Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

Για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο κοινού ομολόγου

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας άφησε να εννοηθεί ότι η Ε.Ε. δεν αποκλείει το ενδεχόμενο έκδοσης κοινού ομολόγου. Παράλληλα επαναλαμβάνει ότι η δημοσιονομική κρίση δεν πρόκειται να πλήξει το ευρώ
Με Γολγοθά παρομοιάζουν σχολιαστές τις επόμενες μέρες και εβδομάδες για τις χώρες με μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα, όπως είναι η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία. 
Ο μεγάλος φόβος και το μεγάλο στοίχημα είναι η ......διατήρηση της συνοχής στην ευρωζώνη .

Ανησυχία από G 7 και λήψη μέτρων από Θαπατέρο

Μέτρα για τη συγκράτηση του ελλείμματος παίρνει και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας ΘαπατέροΧθες ο πρωθυπουργός της Ισπανίας  Χοσέ Λουι Θαπατέρο, πρότεινε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις στον εργασιακό τομέα για την αντιμετώπιση των τεράστιων δημοσιονομικών ελλειμμάτων στη χώρα του. 
Στόχος του είναι η απλοποίηση της διαδικασίας πρόσληψης μισθωτών στις επιχειρήσεις και η επέκταση του μειωμένου ωραρίου για την καταπολέμηση της ανεργίας, που άγγιξε το 20%, και ιδιαίτερα στους νέους. Επιχειρηματίες και συνδικάτα έδειξαν πρόθυμοι για διάλογο, αν και προειδοποίησαν ότι η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 δεν θα διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις.
Τα προβλήματα στη ζώνη του ευρώ απασχολούν έντονα και τους υπουργούς Οικονομικών των G7, των 7 πλουσιότερων χωρών του κόσμου, που συνεδριάζουν στην πόλη Ικουαλίτ του Καναδά. Ο Καναδός οικοδεσπότης Τζιμ Φλάχερτυ είπε ότι η ομάδα των 8 ανησυχεί για τις εξελίξεις, με σημείο αναφοράς του την Ελλάδα. Σύμφωνα με δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλγφκανγκ Σόιμπλε, τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, αλλά και άλλων χωρών, δεν θα θέσουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα του κοινού νομίσματος.

Ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο στήριξης της Ελλάδας

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ ΣόιμπλεΣε ότι αφορά την Ελλάδα, ο κύριος Σόιμπλε ανέφερε επί λέξει πως η Αθήνα θα πρέπει να περάσει την εμπειρία, ότι όταν μια χώρα για μεγάλο διάστημα δεν τηρεί τους κανόνες, θα πρέπει να πληρώσει ένα μεγαλύτερο τίμημα.  
Σε σχέση με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης ο Βόλφγκανγι Σόιμπλε είπε ότι η Ε.Ε. θα παρακολουθήσει με ιδιαίτερη προσοχή την εφαρμογή του. 
Πολλές ερμηνείες πάντως επιδέχεται η απάντηση που έδωσε στην ερώτηση δημοσιογράφου, αν η Ευρωζώνη ετοιμάζεται να βοηθήσει από κοινού την Ελλάδα με την έκδοση π.χ. ομολόγου. Αν και στην αρχή αρνήθηκε να απαντήσει, στη συνέχεια πρόσθεσε με νόημα ότι πολλοί έξυπνοι άνθρωποι σκέπτονται για πολλά,  αφήνοντας να εννοηθεί ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά προς την κατεύθυνση στήριξης της Ελλάδας. 
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι στη πρόσφατη συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ με τον Γάλλο πρόεδρο Σαρκοζύ,  Γερμανία και Γαλλία συμφώνησαν σε 80 συγκεκριμένα σχέδια για μια νέα οικονομική στρατηγική στην Ε.Ε., που θα υποβάλουν στο έκτακτο συμβούλιο κορυφής των Βρυξελλών, στις 11 Φεβρουαρίου.
 D.W.
 Επιμέλεια Ειρήνη Αναστασοπούλου
Υπεύθ. Σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος

Δεν υπάρχουν σχόλια: