Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

Επενδυτικός νόμος με φόντο τον «Καλλικράτη»



Τρία κρίσιμα νομοσχέδια για την οικονομία προωθεί το αμέσως προσεχές διάστημα η κυβέρνηση. 
Μετά το φορολογικό και το μισθολογικό, έτοιμος είναι και ο νέος επενδυτικός νόμος που μαζί με το ΕΣΠΑ θα προσπαθήσουν να ζεστάνουν την αγορά με το ποσό των 5 δισ. ευρώ ή 2% του ΑΕΠ σε τομείς όπως η ενέργεια, η βιοτεχνολογία, ο τουρισμός, η καινοτομία, η εξαγωγική δραστηριότητα και η πράσινη ανάπτυξη.

Τα ποσοστά επιχορήγησης του νέου αναπτυξιακού, που κάποιες περιφέρειες θα ξεπερνούν ακόμη και το 60%, έρχονται να συμβαδίσουν με τις αλλαγές που φέρνει στη διοικητική δομή της χώρας η εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης».
Οι διατάξεις του ανανεωμένου επενδυτικού νόμου έχουν «ραφτεί» σύμφωνα με τις προδιαγραφές των 13 νέων περιφερειών που οραματίζεται το «Καλλικράτης».

Αναθέρμανση

Η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη έχει ολοκληρώσει με τις αλλαγές του νόμου, τις οποίες πρόκειται να παρουσιάσει στο πρώτο υπουργικό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί με την...
..επιστροφή του πρωθυπουργού από τις Ινδίες. Με το νέο αναπτυξιακό νόμο η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να «τρέξει» σε πρώτη φάση έργα που έχουν «σκαλώσει» από τον προηγούμενο νόμο.

Πρόκειται κυρίως για έργα«ουρές» ( σ.σ.: κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα), την πρόοδο των οποίων ανέκοψε η εκτεταμένη ταμειακή στενότητα.

Το οικονομικό επιτελείο θα προσπαθήσει να «ξεκολλήσει» αυτά τα έργα ζεσταίνοντας την τσέπη των επιχειρηματιών με το ποσό των 900 εκατ. ευρώ που αναμένουν ακόμη από το σκέλος της επιδότησης.

Το Υπουργείο Οικονομίας έχει καλύψει μέχρι στιγμής εκκρεμότητες καταβολής 200 με 250 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι τον Ιούνιο θα έχει καταβάλει το ποσό των 650 εκατ., που αντιστοιχεί στο υπόλοιπο κομμάτι των επενδυτικών έργων. Για το 2010 η Λούκα Κατσέλη θέτει υψηλούς στόχους στον τομέα της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων και δη στο 15% έναντι 3,5% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό για το 2009.

Σύμφωνα με ανώτερους υπηρεσιακούς παράγοντες, στην τόνωση της επιχειρηματικότητας θα συμβάλουν τα υψηλά ποσοστά επιδότησης που προβλέπει ο νέος νόμος και τα οποία είναι προσαρμοσμένα στη νέα αρχιτεκτονική δομή του σχεδίου «Καλλικράτης». Παράλληλα στο νέο νόμο προβλέπονται ισχυρές φορολογικές απαλλαγές για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας αλλά και σύνδεση των επιχορηγήσεων με την αύξηση της απασχόλησης και μείωση της ανεργίας.

Σε αντίθεση με τον προηγούμενο αναπτυξιακό, περιορίζεται το ποσοστό της επιδότησης στις εύρωστες περιοχές και αυξάνεται στις ασθενέστερες οικονομικά περιφέρειες. Του νέου αναπτυξιακού νόμου και του ΕΣΠΑ θα προηγηθεί το φορολογικό και το νομοσχέδιο με τις μισθολογικές ρυθμίσεις στο Δημόσιο, που θα παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

 Τι αλλάζει με την ενιαία κλίμακα φορολόγησης

ΣΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ η κυβέρνηση φαίνεται να καταλήγει στην υιοθέτηση ενιαίας κλίμακας για όλους τους πολίτες: μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες.

Με τη νέα κλίμακα ωφελούνται οι έχοντες ετήσιο εισόδημα κάτω από 30.000 ευρώ. Αντίθετα, όσοι έχουν εισοδήματα από περισσότερες πηγές ή αυτά φορολογούνταν αυτοτελώς, θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις άγριες διαθέσεις της Εφορίας. Και τούτο διότι ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής διατηρείται μεν στο 40%, αλλά θα επιβληθεί για το κλιμάκιο εισοδήματος άνω των 50.000, αντί των 75.000 ευρώ που ισχύει σήμερα.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου επέλεξε το συγκεκριμένο σχέδιο πρότασης αντί της αύξησης του ανώτατου συντελεστή από 45% σε 50%, προκειμένου να μην δοθεί έναυσμα για έξαρση της φοροδιαφυγής. Από την άλλη πλευρά, για τα εισοδήματα από 12.000 έως 18.000 ευρώ καθιερώνεται ένας χαμηλός συντελεστής 18%, αντί 25% που ισχύει σήμερα.

Έως και την τελευταία στιγμή πάντως δεν είχε εγκαταλειφθεί πλήρως η ιδέα και για πολύ χαμηλό συντελεστή 15%, στο κλιμάκιο εισοδήματος από 12.000 ευρώ έως 18.000 ευρώ. Για τα εισοδήματα από 15.000 - 30.000 ευρώ θα ισχύει και πάλι ο συντελεστής 25%, όπως και σήμερα.

Για το κλιμάκιο εισοδήματος από 30.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ θα εφαρμόζεται πλέον συντελεστής 35%, αντί για 25%. Στελέχη επί της οδού Νίκης επέμεναν μέχρι την τελευταία στιγμή να συρρικνωθεί ακόμα περισσότερο η κλίμακα, έτσι ώστε να καλύπτει μόνο τα εισοδήματα μέχρι και τα 40.000 ευρώ.

Η νέα φορολογική κλίμακα θα εφαρμοστεί για τα εισοδήματα του 2010 και με βάση αυτή θα υπολογιστεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2010 η παρακράτηση φόρου σε μισθούς και συντάξεις.

Σε ό,τι αφορά το αφορολόγητο όριο, παραμένει στα 12.000 ευρώ, και θα προσαυξάνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του φορολογουμένου (1.000 ευρώ για το πρώτο παιδί, 1.000 επιπλέον για το δεύτερο κ.ο.κ.).

Το νομοσχέδιο που θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου (σ.σ.: οριστικοποιείται μέσα στο σαββατοκύριακο) θα προβλέπει ακόμη την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και των φοροαπαλλαγών με εξαίρεση τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες.

Επίσης:

*Θα συνδεθεί το αφορολόγητο ποσό με τις αποδείξεις, οι οποίες θα εκπίπτουν στο σύνολό τους. Όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα τόσο περισσότερες θα είναι και οι αποδείξεις που θα πρέπει να προσκομίζει ο υπόχρεος. Θα αναγνωρίζεται το σύνολο των αποδείξεων πλην λογαριασμών ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ). Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται αποδείξεις από σούπερ μάρκετ, εστιατόρια, οπωροπωλεία, καφέ, εστιατόρια κ.λπ.

*Εξετάζεται η καθιέρωση παρακράτησης φόρου εισοδήματος και από ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές εταιρείες,

*Καθιερώνεται λογιστικό σύστημα φορολόγησης (τήρηση βιβλίων) για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες (εκμεταλλευτές ταξί, λιανοπωλητές, πωλητές λαϊκών αγορών, εκμεταλλευτές ενοικιαζόμενων δωματίων και κάμπινγκ).

*Καταργείται η αυτοπεραίωση, επιβάλλεται η χρήση ταμειακών μηχανών

* Διευρύνεται το σύστημα του ΦΠΑ στο σύνολο των επιτηδευματιών.

*Διατηρούνται αμετάβλητοι οι συντελεστές φορολόγησης των επιχειρήσεων. Τα Νομικά Πρόσωπα φορολογούνται σήμερα με συντελεστή 25%, ενώ με τον ίδιο συντελεστή φορολογούνται και τα κέρδη των τραπεζικών ομίλων, που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι χαμηλότερος έως και δέκα μονάδες. Οι τράπεζες που εντάχθηκαν σε επενδυτικούς νόμους ή αξιοποίησαν τα κίνητρα των συγχωνεύσεων που «έτρεχαν» επί υπουργίας Ν. Χριστοδουλάκη, απήλαυσαν γενναίες φοροαπαλλαγές τα τελευταία χρόνια.
   Του Μ. Χριστοδούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: