Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

Κοινό μέτωπο Ελλάδας - Ιταλίας - Ισπανίας για τη λαθρομετανάστευση.

Τη συμμαχία Ελλάδας-Ιταλίας-Ισπανίας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, σηματοδοτεί η κρίσιμη εβδομάδα ευρωπαϊκών επαφών, που ξεκινά από σήμερα για τον Κώστα Καραμανλή.
Ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται αύριο στη Μαδρίτη και την Τετάρτη στη Ρώμη, προκειμένου να συζητήσει με τους ομολόγους του Χοσέ Λουίς Θαπατέρο και Σίλβιο Μπερλουσκόνι την ανάληψη κοινών δράσεων των τριών μεσογειακών χωρών για τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων, την επίλυση του θέματος της επανεισδοχής και τη δίκαιη κατανομή του οικονομικού κόστους του πανευρωπαϊκού προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης.
Ο κ. Καραμανλής, αύριο, στην Ισπανία, θα συναντηθεί με τον κ. Θαπατέρο και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Ραχόι και θα επιστρέψει στην Αθήνα το ίδιο βράδυ, για να αναχωρήσει ξανά την Τετάρτη για την Ιταλία.
Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύσει στη Ρώμη η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ στη Μαδρίτη ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης.
Στην πρώτη θέση της ατζέντας των διμερών επαφών του κ. Καραμανλή με τους ηγέτες της Ισπανίας και της Ιταλίας βρίσκεται φυσικά η εφαρμογή των αποφάσεων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.
Η Αθήνα θα προτείνει στη Μαδρίτη και τη Ρώμη να υπάρξουν κοινές περιπολίες των τριών χωρών στη Μεσόγειο και το Αιγαίο, στο πλαίσιο της Frontex.
Ο κ. Καραμανλής στις συναντήσεις του σε Ισπανία και Ιταλία θα επισημάνει βεβαίως και την ανάγκη η Τουρκία να εφαρμόσει αφενός τη συμφωνία επανεισδοχής του 2001 και να υπογράψει νέα συμφωνία με την ενωμένη Ευρώπη.
Υπενθυμίζεται ότι η Ιταλία αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα με τη Λιβύη κι επομένως ο Μπερλουσκόνι αποτελεί σε αυτό το θέμα έναν ισχυρό σύμμαχο της Ελλάδας.
Η χώρα μας έχει επίσης ήδη ζητήσει, με επιστολή του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου, από τον αρμόδιο επιτρόπο Ζακ Μπαρό τη δημιουργία ειδικού κοινοτικού ταμείου για την οικονομική ενίσχυση των χωρών που δέχονται ισχυρά μεταναστευτικά ρεύματα και συγκεκριμένα για τη χρηματοδότηση των νέων Κέντρων Φιλοξενίας Παράνομων Μεταναστών.
Και το οικονομικό ζήτημα λοιπόν θα τεθεί στις συναντήσεις του κ. Καραμανλή, ο οποίος με τον κ. Μπερλουσκόνι θα συζητήσει επίσης το ενεργειακό και ειδικότερα την πορεία του αγωγού φυσικού αερίου Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: