδεινώθηκε ακριβώς λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας μας. Δεν μπορούμε πλέον να μένουμε στα λόγια.
Οι πολίτες περιμένουν συγκεκριμένη και αποτελεσματική πολιτική από την πλευρά της κυβέρνησης, και στοχευμένη και εποικοδομητική κριτική από την πλευρά της αντιπολίτευσης.
Πάνω απ’ όλα απαιτείται συνεργασία όλων των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου προκειμένου να ξεπεράσει η χώρα το σκόπελο που έχει μπροστά της, να αντιμετωπίσει το κλίμα της εθνικής κατάθλιψης και να κάνουμε το έξτρα μίλι που όλοι χρειαζόμαστε αυτή την ώρα, προκειμένου να ακολουθήσει η Ελλάδα το δρόμο της Ευρώπης, της ανάπτυξης, της δημιουργίας.
Κωστής Χατζηδάκης
Βουλευτής - πρ. Υπουργός
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου