Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Απογοήτευση στις διεθνείς αγορές

Απογοήτευση είναι το γενικό αίσθημα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές και τους επενδυτές μετά την άρνηση της Γερμανίας να συναινέσει σε πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Ταυτόχρονα τα κερδοσκοπικά συμφέροντα κρατούν στάση αναμονής έως την συνεδριαση του ECOFIN τη Δευτέρα για να καθορίσουν τις περαιτέρω ενέργειές τους, γράφουν οι Financial Times. Χρηματιστές και hedge fonds που επενδύουν σε βραχυπρόθεσμα κέρδη έχουν ήδη προκρίνει ότι η λύση στο ελληνικό πρόβλημα θα είναι μακροχρόνια αφού η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να προσφύγει στη δανειοδοτική αγορά έως τον Μάιο. Γι’ αυτό, όπως εκτιμούν αναλυτές, έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στον επόμενο αδύναμο κρίκο, που είναι πιθανότατα η Πορτογαλία.
Η χθεσινή νεφελώδης δήλωση στήριξης της Ελλάδος από την ΕΕ επιτείνει και εξαπλώνει την κρίση στην Ευρωζώνη, υπογραμμίζουν οι Times ενώ σε άρθρο της η Guardian επιρρίπτει... μεγάλες ευθύνες στη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ που αντιστάθηκε σθεναρά σε πιέσεις της Γαλλίας και της Ισπανίας σχετικά με την χορήγηση δανείου προς την Ελλάδα. “Η μονεταριστική ορθοδοξία της Μέρκελ δεν βοηθά ούτε τις αδύναμες χώρες, αλλά ούτε την ίδια την Ευρωζώνη”, επισημαίνει η Guardian, προδικάζοντας πως μόνο με την επιβολή μέτρων λιτότητας δεν θα είναι εύκολη η έξοδος από την κρίση για την Ελλάδα, που οδηγείται σε μια μακρά περίοδο αποπληθωρισμού με τεράστιο κοινωνικό κόστος.
D.W.
Λονδίνο, Μαρία Καστρισιανάκη
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: