Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Προβληματισμός στη Βρετανία για το ευρώ

Δικαιωμένος απόλυτα θεωρείται από φίλους και αντιπάλους ο Γκόρντον Μπράουν επειδή ως υπουργός Οικονομίας το 2003 αντιτάχθηκε σθεναρά στην προοπτική ένταξης της Βρετανίας στη ζώνη του ευρώ.


Tο ντόμινο οικονομικών κρίσεων στην Ευρωζώνη και η αδυναμία επίλυσης τους έφερε στην επιφάνεια τα συστημικά προβλήματα της νομισματικής ένωσης, επισημαίνουν Βρετανοί οικονομικοί αναλυτές. 
Η Ιρλανδία και η Ελλάδα ήταν ένθερμοι οπαδοί της νομισματική ένωσης, για τους δικoύς τους παρεμφερείς λόγους. 
Τώρα όμως ανακαλύπτουν τη σκοτεινή πλευρά του ευρώ, υπογραμμίζει ο οικονομικός αναλυτής της Guardian (Γκάρντιαν) Λάρι Ελλιοτ.
Είναι γεγονός πάντως πως η παρούσα κρίση στην ευρωζώνη έχει επηρεάσει και την προεκλογική εκστρατεία στη Βρετανία. Το παραδοσιακό δίλημμα ‘μέσα ή έξω από την Ευρώπη’ έχει απαληφθεί. Εργατικοί, Συντηρητικοί και...
...οι παραδοσιακά φιλο-ευρωπαιστές Φιλελευθεροι ομονοούν πως τα επώδυνα μέτρα που επιβλήθηκαν στα πιο αδύναμα μέλη του ευρώ, αποδεικνύουν ουσιαστικά περίτρανα το πόσο σοφή ήταν η απόφαση του Γκόρντον Μπράουν να κρατήσει την Βρετανία έξω από αυτό. Εκτός του ότι αποδεικνύεται , πλέον, πως το ευρώ δεν είναι πανάκεια, ειδικά στην περίπτωση της Βρετανίας θα προκαλούσε τεράστια αστάθεια, υπογραμμίζει ο επικεφαλής οικονομικής στρατηγικής της Τράπεζας της Αγγλίας.
Οι δε άκαμπτες πολιτικές λιτότητας της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας αξιολογούνται από σοβαρούς οικονομικούς κύκλους στο Λονδίνο ως ‘συνταγές καταστροφής’.
 D.W.
Λονδίνο, Μαρία Καστρισιανάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: