Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

Ο φάκελος κλείνει, ο Χριστοφοράκος έρχεται

Συμπληρωματικά στοιχεία για την αιτούμενη παράδοση, του Μιχάλη Χριστοφοράκου στις ελληνικές Αρχές, έφτασαν με την ένδειξη «κατεπείγον» στη Γενική Εισαγγελία του Μονάχου προερχόμενα από την Αθήνα.

Μια δέσμη εγγράφων που συμπληρώνουν τα στοιχεία για την αιτούμενη παράδοσή του από τις γερμανικές στις ελληνικές Αρχές, έφθασε χθες με την ένδειξη «κατεπείγον» στη Γενική Εισαγγελία του Μονάχου.

«Τώρα ο φάκελος είναι πλήρης» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Εισαγγελίας κ. Αλφονς Ομπερμάγερ . «Θα τον διαβιβάσουμε αμέσως στο δικαστήριο Εφετών».
Το τελευταίο, πρόσθεσε, θα αποφασίσει σε διάστημα μιας έως τριών εβδομάδων για το αν θα γίνει ή όχι η παράδοση.

Ακροαματική διαδικασία δεν θα υπάρξει- η απόφαση θα έχει τη μορφή βουλεύματος. Στο μοιραίο «γράμμα από την Αθήνα» επαναλαμβάνονται και γραπτώς δύο προφορικές διαβεβαιώσεις των ελλήνων εισαγγελέων:

πρώτον, το αδίκημα της δωροδοκίας σε σχέση με τον ΟΤΕ δεν έχει παραγραφεί (σ.σ.: κάτι που ισχυρίζονται οι γερμανοί συνήγοροί του), επομένως δεν υπάρχει πρόσκομμα για την παράδοσή του στην Ελλάδα•

δεύτερον, σε περίπτωση δίκης και καταδίκης του από ελληνικά δικαστήρια, θα μπορέσει να εκτίσει την ποινή του (όπως έχει το δικαίωμα ως γερμανός υπήκοος) στη Γερμανία.

Ακροαματική διαδικασία δε θα υπάρξει, καθώς η απόφαση θα έχει τη μορφή βουλεύματος.
Στα έγγραφα που εστάλησαν από την Αθήνα επαναλαμβάνονται και γραπτώς δύο προφορικές διαβεβαιώσεις των Ελλήνων εισαγγελέων:
- Το αδίκημα της δωροδοκίας σε σχέση με τον ΟΤΕ δεν έχει παραγραφεί, επομένως δεν υπάρχει πρόσκομμα για την παράδοσή του στην Ελλάδα.

Το τι θα αποφασίσουν οι γερμανοί εφέτες παραμένει βέβαια ανοιχτό θέμα. Οι συνήγοροι του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Siemens Ηellas δεν αποκλείουν όμως τη δυνατότητα το βούλευμα να είναι αρνητικό για αυτόν.
Σε τέτοια περίπτωση, η νίκη των ελληνικών Αρχών θα είναι «πύρρειος», εκτιμά ο εκ των συνηγόρων του κ. Ντάνιελ Πέτερ. «Ακόμη και αν τον καταδικάσουν, θα πρέπει αμέσως μετά να τον παραδώσουν στη Γερμανία, όπου θα εκτίσει την ποινή του με “γερμανικούς” όρους, δηλαδή σε πολύ πιο ήπια μορφή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: