Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

ΕΤΕ-ρία” κερδοσκόπων;

xaaΣε ανάλυση μου την 1η Οκτωβρίου είχα υποστηρίξει πως ήταν, πλέον, ώρα για κατοχύρωση κερδών, για μειωμένες χρηματιστηριακές προσδοκίες για τους επόμενους 6 μήνες και για υιοθέτηση αμυντικής στρατηγικής.  
Στα τέλη Οκτωβρίου έγραψα πως ενώ οι διεθνείς αγορές θα συντηρούσαν τα κέρδη τους μέχρι το τέλος του έτους, με το έξυπνο χρήμα να παρεμβαίνει αρκετά στον Dow Jones, ώστε να διατηρηθεί μία μικρή ανοδική δυναμική, στο ΧΑ η κατάσταση θα ήταν πολύ διαφορετική καθώς οι τράπεζες θα προκαλούσαν μεγάλη βλάβη, ακολουθώντας πτωτική πορεία και παρασύροντας το ΓΔ χαμηλότερα.
 Στη συνέχεια αναφέρθηκα εκτεταμένα στο πρόβλημα της σύνθεσης του...
...ΓΔ και ειδικότερα στην εντυπωσιακά μεγάλη βαρύτητα που έχει σε αυτόν η μετοχή της ΕΤΕ, υποστηρίζοντας πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα έπρεπε να εξετάσει άμεσα το θέμα και να προβεί σε διορθωτικές αλλαγές, μοιράζοντας καλύτερα τα ποσοστά της συμμετοχής των μεγάλων εταιριών στο ΓΔ, ώστε να εμποδίσει κερδοσκοπικά παιχνίδια τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε βύθιση του ΧΑ.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η σύνθεση του ΓΔ και η βαρύτητα της ΕΤΕ σε αυτόν παρέμειναν ως είχαν και το αποτέλεσμα, δυστυχώς, ήταν αυτό που φοβόμουν: η ΕΤΕ ‘κατεδαφίστηκε’, οι υπόλοιπες τράπεζες ακολούθησαν και το ΧΑ συνετρίβη. Σας θυμίζω, όμως, ότι από την ώρα που ξέσπασε η κρίση, τόσο ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, όσο και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση (πριν και μετά τις εκλογές του 2009), διαβεβαίωναν  ότι οι ελληνικές τράπεζες ήταν δυνατές και θα παρέμεναν αλώβητες, καθώς είχαν άρτια μικροοικονομικά μεγέθη και άψογα θεμελιώδη στοιχεία, ενώ σε καμία περίπτωση δεν είχαν εκτεθεί στους χρηματοπιστωτικούς κινδύνους που οδήγησαν σε σοβαρά προβλήματα τράπεζες του εξωτερικού.

Και όμως, οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια του 2008 ενώ είναι οι μόνες μεταξύ 82 χρηματιστηρίων που έχουν καταρρεύσει και στο 2009, χάνοντας περισσότερο από το 50% της αξίας τους από τις 15 Οκτωβρίου μέχρι σήμερα.

Καταλύτης και οδηγός της πτώσης η μετοχή της ΕΤΕ, η οποία μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου είχε, ήδη, χάσει το 40% της αξίας της, καταγράφοντας, με μικρή διαφορά από τις πρώτες δύο, την 3η χειρότερη απόδοση μεταξύ των μετοχών τραπεζών του ΧΑ.




Στο διάστημα από τις 15 Οκτωβρίου μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου η ΕΤΕ έχασε 12,39% περισσότερο απ’ ότι ο ΓΔ, και καθώς η συμμετοχή της σε αυτόν είναι μεγαλύτερη από 13%, αυτό συνεπάγεται πως τον πίεζε έντονα χαμηλότερα και τον οδηγούσε προς την κατάρρευση.




Από την αρχή της πτώσης μέχρι σήμερα η ΕΤΕ έχει χάσει 16% περισσότερο από το ΓΔ με τις απώλειες της να φτάνουν το 53,58%. Το πρόβλημα με τη συγκεκριμένη μετοχή είναι ότι επηρεάζει το ελληνικό χρηματιστήριο σε τεράστιο βαθμό και αν υπάρχει έστω και μία περίπτωση στις 100 να μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο χειραγώγησης και κερδοσκοπικών παιχνιδιών τότε υπάρχει μία βόμβα στα θεμέλια του ελληνικού χρηματιστηρίου, καθώς δε μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι αυτό κινείται ‘ελεύθερα’.

Υποπτεύομαι πως από τα μέχρι τώρα άρθρα μου γι’ αυτό το θέμα, έχει γίνει αντιληπτό πως δεν είμαι πεπεισμένος πως η ΕΤΕ είναι απόλυτα ελεύθερη από εξωτερικές παρεμβάσεις. Στο επερχόμενο σεμινάριο μου στην Αθήνα, στις 28/02, θα παρουσιάσω για πρώτη φορά τα στοιχεία που με κάνουν να έχω αυτές τις αμφιβολίες και θα αφήσω στην διακριτική ευχέρεια των συμμετεχόντων να αποφασίσουν αν πιστεύουν ότι η τρέχουσα πτώση της ΕΤΕ είναι κατάρρευση προερχόμενη από τη ‘δίκαιη’ και ελεύθερη εφαρμογή των κανόνων προσφοράς και ζήτησης στην αγορά μετοχών, ή αποτέλεσμα κερδοσκοπικής χειραγώγησης.

Πάνος Παναγιώτου - Διευθυντής ΕΚΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: