Με τίτλο «Εάν το ευρώ γίνει μαλακό νόμισμα» η εφημερίδα Bild αναφέρεται στις πιέσεις που δέχεται τον τελευταίο καιρό το ευρώ και τον ρόλο που παίζουν τα ελληνικά ελλείμματα.
Στο ερώτημα κατά πόσον επηρεάζει σοβαρά η επαπειλούμενη χρεοκοπία της Ελλάδας την σταθερότητα του κοινού νομίσματος ο Γερμανός οικονομολόγος απάντησε ότι «αυξάνονται οι πιέσεις στο ευρώ και η ΕΕ πρέπει τώρα να κάνει τα πάντα για να σταθεροποιήσει την Ελλάδα και το ευρώ. Κίνδυνος για το ευρώ θα προκύψει από την Ελλάδα, μόνον εάν μια πιθανή οικονομική βοήθεια της ΕΕ επαναληφθεί και για άλλες χώρες - μέλη της ...
...Ένωσης.
...Ένωσης.
Τότε το ευρώ κινδυνεύει να μετατραπεί σε μαλακό νόμισμα.»
Στο αγωνιώδες ερώτημα της Bild εάν είναι σωστό «να εμβάσουμε δισεκατομμύρια στους καταχρεωμένους Έλληνες» ο Γερμανός οικονομολόγος επισημαίνει ότι μια τέτοια οικονομική βοήθεια μπορεί να δοθεί υπό συγκεκριμένους όρους.
Δηλαδή «να είναι χρονικά περιορισμένη», να είναι μια «μεταβατική πίστωση» και «να συνδεθεί με σαφείς ρήτρες:
Οι Έλληνες πρέπει να κάνουν σκληρές περικοπές και μάλιστα με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να ελεγχθούν από όλους.»
Στην εύλογη απορία τι θα γίνει εάν και άλλες χώρες, όπως η Ισπανία και Πορτογαλία ζητήσουν την ίδια αντιμετώπιση, αφού έτσι δημιουργείται προηγούμενο, ο κ. Τόμας Μάγερ αποσαφηνίζει ότι πρέπει «η οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα να συνιστά μια μοναδική εξαίρεση, διαφορετικά κινδυνεύει η ΟΝΕ.»
Και αυτό διότι «θα ήταν μοιραίο το μήνυμα ότι στο τέλος πλήρωναν τα πάντα οι φορολογούμενοι. Τότε καμία χώρα δεν θα έκανε περικοπές, ούτε θα διαχειριζόταν με φειδώ τα οικονομικά της.
Το ότι οι επώδυνες περικοπές βοηθούν, το αποδεικνύει αυτή τη στιγμή η Ιρλανδία.»
Ο επικεφαλής του επιτελείου οικονομολόγων της Deutsche Bank υπογραμμίζει τέλος: «Εάν οι Έλληνες ακολουθήσουν με τη βοήθεια της ΕΕ το παράδειγμα της Ιρλανδίας, τότε είμαι αισιόδοξος για την πορεία του ευρώ.»
D.W.
Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου