Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

"Πράσινο φως" απο την Κομισιόν στην Ελλάδα, για Κρατικές ενισχύσεις!


Το "πράσινο φως" έδωσε η Κομισιόν στη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων μέχρι τα τέλη του 2010, ύψους ως και 500.000 ευρώ στις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας λόγω της οικονομικής κρίσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το μέτρο βάσει των διατάξεων περί κρατικών ενισχύσεων της συνθήκης ΕΚ.

Οι διευκολύνσεις θα ισχύουν μόνο για τις επιχειρήσεις που δεν είχαν αντιμετωπίσει προβλήματα ρευστότητας πριν από την 1η Ιουλίου 2008.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για το τρίτο μέτρο που εγκρίνεται για την Ελλάδα "λόγω της σοβαρής διαταραχής της οικονομίας της".
Τα δύο προηγούμενα ήταν το προσωρινό καθεστώς που προβλέπει την παροχή επιδοτούμενων κρατικών εγγυήσεων και ένα προσωρινό καθεστώς που επιτρέπει τη χορήγηση ενισχύσεων σε επιχειρήσεις υπό τη μορφή μειωμένων επιτοκίων.


Το καθεστώς αυτό εντάσσεται στο προσωρινό πλαίσιο που έχει θεσπίσει η Κομισιόν για την "χαλαρή" χορήγηση κρατικών ενισχύσεων.
Ως νομική βάση η Κομισιόν επικαλείται το άρθρο 87 της Συνθήκης παρ. 3 που επιτρέπει τη χορήγηση ενισχύσεων με σκοπό "την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους-μέλους…" "… χωρίς όμως να προκαλέσει αθέμιτες στρεβλώσεις του ανταγωνισμού", όπως εξήγησε η αρμόδια επίτροπος Νέλι Κρους.
Οι εν λόγω κρατικές ενισχύσεις θα έχουν μεταξύ άλλων τη μορφή μη επιστρεπτέων επιχορηγήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: