Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Η Ιταλία στο πλευρό της Ελλάδας

Κοινό μέτωπο για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης συμφώνησαν κατά τη συνάντησή τους στη Ρώμη ο πρωθυπουργός και ο Ιταλός ομόλογός του, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Σε δηλώσεις τους οι κ. Καραμανλής και Μπερλουσκόνι ανέφεραν ότι κύριο σημείο των συζητήσεων ήταν η προώθηση των συμφωνιών επανεισδοχής με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών και η ενίσχυση του οργανισμού της Frontex για τη φύλαξη των συνόρων.
"Οι δυο χώρες μας συνεργάζονται ήδη στενά και τα σημεία που μας ενδιαφέρουν πετύχαμε να ενταχθούν και στις παραγράφους της τελευταίας ευρωπαϊκής Συνόδου", δήλωσε ο πρωθυπουργός, και υπογράμμισε ότι "η ΕΕ θα πρέπει να δραστηριοποιηθεί για την επίλυση των κοινών προβλημάτων των δυο χωρών", με αναφορά στη λαθρομετανάστευση.

Ο Ιταλός ηγέτης από την πλευρά του επέμεινε ότι θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι δραστηριότητες, ώστε η ΕΕ να είναι το κύριο σημείο αναφοράς και ανάληψης δραστηριοτήτων για τις συμφωνίες επανεισδοχής με τις χώρες της Αφρικής.

Και οι δύο πρωθυπουργοί τόνισαν το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων και αναφέρθηκαν στους τομείς όπου υπάρχει συναντίληψη και κοινή αντιμετώπιση προβλημάτων. Μεταξύ αυτών οι τομείς της ενέργειας, της αύξησης των εμπορικών συναλλαγών αλλά και της συνεργασίας στον τουριστικό τομέα όσον αφορά την αύξηση του τουρισμού από Ανατολική Ευρώπη και Ασία.

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στην προώθηση δύο σημαντικών έργων - του αγωγού South Stream και στον τουρκο-ελληνο-ιταλικού αγωγού φυσικού αερίου - την υλοποίηση του οποίου, αναλαμβάνουν εταιρείες από την Ιταλία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, τα ζητήματα της εγκληματικότητας και της παράνομης μετανάστευσης βρέθηκαν και στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών με εκπροσώπους των κομμάτων.

Κατά τη συνάντηση ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης παρουσίασε το σχέδιο της κυβέρνησης για τη δημιουργία του Εθνικού Συμβουλίου Εσωτερικής Ασφάλειας, ενός συμβουλευτικού οργάνου σε θέματα εγκληματικότητας, λαθρομετανάστευσης και γενικώς δημόσιας τάξης -εκτός της τρομοκρατίας - που θα υπάγεται στον εκάστοτε υπουργό. Επιφυλάξεις για το συγκεκριμένο όργανο εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: