Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

Κάθαρση παντού!


Η επιτυχία των Αρχών με τη σύλληψη των απαγωγέων του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου είναι αναμφισβήτητα μεγάλη. Δείχνει ότι αν υπάρχει θέληση μπορούν οι κρατικοί μηχανισμοί να λειτουργήσουν. Η εξέλιξη της υπόθεσης, όπως τη γνωρίζουμε μέσα από τις συνομιλίες των μελών της συμμορίας, δείχνει, επίσης, ότι το ζητούμενο σε αυτή τη χώρα είναι το χτύπημα της διαφθοράς σε όλο τον κρατικό μηχανισμό. Να κλείσουν, δηλαδή, τα shops in the shop που λειτουργούν σε κάθε δημόσια υπηρεσία.

Οι Βλαστοί, οι τοκογλύφοι, οι νονοί της νύκτας, ο υπόκοσμος, θα συνεχίσουν να υπάρχουν κάτω από τις οποιεσδήποτε συνθήκες. Το θέμα είναι το πόσο εκτεταμένη θα είναι η δράση τους, πόσο μακριά θα φτάνει η σκιά των άνομων πράξεών τους. Η εγκληματικότητα στην Ελλάδα έχει τα τελευταία χρόνια γιγαντωθεί επειδή ο δημόσιος τομέας έχει διαφθαρεί πλήρως και συναλλάσσεται με το οργανωμένο έγκλημα.

Είναι κοινό μυστικό: Στις δημόσιες υπηρεσίες λειτουργούν shops in the shop, όπως στα μεγάλα πολυκαταστήματα. Στις φυλακές ενοικιάζονται κινητά τηλέφωνα έναντι 1.000 και 2.000 ευρώ τον μήνα και ποιος ξέρει τι άλλο. Στις εφορίες, στις πολεοδομίες, στους δήμους, παντού γίνεται χαμός. Τα έχουμε πει χιλιάδες φορές, δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνουμε τα ίδια πράγματα.

Η υπόθεση Βλαστού, όμως, μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για να αρχίσει κάτι να αλλάζει. Να μπει το μαχαίρι αυτή τη φορά ως το κόκαλο και ας πονέσουν όσοι πονέσουν. Μόνο αν πάνε φυλακή οι επίορκοι θα αρχίσουν να φοβούνται όσοι έχουν στήσει τις προσωπικές τους επιχειρήσεις μέσα στο δημόσιο τομέα.

Μέχρι χτες βρίζαμε την αστυνομία ως «άχρηστη». Απέδειξε ότι δεν είναι. Όχι μόνο έπιασε τους απαγωγείς, αλλά η εικόνα της αστυνόμευσης των τελευταίων εβδομάδων έχει βελτιωθεί. Η αστυνομία, λοιπόν, μας έδειξε ότι όταν θέλει μπορεί. Ότι είναι επιλογή τους αν θα παράγουν αυτό το αποτέλεσμα ή κάποιο άλλο. Και το εντυπωσιακό είναι ότι μπόρεσαν και απομόνωσαν τους επίορκους αστυνομικούς, τους συνεργάτες των μαφιόζων, και έφτασαν τελικά σε ένα καλό αποτέλεσμα.

Φανταζόμαστε ότι ομοίως υπάρχουν και σε άλλες υπηρεσίες υγιείς δυνάμεις, ικανές να περιθωριοποιήσουν τους επίορκους και να προσφέρουν στη χώρα αυτό που πραγματικά της αξίζει. Μόνο που τα πράγματα δεν μπορούν να εξελιχτούν από μόνα τους. Χρειάζεται πολιτική βούληση, χρειάζεται η αρωγή της Πολιτείας σε όσους θελήσουν να ανατρέψουν το σημερινό σάπιο καθεστώς...

Διαβάζουμε ότι η υπόθεση Παναγόπουλου γίνεται μπούμερανγκ για την κυβέρνηση. Αστειότητες! Διαβάζουμε επίσης ότι υπάρχει θέμα επειδή οι αποκαλύψεις έγιναν μέσω υποκλοπών. Δεν έχουμε παρά να συστήσουμε σε αυτούς τους ευαίσθητους συμπολίτες μας να ζήσουν με τις τύψεις τους...

Θανάσης Μαυρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: