Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Πόσο πιθανή είναι η έκδοση ομολόγων ελίτ;

Τα σενάρια περί σχεδίου έκδοσης ομολόγων από χώρες της ευρωζώνης με πιστοληπτική ικανότητα «ΑΑΑ» διέψευσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας.
Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή του το γερμανικό υπουργείο τονίζει ότι «δεν υπάρχει σχέδιο έκδοσης ομολόγων ελίτ ή AAA», επαναλαμβάνοντας την επίσημη θέση της χώρας σχετικά με την αλλαγή των συνθηκών της ΕΕ, προκειμένου να ενισχυθεί η δημοσιονομική πειθαρχία μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης.

Νωρίτερα, γερμανική κυβερνητική πηγή είχε δηλώσεις στο Reuters ότι «δεν θα υπάρξουν ομόλογα ελίτ», προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο δεν συζητείται ούτε και για περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Ωστόσο, σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Die Welt αναφέρει ότι η Γερμανία ...εξετάζει το ενδεχόμενο να εκδώσει κοινά ομόλογα μαζί με πέντε άλλες χώρες με πιστοληπτική αξιολόγηση «ΑΑΑ». Οι άλλες πέντε χώρες είναι η Γαλλία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο.
Σύμφωνα με την Die Welt, τα κοινά αυτά ομόλογα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μόνο για τον δανεισμό των έξι αυτών χωρών, αλλά θα μπορούσαν επίσης, υπό αυστηρούς όρους, να χρησιμοποιηθούν και για τη χρηματοδότηση χωρών όπως η Ιταλία και η Ισπανία.
Ο στόχος των ομολόγων αυτών θα ήταν να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στις χώρες με αξιολόγηση «ΑΑΑ», καθώς και να δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο «τείχος προστασίας» προκειμένου να ηρεμήσουν οι αγορές, αναφέρει η εφημερίδα.
Το επιτόκιο των ομολόγων αυτών θα κυμαινόταν μεταξύ 2% και 2,5% - ελαφρώς υψηλότερα από το επιτόκιο με το οποίο δανείζεται η Γερμανία.
Η εφημερίδα ανέφερε επίσης ότι οι χώρες της ευρωζώνης με πιστοληπτική αξιολόγηση χαμηλότερη του ΑΑΑ δεν θα συμπεριληφθούν αρχικά στο σχέδιο.
Πηγή:Voria
parapolitika

Δεν υπάρχουν σχόλια: