Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

"Παραινέσεις καθημερινότητας"

ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ



(Δώδεκα οδηγίες προς τον εαυτό μου)



1. Όταν σε εστιατόριο, ταβέρνα, κατάστημα λιανικής, κ.λπ., σου φερθούν με αγένεια, σήκω να φύγεις και πες τους γιατί φεύγεις.



2. Όταν προσβάλλεται η νοημοσύνη σου ή νοιώθεις ότι χειραγωγείσαι από τηλεοπτικά παράθυρα ή προσβάλλεται η αισθητική σου από χυδαία τηλεοπτικά προγράμματα, άλλαξε κανάλι.



3. ‘Οταν η τιμή της βενζίνης στην αντλία κραυγάζει αισχροκέρδεια, φύγε επιδεικτικά και πήγαινε σε άλλο πρατήριο.



4. Αν συναντήσεις αγένεια, αναλγησία προκλητική στάση σε δημόσιες υπηρεσίες, μην ανεχθείς τέτοιες συμπεριφορές. Διαμαρτυρήσου επί τόπου, αμφισβήτησε, υπενθύμησε ότι εσύ πληρώνεις τον μισθό τους και ανάφερε το περιστατικό (εγγράφως αν χρειασθεί) σε ανώτερη αρχή ή και στον τύπο.



5. Μην δεχθείς εκβιασμό από.. υπάλληλο πολεοδομίας, εφοριακό ή δασικό υπάλληλο για χρηματισμό του. Κατάγγειλέ τον βοηθώντας τις αρχές να τον «πιάσουν στα πράσσα».



6. Μην ζητάς άδικη ή παράνομη δική σου διακριτική μεταχείρηση που συνήθως αποβαίνει εις βάρος των συμπολιτών σου.



7. Μην δεχτείς να πληρώσεις καφέ προς τέσσερα και πλέον ευρώ (έναν καφέ που δεν στοιχίζει παραπάνω από 20 πες 30 λεπτά για να παραχθεί). Ενισχύεις την αισχροκέρδεια και βλάπτεις τον τουρισμό. Μποϋκόταρε τα καφενεία και τις καφετέριες με αυτή την πρακτική. Πήγαινε εκεί που χρεώνουν από 50 λεπτά έως δύο το πολύ ευρώ ή πιες τον στο σπίτι σου.



8. Μην εμπιστεύεσαι και μην ψηφίζεις πολιτικό που διάγει ζωή χλιδής. Διερωτήσου που τα βρήκε.



9. Σύγκρινε τις τιμές των προϊόντων στο σουπερμάρκετ. Προτίμησε το φθηνότερο με τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά.



10. Όταν δεις μπλοκαρισμένη την πρόσβαση των πεζών στο πεζοδρόμιο, ιδιαίτερα των τυφλών, από αυτοκίνητα, μηχανάκια ή άλλα εμπόδια, τηλεφώνησε στην Τροχαία ή τη Δημοτική Αστυνομία και μη δεχτείς εξηγήσεις του τύπου «Δεν μπορούμε τώρα, έχουμε άλλη δουλειά». Επίμεινε και, αν χρειαστεί, απευθύνσου στην ανωτέρα αρχή.



11. Ζήτησε (απαίτησε) να εκδοθεί νόμιμη απόδειξη για ό,τι αγοράζεις. Το αντίθετο είναι Φοροδιαφυγή αλλά και αποφυγή καταβολής Φ.Π.Α. που αποτελεί ποινικό αδίκημα (υπεξαίρεση) στο οποίο είσαι συνεργός. Το χειρότερο: Το έλλειμμα θα κληθούν να καλύψουν οι συμπολίτες σου και αυτό είναι άδικο.



12. Μην ολισθαίνεις σε προσωπικές συμπεριφορές αντίθετες με το πνεύμα αυτών των παραινέσεων γιατί έτσι υπονομεύεις την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα της όποιας παρέμβασής σου.



Μου το έστειλε ο φίλος μου Νίκος Σκουλάς, (πρώην Υπουργός) τώρα Πρόεδρος του MINOAN COLLEGE της Κρήτης αλλά πιστεύω ότι οφείλω να το μοιραστώ με τους φίλους και τις φίλες μου bloggers
Γιώργος Πιπερόπουλος
Καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: