Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Στροφή κατά του μνημονίου


Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται στροφή της κοινής γνώμης κατά του μνημονίου και της πολιτικής που συνδέεται με αυτό.

Σύμφωνα με αποτελέσματα πανελλαδικής έρευνας της Metron Analysis, το 45% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν έπρεπε να είχε ψηφιστεί το μνημόνιο από τη Βουλή, ενώ, αντίθετα, το 41% θεωρεί ότι ήταν αναγκαία η ψήφισή του. 
Η δημιουργία μιας πολιτικής, κοινωνικής πλειοψηφίας κατά του μνημονίου αποκτά μεγαλύτερη δυναμική εξαιτίας της επιδείνωσης της οικονομικής και κοινωνικής ...κρίσης.
Μόλις το 38% των ερωτηθέντων δηλώνει πρόθυμο να συμβάλει στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ενώ τον περασμένο Απρίλιο -λίγο πριν από την έναρξη της εφαρμογής του μνημονίου- το σχετικό ποσοστό ήταν 58%.
Πρόβλημα για το ΠΑΣΟΚ
Η αντίθεση στο μνημόνιο δίχασε σε πρώτη φάση τη ΝΔ. 
Ένας στους τρεις ψηφοφόρους της ήταν αντίθετος με την πρωτοβουλία του κ. Σαμαρά να απορρίψει την πολιτική του μνημονίου στο ξεκίνημά της. Τώρα η αντίθεση στο μνημόνιο αρχίζει να διχάζει το ΠΑΣΟΚ.
Η εκλογική και κοινωνική βάση του Κινήματος αντιδρά σε μία πολιτική που θεωρεί ότι έχει νεοφιλελεύθερα, ισοπεδωτικά χαρακτηριστικά.
Εμφανίστηκαν τα πρώτα στελέχη που ανέλαβαν το βάρος της δυναμικής αντίθεσης στο μνημόνιο και στην κυβερνητική πολιτική. Οι υποψηφιότητες του Γιάννη Δημαρά και του Αλέξη Μητρόπουλου για την Περιφέρεια της Αττικής θα δοκιμάσουν τις αντοχές της κυβερνητικής παράταξης στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας. 
Χθες προστέθηκε και η ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Γιώργου Καλούδη για την Περιφέρεια των Ιονίων Νήσων με το συνδυασμό «Επτανησιακή Αναγέννηση», απέναντι στην επίσημη επιλογή του ΠΑΣΟΚ, τον καθηγητή πανεπιστημίου κ. Μπεριάτο.
Ο κ. Καλούδης, ανώτατο στέλεχος του Κινήματος, ενημέρωσε το γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κ. Καρχιμάκη για την πρόθεσή του να διεκδικήσει ως ανεξάρτητος υποψήφιος την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με επιστολή στην οποία ασκεί έντονη κριτική στην πολιτική του μνημονίου και της κυβέρνησης.
Ο κ. Καλούδης τονίζει, μεταξύ των άλλων, ότι «οι πολιτικές του μνημονίου έχουν αποξενώσει το ΠΑΣΟΚ από τους ψηφοφόρους του και δεν εκφράζουν ούτε τις ανάγκες του λαού ούτε τα δίκαια αιτήματα των τοπικών κοινωνιών». Στην ιδρυτική διακήρυξη του συνδυασμού του τονίζεται επίσης ότι «το μνημόνιο δεν εκφράζει το λαό μας».
Η αμφισβήτηση του μνημονίου αρχίζει να αναπτύσσεται στον εκλογικό, κοινωνικό χώρο του ΠΑΣΟΚ και είναι πολύ πιθανό να βρεθεί η κυβέρνηση Παπανδρέου αντιμέτωπη με εξαιρετικά δυσάρεστες καταστάσεις. 
Με το οικονομικό, κοινωνικό 2011 να προβλέπεται χειρότερο από το εξαιρετικά δύσκολο 2010 και τη σκληρή οικονομική πολιτική που ακολουθείται να έχει χρονικό ορίζοντα τετραετιών, η εκλογική, κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ θα αρχίσει να αμφισβητεί ολοένα πιο δυναμικά τις κυβερνητικές επιλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: