Στο ίδιο πάνελ συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας και προεδρεύων στην ΕΕ Μιγκέλ Μορατίνο καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.
Μιλώντας στους 300 και πλέον συνέδρους της 46ης Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο κ. Ιβανόφ επέκρινε την Ελλάδα τόσο για το βέτο στη σύνοδο του Βουκουρεστίου για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, όσο και για το μπλοκάρισμα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ τον περασμένο...
...Δεκέμβριο.Ο κ. Ιβανόφ επικαλέστηκε δήλωση του προέδρου Κάρολου Παπούλια ότι θα πρέπει να αναζητηθεί μία λύση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, σημειώνοντας ότι συμφωνεί «απόλυτα» μαζί του. «Θέλουμε μία λύση που να στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο και σε διεθνείς αρχές, μία λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, χωρίς νικητές και ηττημένους».
Αναμένει βήματα από την Αθήνα
Ο πρόεδρος της ΠΓΜΔ επανέλαβε ότι η Ελλάδα με το βέτο στο ΝΑΤΟ παραβίασε την ενδιάμεση συμφωνία του 1995 και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα ήρθε το «δεύτερο μπλόκο» στην ΕΕ, που δεν αποτελούν συνεισφορά στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και ευημερία. Σημείωσε ότι αναμένει «την ανάληψη συγκεκριμένων βημάτων από την ελληνική πλευρά, τα οποία να επιβεβαιώνουν την αφοσίωση της Ελλάδας στην Ατζέντα 2014».
Απάντηση ουσιαστικά δεν υπήρξε, πλην μιας σύντομης παρέμβασης του ενός λεπτού από τον πρέσβη της Ελλάδας κ. Κριεκούκη, καθώς δεν συμμετείχε στη φετινή Διάσκεψη του Μονάχου απεσταλμένος της κυβέρνησης από την Αθήνα.
Το όραμα του Νταβούτογλου
Στο πάνελ του Σαββάτου για τη Μέση Ανατολή ένας εκ των τριών εισηγητών ήταν ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου ανέπτυξε την πρότασή του, το «όραμα», όπως χαρακτηριστικά είπε για τη Μέση Ανατολή. Υπογράμμισε την ανάγκη να αλλάξει η εικόνα της περιοχής με μία στρατηγική που βασίζεται σε τέσσερις βασικές αρχές:
1. Ασφάλειας για όλους. Η ασφάλεια είναι «αδιαίρετη, για το ισραηλινό παιδί και το παλαιστινιακό παιδί», και προς τούτο απαιτείται σαφής οριοθέτηση των συνόρων όλων των κρατών, συμπεριλαμβανομένων της Συρίας και τού Ισραήλ αλλά και τού παλαιστινιακού κράτους. Τόνισε δε ότι στην περιοχή «δεν χρειαζόμαστε χώρες με πυρηνικά όπλα».
2. Ενίσχυση του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των κρατών για να εδραιωθεί η εμπιστοσύνη και η συνεργασία.
3. Ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας για τη σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των κρατών και την ευόδωση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.
4. Σεβασμός στην πολιτισμική ιδιαιτερότητα και πολιτισμική συνύπαρξη όλων στην περιοχή, μέχρι την κατάργηση της βίζας στις χώρες της περιοχής.
Ο κ. Νταβούτογλου δεν έκανε καμία αναφορά στα ελληνοτουρκικά ή το κυπριακό. Εστίασε αποκλειστικά στο ρόλο της Τουρκίας ως περιφερειακής δύναμης στην ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
D.W.
Γιώργος Παππάς
Υπεύθ. Σύνταξης: Σταμάτης Ασημένιος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου