Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Ρεκόρ με νέες παραγγελίες χωρίς μεσάζοντα - Και οι κτηνοτρόφοι για τον "Πασχαλινό οβελία"!

Η ανταπόκριση των πολιτών στο κάλεσμα του Δήμου Παλλήνης να αγοράσουν πατάτες προς 28 λεπτά το κιλό από το Νευροκόπι ξεπέρασε κάθε προηγούμενο

Ομάδες πολιτών, αλλά και επιστημονικοί φορείς οργανώνουν κοινωνικά παζάρια σε πανελλαδικό επίπεδο για σειρά προϊόντων, παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες









Η «μάχη της πατάτας», που ξεκίνησε από την Κατερίνη, αποκτά χαρακτηριστικά καταναλωτικού κινήματος και επεκτείνεται σε όλη τη χώρα, με ομάδες πολιτών, κοινωνικούς αλλά και επιστημονικούς φορείς να οργανώνουν ανάλογες δράσεις και να αναζητούν τρόπους συνεργασίας σε πανελλαδικό επίπεδο.
Ηδη οργανώνονται κοινωνικά παζάρια και για άλλα προϊόντα, ενώ στο ΑΠΘ σκοπεύουν να παρακάμψουν τους μεσάζοντες και να διαθέσουν φτηνότερο πασχαλινό οβελία. Στη Βόρεια Ελλάδα, για παράδειγμα, συνειδητοποιούν πως δεν πάει άλλο...

Μόλις 42 χιλιόμετρα -τόσο απέχει η πόλη της Δράμας από το Κάτω Νευροκόπι- αρκούν για να τετραπλασιάσουν την τιμή της πατάτας, από τα 13 λεπτά ανά κιλό που εισπράττει ο παραγωγός στην «πηγή» στα 60 λεπτά κατά μέσο όρο που πωλείται το προϊόν στην αγορά της πρωτεύουσας του ίδιου νομού.
«Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», είπαν οι Δραμινοί και ακολουθώντας τον δρόμο που άνοιξε η Ομάδα Εθελοντικής Δράσης Πιερίας διοργανώνουν «Κοινωνικό Παζάρι» σήμερα, Σάββατο, στο κέντρο της πόλης, με πατάτες που έχουν παραγγείλει απευθείας από τους παραγωγούς και θα πωλούνται με 25 λεπτά το κιλό.
Οι Δραμινοί, ακολουθώντας τον δρόμο που άνοιξε η Ομάδα Εθελοντικής Δράσης Πιερίας, διοργανώνουν «Κοινωνικό Παζάρι» αύριο, Σάββατο, στο κέντρο της πόλης, με πατάτες που έχουν παραγγείλει απευθείας από
Τα αποτελέσματα δεν άργησαν να φανούν. «Υπό την πίεση της δράσης, αλυσίδα σούπερ μάρκετ έριξε την τιμή στα 35 λεπτά το κιλό, ενώ οι παραγωγοί στο Νευροκόπι μάς ενημέρωσαν πως οι έμποροι ανέβασαν την τιμή παραγωγού από τα 13 στα 23 λεπτά», είπε στο «Εθνος» ο Γιώργος Σαβρίδης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δράμας, που έχει αναλάβει ρόλο συντονιστή της πρωτοβουλίας, σε συνεργασία με την Ενωση Εργαζομένων Καταναλωτών.
Σε περίπτωση αυξημένης ζήτησης, η δράση θα συνεχιστεί και την Κυριακή, ενώ στόχος είναι να διευρυνθεί με νέα προϊόντα και να γίνεται κάθε Σάββατο.
Στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχη αγορά πατάτας από το Κάτω Νευροκόπι της Δράμας και από τη Βροντού Σερρών στήνεται σήμερα στον προαύλιο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, με πρωτοβουλία του ομότιμου καθηγητή της Γεωπονικής Σχολής Χρίστου Καμενίδη.

Κίνημα για φθηνά τρόφιμα

Κίνημα για φθηνά τρόφιμα«Το οργανώνουμε εδώ και καιρό στο πλαίσιο μεταπτυχιακού μαθήματος για το μάρκετινγκ των αγροτικών προϊόντων και δεν μπορούσαμε να φανταστούμε το μέγεθος της ανταπόκρισης», είπε στο «Εθνος» ο κ. Καμενίδης, ο οποίος σε συνεργασία με μεταπτυχιακούς φοιτητές της σχολής δεχόταν ηλεκτρονικές και τηλεφωνικές παραγγελίες από τους ενδιαφερομένους.
Υψηλή ζήτηση
Η ζήτηση προσέγγισε τους 50 τόνους, οι οποίοι θα διατεθούν σήμερα σε τσουβάλια των 20 κιλών στην τιμή των 5 ευρώ (25 λεπτά το κιλό), αποκλειστικά σε όσους έχουν παραγγείλει, ενώ η δράση θα επαναληφθεί και αύριο, Σάββατο, με άλλους 50 τόνους.
«Αξίζει τον κόπο να αγωνιστούμε για να προστατεύσουμε τον παραγωγό και τον καταναλωτή», τονίζει η δήμαρχος Φαιστού Μαρία Πετρακογιώργη  «Αξίζει τον κόπο να αγωνιστούμε για να προστατεύσουμε τον παραγωγό και τον καταναλωτή», τονίζει η δήμαρχος Φαιστού Μαρία Πετρακογιώργη
Η επιστημονική ομάδα επεκτείνει τώρα τις δράσεις της και σε άλλα προϊόντα, με αρχή τα φασόλια Πρεσπών και το ρύζι Χαλάστρας, ενώ αναζητεί τρόπους συνεργασίας με μικρούς παραγωγούς για την απευθείας διάθεση αρνιού και κατσικιού, χωρίς τη μεσολάβηση μεσαζόντων, σε χαμηλές τιμές. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο με ντόπιους αγρότες και κτηνοτρόφους για συνεργασία σε μόνιμη βάση.
«Στην κρίσιμη φάση που διανύουμε είναι σημαντικό να προσανατολίσουμε τις προσπάθειές μας σε αυτήν την κατεύθυνση, η οποία βοηθάει τόσο τους καταναλωτές όσο και τους παραγωγούς αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων», είπε ο κ. Καμενίδης.
ΒΟΛΟΣ
Παραγγελίες 80 τόνων!
Ρεκόρ με νέες παραγγελίες χωρίς μεσάζονταΗ πέρα από κάθε προσδοκία ανταπόκριση των καταναλωτών «μπλόκαρε» την επιχείρηση-πατάτα στον Βόλο, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εργαζομένων του Αχιλλοπούλειου νοσοκομείου της πόλης.
Οι παραγγελίες πολιτών ξεπέρασαν τους 80 τόνους, και οι διοργανωτές σήκωσαν τα χέρια ψηλά, αδυνατώντας να διαχειριστούν τη ζήτηση. Οι παραγγελίες σταμάτησαν, δύο μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας, αλλά τη «σκυτάλη» ανέλαβε η Ενωση Καταναλωτών Βόλου, η οποία θα αναλάβει να διεκπεραιώσει τον νέο κύκλο παραγγελιών.

Και το ελαιόλαδο στην πώληση χωρίς μεσάζοντες

Και το ελαιόλαδο στην πώληση χωρίς μεσάζοντες Δύο «Κοινωνικά Παζάρια» για τη διάθεση πατάτας στα 25 λεπτά το κιλό στήνονται αύριο, Σάββατο, στον νομό Καβάλας. Στον πολυχώρο «Σήματα Καπνού» στην πόλη της Καβάλας, ο Σύλλογος Ανέργων και Επισφαλών Εργαζομένων θα διαθέτει από το πρωί 20κιλα τσουβάλια με πατάτες στην τιμή των 5 ευρώ, ενώ στον Αμυγδαλεώνα ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος παίρνει παραγγελίες από τους κατοίκους και θα υποδεχτεί αύριο παραγωγούς από το Νευροκόπι στην κεντρική πλατεία.
ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΛΗΝΗΣ
«Βροχή» αιτήσεων για φθηνές πατάτες
Το... αδιαχώρητο δημιουργήθηκε χθες στο ηλεκτρονικό σύστημα του Δήμου Παλλήνης, όπου μπορούσαν οι ενδιαφερόμενοι κάτοικοι της περιοχής να υποβάλλουν αιτήσεις προκειμένου να παραγγείλουν πατάτες απευθείας από τους παραγωγούς του Νευροκοπίου, με αποτέλεσμα να «πέσει» το σύστημα.
Η ανταπόκριση των πολιτών στο κάλεσμα της δημοτικής Αρχής να αγοράσουν πατάτες προς 28 λεπτά το κιλό από το Νευροκόπι χωρίς μεσάζοντες ξεπέρασε κάθε αναμενόμενο, σύμφωνα με τον δήμαρχο Παλλήνης, Αθανάσιο Ζούτσο.
Δεύτερη μέρα χθες που οι πολίτες μπορούσαν να κάνουν παραγγελία και οι αιτήσεις πιθανότατα έφτασαν τις 500, καθώς ακριβής αριθμός δεν μπορεί να δοθεί, αφού δημιουργήθηκε τεχνικό πρόβλημα στο σύστημα, λόγω υπερφόρτωσης.
Παραγγελίες

Ριζώνει το «κίνημα της πατάτας»

Ριζώνει το «κίνημα της πατάτας»
Παραγγελίες γίνονται δεκτές μέχρι τις 8 Μαρτίου τηλεφωνικά στον Δήμο Παλλήνης, ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του, αλλά και με αυτοπρόσωπη παρουσία των δημοτών στα γραφεία του δήμου. Οπως λέει ο δήμαρχος στο «Εθνος», η συμμετοχή ήταν χθες αθρόα και με τους τρεις τρόπους.
Η παράδοση θα γίνει 10 μέρες μετά τη λήξη προθεσμίας υποβολής παραγγελιών και όσοι έχουν παραγγείλει θα ενημερωθούν για τον τόπο και την ώρα παράδοσης. Κατά κύριο λόγο οι πολίτες παραγγέλνουν μεταξύ 20 και 50 κιλών, χωρίς να λείπουν και οι περιπτώσεις των 100 κιλών.
«Στοχεύουμε στην αυτοοργάνωση των πολιτών, γιατί θεωρούμε πως είναι απροστάτευτοι. Γι' αυτό και πήραμε αυτή την πρωτοβουλία, που αποτελεί υποχρέωση του δήμου μας», λέει ο δήμαρχος Αθ. Ζούτσος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
ΛΑΔΙ
Οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης ετοι-μάζονται να αντα-ποκριθούν χωρίς μεσολαβήσεις στη ζήτηση της Β. Ελλάδας
ΡΥΖΙ
Στη Δράμα και την Καβάλα θα διατίθενται σύντομα, εκτός από πατάτες, και άλλα προϊόντα, όπως ρύζι και όσπρια
ΠΑΤΑΤΕΣ
Το ρεκόρ παραγγελιών που σημειώθηκε στον Βόλο μπλόκαρε προσωρινά τη διάθεση τόνων πατάτας από το Νευροκόπι
ΟΒΕΛΙΑΣ
Το Τμήμα Γεωπονικής του ΑΠΘ, διευρύνοντας ακόμα περισσότερο την γκάμα των φθηνών προϊόντων, προγραμματίζει να διαθέσει οβελία το Πάσχα
ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ
Λάδι χωρίς μεσάζοντες
Σε ανοιχτή γραμμή αγρότες της Κρήτης με ομάδες εθελοντών
  • «Θεωρώ ότι σε πρώτη φάση μπορούμε στην Κρήτη να ξεκινήσουμε με λάδι, κρασί και σταφίδες», δηλώνει στο «Εθνος» ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Γ. Ντισπυράκης
Γέφυρα αλληλεγγύης και συνεργασίας από την Κρήτη στην Πιερία έστησαν οι αγρότες, με στόχο την εκτόπιση των μεσαζόντων προς όφελος των αγροτών και των καταναλωτών.
Εκπρόσωποι των αγροτών της Κρήτης αλλά και ελαιοπαραγωγοί του νησιού βρίσκονται ήδη σε «ανοιχτή γραμμή» με παραγωγούς και ομάδες εθελοντών στη Βόρεια Ελλάδα, οργανώνοντας τη δράση τους.
Μάλιστα, ήδη πολλοί αγρότες από την Κρήτη μέσω Διαδικτύου έκαναν γνωστό ότι θα στείλουν δείγματα ελαιολάδου στην Πιερία, ενώ για τη δημιουργία στην Κρήτη κινήματος κατά των κερδοσκόπων εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δηλώνουν αλληλέγγυοι στους αγρότες, εκφράζοντας τη στήριξή τους.
Αίσθηση
Οι ίδιοι ομολογούν ότι η πανελλαδική δημοσιογραφική «καμπάνια» του «Εθνους» προκάλεσε μεγάλη αίσθηση και έφερε πιο κοντά τους αγρότες από κάθε γωνιά της Ελλάδος.
«Δέχθηκα πολλά τηλεφωνήματα από αγρότες που ενδιαφέρονται για συνεργασία, αλλά και πολλά τηλεφωνήματα από ΜΜΕ της Αθήνας. Παράλληλα, έχουμε τη διαβεβαίωση στήριξης από εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης. Θεωρώ ότι σε πρώτη φάση μπορούμε στην Κρήτη να ξεκινήσουμε με λάδι, κρασί και σταφίδες», δήλωσε στο «Εθνος» ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και πρόεδρος του Συνεταιρισμού Τυμπακίου, Γιώργος Ντισπυράκης.
Επικοινωνία
Ο ίδιος είπε ότι για την οργάνωση του κινήματος βρίσκεται από χθες σε συνεχή επικοινωνία με συναδέλφους του εκπροσώπους εθελοντών στην Πιερία και σε άλλες περιοχές.
Παράλληλα, όπως είπε, στην Κρήτη προετοιμάζονται συναντήσεις αγροτικών φορέων και εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης. Αύριο, με πρωτοβουλία της δημάρχου Φαιστού και αγροτικών στελεχών-παραγωγών αναμένεται να γίνει σύσκεψη στην πεδιάδα της Μεσαράς, που φημίζεται για τα ποιοτικά της προϊόντα.
«Είναι ανάγκη τώρα, έστω και αργά, να ενεργοποιηθούμε όλοι οι αγρότες, συνεταιρισμοί, Τοπική Αυτοδιοίκηση, φορείς.
Αξίζει τον κόπο, επιτέλους, να αγωνιστούμε όλοι να προστατεύσουμε τον παραγωγό και τον καταναλωτή, που πλήττονται ποικιλοτρόπως», δήλωσε στο «Εθνος» η δήμαρχος Φαιστού Μαρία Πετρακογιώργη.
Μανόλης Κοκολάκης
Εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: