Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

Επιδοτήσεις για επισκευές σε παλαιά κτίρια!

Θέμα ημερών αποτελεί η ανακοίνωση από πλευράς του υπουργείου ανάπτυξης ενός ακόμη προγράμματος επιδότησης για την εξοικονόμηση ενέργειας.
Το θέμα αυτό το είχαμε γράψει εδώ, με πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και επισκεψημότητα από τους αναγνώστες μας!


Μετά το εξαιρετικά επιτυχημένο πρόγραμμα για τα κλιματιστικά, το πρόγραμμα "Εξοικονομώ" για τους ΟΤΑ, την «πράσινη» επιχείρηση και τις «πράσινες» υποδομές, έρχεται ένα ακόμη πρόγραμμα το οποίο θα ενισχύσει επισκευαστικές εργασίες σε παλαιά κτίρια, που θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης του κτιρίου.


Το συνολικό ύψος της δημόσιας δαπάνης θα φτάσει τα 400 εκατ. ευρώ, ενώ «οδηγός» για το νέο πρόγραμμα ως προς τις διαδικασίες, θα είναι το πρόγραμμα για τα κλιματιστικά. Δηλαδή στόχος του ΥΠΑΝ είναι ο ενδιαφερόμενος να έχει την ελάχιστη γραφειοκρατική επιβάρυνση. Επιλέξιμα για να ενταχθούν στο πρόγραμμα θα είναι κτίρια που έχουν κατασκευαστεί προ του 1983 και οι δαπάνες που θα χρηματοδοτηθούν είναι τοποθέτηση κουφωμάτων, αντικατάσταση καυστήρων, μονώσεις, βαφές ενώ εξετάζεται η πιθανότητα να χρηματοδοτηθεί και η εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα. Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο να τεθεί εισοδηματικό «πλαφόν» στις 25 χιλ. ευρώ ή εναλλακτικά να υπάρξει πλαφόν στην αντικειμενική αξία του ακινήτου. Το ύψος της επιδότησης θα κυμαίνεται από 30 έως 50%, ανάλογα με το είδος των έργων ενώ το υπόλοιπο ποσό θα μπορεί να καλυφθεί με δανεισμό.



Σύμφωνα με την «έρευνα» που έχει κάνει μέχρι στιγμής το ΥΠΑΝ τα κτίρια που κατασκευάστηκαν προ του 1983 αντιστοιχούν στο 80% των κτιρίων της επικράτειας, ενώ ήδη έχουν γίνει επαφές με φορείς της αγοράς, τις τράπεζες αλλά και εκπροσώπους των ιδιοκτητών, ώστε το πρόγραμμα να διαμορφωθεί με ελκυστικούς όρους.


Ειδικότερα, οι παρεμβάσεις που θα χρηματοδοτηθούν είναι μεταξύ άλλων: τοποθέτηση μονώσεων, τοποθέτηση κουφωμάτων υψηλής ενεργειακής απόδοσης, αντικατάσταση καυστήρων – λεβήτων με συστήματα υψηλής απόδοσης, βάψιμο των κτιρίων με ανακλαστικά χρώματα.



Εκτιμάται ότι από τις παρεμβάσεις αυτές, μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης της τάξης του 20 έως 25% για τον οικιακό τομέα. Βάσει των στοιχείων του ΥΠΑΝ στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 3,5 εκατ. κτίρια , τα οποία ευθύνονται περίπου για το 40% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας της χώρας Το κόστος των παρεμβάσεων εκτιμάται ότι μπορεί να κυμανθεί – ανάλογα με τις εργασίες – από 800 έως 25.000 στις μονοκατοικίες και από 1000 έως 8000 ανά διαμέρισμα σε πολυκατοικίες. Τα ενδεικτικά κόστη σύμφωνα με τον τιμοκατάλογο που έχει καταρτίσει το ΥΠΑΝ είναι 40 €/ τετραγωνικό μέτρο για την εξωτερική θερμομόνωση, 160 έως 200 €/ τ.μ. για την αντικατάσταση των κουφωμάτων και 1000 έως 2500 € για την αντικατάσταση καυστήρα/ λέβητα.



Από τις μέχρι τώρα επαφές που έχουν γίνει, διαπιστώνεται ενδιαφέρον από όλους του εμπλεκόμενους για συμμετοχή στο πρόγραμμα. Μάλιστα από πλευράς τραπεζών σχεδιάζονται σχετικά προγράμματα, ακόμη και για το 100% της ίδιας συμμετοχής. Όσο για τις επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ως πάροχοι υπηρεσιών ή ως επισκευαστές, θα πρέπει να αποδεχθούν συγκεκριμένο κοστολόγιο των εργασιών αλλά και ορισμένες προδιαγραφές, που έχουν συμφωνηθεί στις συζητήσεις με επαγγελματικούς φορείς.


Σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής του προγράμματος στην πράξη, προκειμένου να μην υπάρξουν γραφειοκρατικά προβλήματα σύμφωνα με το ΥΠΑΝ δεν θα απαιτείται πολεοδομική άδεια, αλλά θα επιχειρηθεί η διαδικασία να είναι απλή. Εξετάζεται για παράδειγμα ο διαχειριστής μιας πολυκατοικίας, έχοντας πάρει πρώτα την σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των 2/3 των ιδιοκτητών, καθώς επίσης και προσφορές τεχνικών εταιρειών για τις εργασίες που πρόκειται να γίνουν στο κτίριο, να απευθύνεται στο κοντινότερο ΚΕΠ και να εγγράφεται στο πρόγραμμα.



Οι επίσημες ανακοινώσεις του προγράμματος αναμένονται εντός των ημερών, ωστόσο αυτό αναμένεται να ξεκινήσει να τρέχει το φθινόπωρο, καθώς αναμένεται μια σειρά από αποφάσεις που αφορούν στην εξαίρεση από την υποχρέωση έκδοσης οικοδομικής άδειας, έκδοσης αριθμού ΙΚΑ κλπ.


Ενδεικτικές επιδοτούμενες επεμβάσεις για κτίρια



• Τοποθέτηση κουφωμάτων με διπλά τζάμια (160 έως 200 €/τμ)
• Θερμομόνωση τοιχωμάτων, ταράτσας και πυλωτής (40 €/τμ)
• Αντικατάσταση καυστήρα ή λέβητα (1000 έως 2000 € για μονοκατοικία, 2500€ για πολυκατοικία)


Δεν υπάρχουν σχόλια: