Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Καλλιέργεια ιαπωνικού φρούτου στην Κύπρο...


...τ' οποίο ευδοκιμεί και στην Δράμα!

Το φρούτο nashi το καλλιεργώ στο κτήμα μου, στη Δράμα, εδώ και δέκα (10) χρόνια! 
Έχει πολλούς χυμούς και είναι πάρα πολύ εύγευστο.
Είναι "αχλάδι" σε σχήμα μήλου και παράγεται σε διάφορες ποικιλίες, "ανοικτό κίτρινο" χρώμα και "ανοικτό καφέ - λαδί", όπως αυτό της φωτογραφίας!
Δίνει καρπούς από τον πρώτο χρόνο που θα φυτευτεί!
Δεν το εμπορεύομαι και παράγεται μόνο για οικογενειακή κατανάλωση. 
Καλή επιτυχία στην προσπάθεια της Κύπρου! 
Επίσης καλλιεργώ και "τζιτζιφιές"  ( μορφή "χουρμά"), που επίσης είναι πάρα πολύ δυναμική καλλιέργεια στην Κίνα και μπορεί να αναπτυχθεί και στην χώρα μας! 
Όπως καταλαβαίνετε το κλίμα και το έδαφος της Ελλάδος μπορεί να μας προσφέρει πάρα πολλά, τα οποία σ' ορισμένους θα τους  φαίνονται "κινέζικα", γιατί ποτέ δεν ασχολήθηκαν σοβαρά με την έρευνα και τις νέες καλλιέργειες στον "αγροτικό τομέα". 
Μετά φταίνε οι Αγρότες..!
Ας τα βλέπει αυτά το Υπουργείο Γεωργίας - Αγροτικής Ανάπτυξης (;) της Ελλάδος! 

Στάθης Σαραφόπουλος

Την επίσημη παρουσίαση του «νέου φρούτου» της Κύπρου με την ονομασία nashi, έκανε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Δημήτρης Ηλιάδης, σημειώνοντας ότι το φρούτο αυτό παράγεται στην κοινότητα της Κυπερούντας, η οποία βρίσκεται στους πρόποδες της οροσειράς του Τροόδους.
Ανέφερε ότι, βάσει μελετών, το φρούτο nashi βοηθά στην καλή λειτουργία της καρδιάς και του πεπτικού συστήματος και παράλληλα θεωρείται ένα από τα πιο διαιτητικά φρούτα του...
κόσμου.
Σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό, το nashi, αν και είναι φρούτο εξωτικό με χώρα προέλευσης την Ιαπωνία, ευδοκιμεί πλέον και στην Κυπερούντα. Επίσης, ανέφερε ότι το Υπουργείο Γεωργίας «ενθαρρύνει τέτοιες προσπάθειες και είναι έτοιμο να στηρίξει τους γεωργούς μας στην προσπάθειά τους για διάνοιξη νέων δρόμων, που οδηγούν σε παραγωγές με σφραγίδα ποιότητας, κάτι που αποζητά το καταναλωτικό κοινό».
Ο υπουργός είπε ακόμα ότι το νέο αυτό φρούτο είναι το έβδομο στη σειρά από τις 19 υπερτροφές (super foods) του πλανήτη έπειτα κι από έρευνα κέντρων του εξωτερικού, αφού αυτές οι υπερτροφές περιέχουν αντιοξειδωτικά, φυτοφενόλες, αμινοξέα, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία και άλλα συστατικά, που χρειάζεται ο άνθρωπος για μακροχρόνια υγεία.
Μιλώντας εκ μέρους των καλλιεργητών του φρούτου nashi, ο Σολωμός Αργυρού είπε ότι ύστερα από έρευνες, που έγιναν στην Κύπρο και το εξωτερικό, το χώμα και το κλίμα της Κυπερούντας θεωρήθηκε ως το πλέον καταλληλότερο για την παραγωγή του φρούτου. Είπε ακόμα ότι μέχρι στιγμής μόνο το 5-10% των γεωργών της περιοχής ασχολείται με την καλλιέργεια του φρούτου.
Σημείωσε ακόμη ότι γίνεται μελέτη για την επεξεργασία και μεταποίηση του φρούτου σε μαρμελάδα και λικέρ και αναμένεται να ξεκινήσει η παραγωγή των προϊόντων μετά και τις τελικές άδειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους. 
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Αργυρού είπε ότι το φρούτο μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο έως και τέσσερις μήνες χωρίς να αλλοιωθεί η γεύση ή η εμφάνισή του.
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: